Skiftbyte vid sedelpressen

Text:

Bild: Anders Wiklund/TT

Riksbanken får en ny chef vid årsskiftet. Sannolikt, är bäst att tillägga. För Stefan Ingves kan i princip få ett nytt förordnande, det tredje i så fall. Men bland brunkebergologerna är det få  – om ens någon – som tror det blir så. För det första har han haft jobbet i tolv år. Ingen annan har suttit på posten lika länge sedan Per Åsbrink lämnade 1973. För det andra fyller Stefan Ingves 65 i maj och alla unnar honom att njuta sitt otium. Han har fått slita hårt och bland annat hanterat en finanskris, en infekterad strid inom direktionen, minusräntor, deflationshot samt fått ta emot åtskilligt spott och spe från missnöjda marknadsaktörer och besserwissrar. Och för det tredje kunde tajmningen inte vara bättre. Riksbanken har äntligen, efter sju års kamp, uppfyllt sitt hett efterlängtade inflationsmål. Dessutom uppfattas den karge Ingves på flera håll som alltför fyrkantig och halsstarrig i sin jakt på inflationsmålet.

– Stefan Ingves har gjort ett bra jobb i hanteringen av finanskrisen, som han skötte med stor erfarenhet och kompetens. Men det är dags för förnyelse i riksbanks-toppen, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth, som bland annat tycker att Ingves har misslyckats med att förklara varför Riksbanken övergav försöken att dämpa hushållens lånefest och i stället gav sig hän åt minusräntepolitiken.

– Även Riksbanken har ett ansvar för att undvika att det skapas obalanser i svensk ekonomi, säger Winsth.

Huvudpersonen själv har inte yppat ett ord om sina framtidsplaner, eller huruvida han står till förfogande för ytterligare tjänstgöring. Swedbank spekulerar i en färsk analys i att det kan tänkas bero på att riksbanksfullmäktige är splittrad i frågan om efterträdare, och att Ingves därför kan få vara kvar ett tag, som en kompromisskandidat. Fast inte ens Swedbanks bedömare ser det som ett huvudalternativ. Andra teckentolkare Fokus har talat med tror snarare att Ingves vill undvika att skapa osäkerhet på marknaden genom att avisera sin avgång innan en ny chef presenteras.

De elva personerna i Riksbankens fullmäktige har den grannlaga uppgiften att utse riksbankschef (plus resten av direktionen, de fem vice riksbankscheferna).  Om riksbanksledningen försöker vara transparent med sin penningpolitik så är det emellertid inget som gäller fullmäktiges rekryteringsförfarande.

– Detta är en helt intern process. När den är klar kommer alla att bli väl underrättade. I övrigt har jag inga kommentarer, säger ordföranden Susanne Eberstein (S).

Sverigedemokraten Olle Felten är aningen mer talför när det gäller kravprofilen, men vill inte berätta om han har någon favorit. Enligt Felten bör riksbankschefen ha både ett internationellt kontaktnät och en förankring i den svenska statsförvaltningen och det politiska systemet. Hen bör även ha goda ledaregenskaper, både för att chefa över Riksbankens 350 anställda och för att leda direktionen och jämka ihop den.

Historiskt har en doktorshatt i nationalekonomi varit en fördel. Tre av de fem senaste riksbankscheferna har en sådan och en, Urban Bäckström, avbröt sina doktorandstudier. Och så kanske det är dags för en kvinna. Världens äldsta centralbank, grundad 1668, har bara haft män på topposten.

Lägger man samman dessa faktorer finns det en person som passar bättre in på profilen än någon annan. Karolina Ekholm är tjänstledig professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet och väl förtrogen med Riksbanken, eftersom hon var medlem i direktionen 2009 till 2014. Då blev hon statssekreterare hos finansminister Magdalena Andersson.

Ekholm är också den verkliga lågoddsaren på finansmarknaden. I en enkät som TT gjorde bland ledande nationalekonomer i våras trodde åtta av elva tillfrågade att hon tar över. Förre S-ministern Tomas Östros fick en röst liksom Folksams vd Jens Henriksson, en gång i tiden statssekreterare i finansdepartementet. I spekulationerna har även de tre nuvarande direktionsmedlemmarna Kerstin af Jochnick, Cecilia Skingsley och Per Jansson nämnts, liksom Stefan Gerlach och Lars Frisell, som båda har arbetat på den irländska centralbanken.

Besked kan komma redan i dag, fredag den 25 augusti, när fullmäktige håller sitt första möte för säsongen. Nästa möte är den 29 september. Sverigedemokraten Olle Felten tvekar inte på frågan om det blir en lösning på chefsfrågan under hösten:

– Ja, det är helt nödvändigt. Något annat finns inte.

Fakta | Riksbanken

Riksbankens direktion består av riksbankschefen samt fem vice riksbankschefer. Direktionen beslutar om penningpolitiken, bland annat genom att fastställa bankens styrränta, den så kallade reporäntan.

Medlemmarna väljs på mandatperioder om fem alternativt sex år, så att inte alla stolar ska bli lediga samtidigt.

Hösten 2017 består direktionen av:

• Stefan Ingves, mandat till 1 januari 2018

• Kerstin af Jochnick, mandat till 1 januari 2018

• Martin Flodén, mandat till 22 maj 2018

• Cecilia Skingsley, mandat till 22 maj 2019

• Henry Olsson, mandat till 12 januari 2021

• Per Jansson, mandat till 1 januari 2022