Tillbaka på ruta ett

Text:

Bild: Scanpix

Sveriges politiska kvarter hålls samman av en väv underjordiska gångar. Ministrar och tjänstemän vandrar mellan departementen i institutionsgrå källarkorridorer. Om de av någon anledning skulle ogilla solens avslöjande sken.

Regeringen Reinfeldts fjärde budget innehåller en nyhet när den lanseras nästa vecka. Anders Borg, finansministern, tänker inte knalla med luntan längs Drottninggatan. Vilket har gjorts till en stor sak.

Av detta går det att dra en slutsats: det kan inte vara den stora saken.

En genomgång av regeringens två första år vid makten visar att det snarare handlar om något annat. Regeringen sitter i praktiken med blanka papper. Tittar man på alliansens gamla valmanifest är stora delar av politiken genomförd.

I den första budgeten lanserade Anders Borg omläggningen av arbetsmarknadspolitiken. Den andra rensade bort förmögenhetsskatten och fastighetsskatt. Den tredje innebar ett ytterligare steg av skattesänkningar och åtstramade bidrag.

Nu vid den fjärde budgeten befinner sig den borgerliga alliansen vid en slags vändpunkt, beskriver flera källor i de fyra partierna.

Dokumentet för större gemensamma överenskommelser är tömt samtidigt som rapporterna om konjunkturen består av frågetecken.

Under vintern och våren har regeringen också åkt på några bakslag. Att klimatberedningen imploderade var väl en sak, men att flera viktiga jobbförslag har hamnat på sniskan är värre för en regering som gått till val på just arbete. EU-kommissionen satte stopp för skattesubventionen till tjänsteföretag, den obligatoriska a-kassan har kritiserats sönder och man har tvingats backa från förslaget att förbjuda tilläggsförsäkringar till socialförsäkringen.

Detta, tillsammans med den politik man lyckats genomföra, har gjort att regeringens att-göra-lista har plats för nya förslag.

De senaste veckorna har de fyra partierna förhandlat inför vårbudgeten. Men de luftballonger som läckt ut har snarare handlat om den tid som sträcker sig från nästa hösts budget och framåt.

Kristdemokraterna krävde nyligen att surdegen fastighetsskatten ska bakas om och har pratat om fler pappadagar. Centerpartiets Maud Olofsson tänkte högt om att en del rika svenskar inte borde få barnbidrag. Och folkpartisterna missar ingen chans att kräva fyra nya kärnkraftverk.

Det som pågår liknar förhandslingsspelet före den stora uppgörelsen i Bankeryd 2005. Precis som då dyker partiegoism och hjärtefrågor upp.

Alliansen kommer att behöva enas om inkomstskatterna ska fortsätta sänkas och hur man ska satsa på välfärden. Fredrik Reinfeldts utmaning är att hålla ihop allting.

Därför blir det viktigare för parhästen Anders Borg att vandra i de underjordiska korridorerna till möten i Rosenbad än på Drottninggatan till riksdagen.

Mer ur reportaget

Tunn budgetsoppa

Alla viktiga besked skjuts på fram­tiden när Anders Borg nästa vecka presenterar budgeten.