»Det är inte negativt att vara ett missnöjesparti«
– Vi kan rösta nej till förslag som utvidgar EU:s makt utöver det Sverige sa ja till 1994. Framför allt vill jag halvera EU:s budget, där 70 procent går till jordbruksstöd, strukturfonder och regionala fonder.
Det finns ett gäng EU-skeptiska partier i parlamentet som är främlingsfientliga. Hur förhåller ni er till dem?
–Sverigedemokraternas partiprogram är ganska likt vårt. Men vi kommer inte att samarbeta med de partierna. Grunden för deras EU-motstånd är att de inte gillar den fria rörligheten för människor. För oss är det tvärtom. Det är bra att fattiga människor från Rumänien kan flytta till Sverige. Problemet är att Rumänien inte behandlar alla människor lika.
Är ni ett missnöjesparti?
– Ja, jag tycker inte att det behöver vara något negativt att vara ett missnöjesparti. Det är viktigt att lyssna på svenska folket. Många har en känsla av att EU har gått för långt, men kan inte riktigt peka på något konkret. Där har vi en viktig roll.
Hur mycket folkpartist är du i dag?
– Jag är fortfarande liberal. Men efter att jag röstat nej till FRA kände jag mig mobbad och utfrusen. Vid ett partimöte gick 27 personer laget runt och berättade hur de skämdes över mig och hur jag svikit alliansen. Jag gick hem och grät. Sedan slutade jag gå på mötena. Det blir nästan som en sekt. Det är skönt att junilistan inte har det kravet, att alla ska tycka lika.
Hur mår liberalismen i Sverige?
– Den har mått dåligt i 40 år. Jag själv som liberal känner att jag inte vet vad jag ska rösta på. Det är lite konstigt, jag tror att ett renodlat liberalt parti hade kunnat få 10–12 procent av rösterna.
Fakta | Camilla Lindberg
Camilla Lindberg är Junilistans andranamn till EU-parlamentet. Hon är före detta folkpartist och uppmärksammades när hon som enda borgerliga ledamot röstade nej till FRA-lagen 2008.