»Det finns gott om beiga barn i litteraturen«
Bild: Scanpix
Vem är den svarta karaktären Lilla hjärtat, som du anklagas för att ha porträtterat på ett rasistiskt vis?
– Hon är en av hundra små brokiga figurer som har existerat i mina böcker i många år. Alla dessa figurer har samma form men olika färger. Lilla hjärtat är ett subjekt och har samma rätt att existera på vita duken som exempelvis den vita karaktären Lilla skär. Bilden av Lilla hjärtat har väckt reaktioner, dels för att den hamnade på vår film-affisch, dels för att den tas ur sitt sammanhang, men jag står för henne till hundra procent.
Kan du berätta lite om filmen?
– Vi riktar oss till de allra yngsta och har gjort en interaktiv film där man inte behöver sitta stilla och inte behöver vara tyst. Vi har även gympa i mitten av filmen, för det tror vi att man behöver om man är liten och tittar på film.
Varför väljer ni efter klagomålen att dra tillbaka filmens affisch?
– Vi vill inte bråka eller reta någon och vi är verkligen ledsna för att några personer har tagit illa vid sig. Vi kan förstå att man läser bilden fel när den är tagen ur sitt sammanhang. Därför gör vi om affischen och väljer en annan av alla hundratals bilder. Men jag gör inte om illustrationerna i själva filmen, eller retuscherar karaktären Lilla hjärtat.
Kunde du förutse de här -reaktionerna?
– Under arbetet med filmen hade vi en dialog med afro-svenskar och fick mycket positiva reaktioner på hur Lilla hjärtat porträtterades. De har välkomnat henne och sagt att hon är en fin förebild som bidrar till att skapa nya ideal inom barnkulturen. Vi trodde helt enkelt att tiden var mogen.
Ska man vara extra försiktig med stereotypa illustrationer när man tecknar för små barn?
– Det är intressant att alla är så försiktiga. Det finns gott om beiga barn i barnbokslitteraturen och vi ville helt enkelt göra en mörk figur till en förebild. Hade jag ritat en mindre mun på Lilla hjärtat hade förmodligen ingen reagerat.