Pillerthrillern
Tiderna kommer att förändras för Apoteket. Den borgerliga regeringen tänker avskaffa monopolet och privatisera Apoteksbolaget.
– Vi har inte gått in på detaljerna. Men i ett första steg tror jag att det kommer att handla om att tillåta försäljning av vissa receptfria läkemedel i handeln. På längre sikt handlar det om att även få en mångfald i försäljningen av receptbelagda läkemedel, säger Erik Ullenhag, socialpolitisk talesman för folkpartiet.
Privata apotek kommer alltså att bli verklighet. På en öppen marknad ser Ullenhag inte heller någon anledning till att staten fortsätter att vara ägare av Apoteket AB.
– Det är viktigt att det blir verklig konkurrens. När Apoteket säljs ut gäller det till exempel att se till att dagens monopol inte bara ersätts av stora kedjor.
Redan i våras genomfördes reformer på Apoteket för att möta den kommande konkurrensen, som att införa möjligheten att kunna hämta ut läkemedel var som helst i landet. Vd Stefan Carlsson har gått ut på företagets intranät och lugnat de anställda. Budskapet är att Apoteket står väl förberedda inför den kommande förändringen. Om det är bra eller dåligt att företaget förlorar sitt monopol har Stefan Carlsson själv däremot ingen uppfattning om:
– Mitt mål är att driva företaget så bra som möjligt oavsett situation. Vi har sett till att öka tillgängligheten och sådana saker och tänker möta den ökade konkurrensen med god rådgivning och bra distribution.
Även handeln står rustad för kamp. Hittills har konkurrensen med monopolbolaget skett på ojämna villkor. Som Fokus tidigare har skrivit om har Apotekets mål uttryckligen varit att utnyttja sin ensamrätt på försäljning av receptfria läkemedel för att också sälja »egenvårdsprodukter« som schampo, hudkräm, tvål och kondomer. Det har upprört de privata handlarna.
– Vi har alltid tyckt att det varit orättfärdigt att Apoteket utnyttjat sitt monopol för att konkurrera med våra medlemmar, säger Thomas Svaton, Vd för Svensk Dagligvaruhandel.
Egenvårdsmarknaden är värd cirka 15 miljarder kronor per år. Apoteket har en tredjedel av marknaden, inklusive försäljning av receptfria läkemedel på 3 miljarder. För handeln skulle ett slopat monopol därför innebära ökade intäkter i miljardklassen. Mest intressant är nikotinläkemedel. I dag säljs tuggummin och plåster för en halv miljard kronor, vilket Thomas Svaton tror kommer att öka till runt 900 miljoner om några år – en ökning som i sådana fall skulle gå till handeln.
Lägg till detta tagna andelar av marknaden för övriga receptfria läkemedel och egenvårdsprodukter, och handeln kan se fram emot en intäktsökning på en bra bit över en miljard kronor per år.
Receptbelagda läkemedel är däremot inte något som intresserar dagligvaruhandeln. Här handlar det snarare om en framtid för privata apoteksbolag – och apotekare som blir egenföretagare.
Cecilia Bernsten, ordförande för Sveriges Farmacevtförbund, är positiv till ett avskaffat monopol:
– Våra medlemmar har ett stort engagemang i sitt arbete. Vi tycker att det är jättebra om de skulle få möjlighet att öppna sina egna apotek och också kunna välja bland fler arbetsgivare än en.
En modell som diskuterades på 1990-talet var att apoteken skulle drivas på franchisingbasis av apotekscheferna själva. Den modellen genomfördes aldrig då socialdemokraterna återtog regeringsmakten 1994.