SAS-piloter varslar om strejk
Piloterna är missnöjda med hur SAS har rekryterat nya piloter efter pandemin. Strejken kan komma att drabba 45 000 resenärer om dagen.
Bild: Henrik Montgomery / TT
Piloterna hos flygbolaget SAS ha varslat om strejk från och med den 29 juni, skriver Dagens Nyheter. Under dagen har Svensk pilotförening lämnat in sitt strejkvarsel till Medlingsinstitutet.
Enligt Martin Lindgren, ordförande i SAS-sektionen på Svensk pilotförening, kan strejken komma att påverka uppemot 250 avgångar och 45 000 resenärer om dagen.
”SAS ledning har under de senaste två åren utnyttjat pandemin till att säga upp närmare hälften av piloterna i bolaget med en avtalad återanställningsrätt de närmsta åren. Men trots stora protester från anställda i SAS har ledningen valt att åsidosätta dessa piloters återanställningsrätt och i stället upprätta brevlådeföretag och anställt in andra som ersättare för tidigare medarbetare” skriver Svensk pilotförening i ett pressmeddelande.
– Vi skulle gärna gå med på ett avtal nu som innebar att vi tar smällen genom att avstå löneökningar, eftersom att SAS är i en svår position. Men då vill vi också få vara en del av framtiden i det här flygbolaget. Det SAS kommunicerar nu är att om vi går med på försämringar på uppemot 30 procent i löner och villkor så kan vi få behålla en tredjedel av våra jobb, resten kommer gå till andra, säger Martin Lindgren till DN.
TT har sökt både SAS och Svensk pilotförening för ytterligare kommentarer.
SAS befinner sig sedan pandemin i en ekonomisk knipa. Förlusten för SAS blev 1,6 miljarder kronor under andra kvartalet. Men redan innan dess stod det klart att företaget måste agera för att få ordning på ekonomin. I februari lade SAS-ledningen fram en räddningsplan, SAS Forward, för det krisande flygbolaget. I korthet var planens innehåll att konvertera skulder till eget kapital (aktier), skaffa nytt kapital, hitta nya investerare och reducera kostnader.
Ledningen planerar att dra in 9,5 miljarder kronor i kapital från nya investerare. Men storägaren svenska staten har satt stopp. Det blir inga nya pengar till SAS; däremot går staten med på att konvertera skulder till aktier.
Den andra storägaren, den danska staten, har ännu inte kommit med något besked. Enligt SAS vd Anko van der Werff pågår det samtal med potentiella investerare.
Men det är inte de enda mörka molnen över SAS flygplan. Passagerare har redan före varslet om flygstrejk börjat tveka om flygningar som bokats med bolaget verkligen blir av i sommar. 4 000 flygningar har ställts in, och det kan bli fler, enligt SAS. Orsaken, enligt vad SAS presschef uppgett för TT, är ”försenade flygplansleveranser och brist på pilotinstruktörer vilket gör att piloter inte kan få den fortbildning som krävs”.
Nu kommer alltså varslet om strejk ovanpå detta.
***
Läs även: SAS-krisen: Hur länge kan humlan flyga?
Läs även: 2022: Nu får flygpersonalen visa bläcket