Techbolagens stora revansch

Ljudbolaget Spotify slår kursrekord och är nu värt 1 biljon kronor. Samtidigt går finansbolaget Klarna in på New York-börsen till ett värde av 200 miljarder kronor.

Text:

Bild: NTB

I slutet av oktober medverkade Donald Trump i Joe Rogans succépodd på Spotify. Sen dess har det svenska techföretagets aktie rusat 20 procent till ett nytt kursrekord på Wall Street. Börsvärdet överstiger nu 1000 miljarder kronor, vilket är ungefär 100 miljarder mer än Stockholmsbörsens största bolag Investor.  

Trump-intervjun har haft fler än 50 miljoner lyssningar på Youtube. Hur många som lyssnat i  Spotifys app har inte offentliggjorts, men showen är Spotifys mest populära podcast, med tre gånger fler följare än tvåan så det handlar om åtskilliga miljoner. Fast antalet lyssnare på en enskild podd är knappast det som i första hand lyft aktien, utan det handlar snarare om en trend där nya medier tar över från traditionella. USA-valet 2024 får ses som något av ett paradigmskifte i mediekonsumtionen, där traditionella mediers inflytande har minskat, medan andra plattformar och direktkommunikation blev allt mer centrala i den politiska diskussionen. Det är Spotify som har framtiden för sig. Inte CNN eller Fox News. 

Spotifys kvartalsrapport som släpptes förra veckan överträffade marknadens förväntningar på alla punkter och bolaget har därmed trotsat belackare som hävdade att affärsmodellen skulle ha svårt att generera något verkligt överskott, inte minst för att artisterna och musikförlagen kräver sin beskärda del av intäkterna. I december förra året annonserade vd:n och grundaren Daniel Ek stora nedskärningar, men därefter har bolaget fått fart på både tillväxt och vinst och siktar nu på att nå 1 miljard användare. Skiftet från bara musik till att även inkludera poddar har bidragit till det.  

Spotifys kursuppgång är också följd av en bredare trend där amerikanska techjättar som Apple, Amazon, Alphabet (Google) och Microsoft också gått stark de senaste två åren. För att inte tala om Nvidia, det amerikanska bolag som tillverkar AI-chipx, vars värde exploderat. Inte bara visar dessa bolag kraftfull tillväxt, investerarna räknar också med att det är dessa jättar som kommer att dra störst nytta av den kommande AI-revolutionen.  

Och Spotify är inte det enda svenska techbolaget som går bra just nu. Efter en rejäl tillväxtresa släppte även finanskoncernen Klarna tidigare i november en kvartalsrapport där bolaget visade vinst för första gången på fyra år. Rörelseresultatet landade på 0,5 miljarder kronor, jämfört med minus 1,6 miljarder motsvarande period för ett år sedan. Och förra veckan lämnade Klarna in en ansökan om börsnotering till den amerikanska Finansinspektionen SEC, ett tecken på att Klarna, liksom Spotify, väljer bort Stockholmsbörsen till förmån för Wall Street. Vad man räknar med för värde på bolaget framgår inte av ansökan, men enligt Dagens Nyheter spekuleras det i en värdering kring 200 miljarder kronor, vilket är i samma härad som modekedjan H&M.  

Även Klarna uppges ligga i framkant när det gäller AI. Bolaget var först i Europa med att lansera en så kallad plugin till AI-roboten ChatGPT kort efter att denna introducerades i november 2022. På sin webbplats har OpenAI en kundberättelse där Klarnas grundare och vd Sebastian Siemiatkowski förklarar att när “...Klarna fortsätter att upptäcka nya användningsområden för OpenAIs teknik finns potentialen att ta verksamheten till nya höjder." 

Även på techbolagens bakgård på Stockholmsbörsen har det gått bra för sektorn i år med uppgångar för företag som Storytel och Betsson. Det heta klimatet lockar nya bolag till börsen även här och förra veckan meddelade e-handelsbolaget Apotea att man planerar en notering före årets slut. Företaget har dock en bit kvar innan det når Spotifys, eller ens Klarnas, storlek. Dagens Industri uppskattar marknadsvärdet till mellan 7 och 8 miljarder kronor. 

***