Prepperpengar med bett i

Text:

Bild: MARK LENNIHAN/AP

Den digitala valutan bitcoin verkar ha fått fnatt – igen. I början av november passerade värdet av ett mynt 7 454 dollar, cirka 62 885 kronor, vilket­ är en dubblering på mindre än en månad. Sedan årsskiftet har priset tiofal­digats.

Det varnas för en bubbla, eller så är den redan här. De lärda har svårt att enas om en allmängiltig definition. »En prisbubbla kan i vid mening definieras som skillnaden mellan­ faktiskt marknadspris och fundamentalt pris«, skriver­ Riksbanken. Robert Schiller, Nobelprisad beteende­ekonom i ämnet, menar att den rationella förklaringen glömmer en psykologisk detalj som varje bubbla har.
Den stora berättelsen.

För bitcoin började det under finanskrisen 2008. En okänd programmerare med pseudonymen Satoshi Nakamoto skriver på en mejling­lista för kryptologi om hur man kan säkra betalningar från en part till en annan. Till mejlet bifogas en vetenskaplig artikel som i detalj beskriver hur ett nätverk av datorer ska kontrollera och verifiera betalningar med hjälp av en krypteringskod och kringgå centralbankerna.

Ett halvår senare delar Nakamoto ut krypterings­koden. Vem som helst kan ta del av den tillsammans med ett datumstämplat meddelande:
»The Times 03/Jan/2009 Riksbankschefen på väg att rädda bankerna för andra gången.«

Den tydliga kritiken mot finans­systemet och den decen­traliserade valutan tilltalar datanördarna, libertarianerna och den anarkistiska scenen online. Blockkedjetekniken kan utgöra grunden för stora samhällsreformer i samma grad som internet. Profetian som deras förkämpe Milton Friedman siade om före millennieskiftet – en finansiell transaktion utan historik och avsändare – var uppfylld.
När bitcoin når sin första topp är Nakamoto spårlöst försvunnen. Flera prestigefyllda tidskrifter har i olika omgångar hävdat att hen är avslöjad, men på bitcoin­forum är många övertygade om motsatsen.

I dag ligger Nakamotos kod till grund för över 1 000 andra kryptovalutor. Robert Schiller menar att ägandet av sådana alternativa valutor ger ett greppbart bevis för existensiellt oroliga människor som kan dämpa ångesten för hur framtidens samhälle ska utveckla sig.

– Det är den största bluffen någonsin, en enorm gigantisk bluff som kommer att sprängas i så många människors ansikten. Det är mycket värre än vad jag någonsin gjorde, sa Jordan Belfort nyligen i affärstidningen Financial Times.
Vem är då han? Jordan Belfort tjänar numera miljoner på motivationsföreläsningar. Innan dess satt han i fängelse och skrev boken »Wolf of Wall Street«. Den handlar om hans extravaganta liv och hur han lyckades lura folk på 200 miljoner dollar genom att sälja värdelösa tillgångar med ett högt värde. Att Belfort vet något­ om stora svindlerier tycks i alla fall vara oomtvistat.