Sidea: Telia kan äntligen vända blad efter miljardaffären

Text:

Bild: TT

Inatt blev det klart att telekomjätten Telia äntligen sålt Turkcell för 530 miljoner dollar, motsvarande 5 miljarder kronor. Visserligen var dessa aktier värderade till 8 miljarder i Telias balansräkning, men läget var tämligen svårförhandlat med få tänkbara köpare vilket tvingade fram en rejäl rabatt.

Köparen i detta fall är Turkiets statliga investeringsfond, Turkey Wealth Fund, vars ordförande är landets president Recep Tayyip Erdoğan.

Försäljningen sätter punkt för en trist epok i Telias historia.

Telia gick in i Turkcell 2002 och nästan hela ägartiden har präglats av dispyter och ägarbråk. Till exempel när storägaren Mehmet Emin Karamehmet med sitt Cukurova Holding hamnade i finansiella problem 2005 sålde han sina Turkcell-aktier till både Telia (på den tiden Teliasonera) och till investmentbolaget Altimo, kontrollerat av den ryske oligarken Michail Friedman.

Det sådde rejäla konflikter i ägarkretsen som pågick i åratal. Turkiska staten blandade sig också in handgripligen i styrelsen. Telia-chefer har i alla år suckat över Turkcell, över utdelningar som inte betalats ut och bolagsstämmor som skjutits upp gång på gång.

Försäljningen av Turkcell är del av Telias plan att lämna marknaderna i Eurasien, som i åratal belastat bolaget i form av muthärvor i Uzbekistan, korruptionsanklagelser i Nepal och andra brottsmisstankar. I februari såldes också Moldcell, Moldaviens näst största telekomoperatör och Telias sista innehav i Eurasien.

Med den slutförda försäljningen i Turkiet innebär det att bolaget tämligen nytillträdda vd, Allison Kirkby, är redo att vända blad. Det senaste året har aktien backat 18 procent men när Turkcell-affären blev klar steg den rejält. Även aktiemarknaden tycks fästa stora förhoppningar om att Telia framöver bara kan utvecklas till det bättre.

Det finns en hel del att hugga tag i. Även om ovannämnda försäljningar gett störst uppmärksamhet så har Telia satsat på förvärv de senaste åren. Hela 44 förvärv för totalt 50 miljarder kronor under åren 2014-19, enligt en sammanställning publicerad i SvD i januari.

Störst var köpen var norska tv- och bredbandsbolaget Get för 22 miljarder, samt Bonnier Broadcasting för 9 miljarder kronor. Bägge affärer gjordes sommaren 2018 men återstår nu att integreras i bolaget.

Tidigare i veckan i en intervju med Dagens Industri pekade Allison Kirkby ut att hon siktar på bättre aktiekursutveckling samt förbättrade marginaler. Aktiekursen har senaste tiden handlats på bottennivåer. Med det turkiska äventyret avslutat tycks allt bara kunna bli bättre.