»Jag vet inte var jag hamnar sen«
Din myndighet, DO, förslås flytta till ytterstaden. Vad finns det för fördelar respektive nackdelar med det?
–Det har jag inte hunnit analysera än. Spontant tänker jag att alla förändringar och besked i en verksamhet ofta mottas negativt. Det ska landa, och det landar olika hos olika individer. De nackdelar vi ser just nu handlar om tidsperspektivet: det här ska gå ganska snabbt, vilket tar resurser från myndigheten.
Hur kan ett avstånd på 20 minuters tunnelbanefärd från Stockholms central påverka er?
– Såvida du inte har en timmes restid från andra hållet så går det ju bra. Det här är ju ingen flytt till en annan stad där du behöver rycka upp dina barn. Själv bor jag just nu på Gärdet, så det är ju åt rätt håll. Men jag bor tillfälligt där så jag vet inte var jag hamnar sen.
Varför tror du att alla myndigheter spjärnar emot vid utlokaliseringar?
–Alla typer av förändringar som innebär att du ska ställa om eller flytta på dig möts ofta av kritik. Det är ju ett störningsmoment. Det fanns skäl till att myndigheten placerades centralt från början.
Stockholms stads utbildningsförvaltning tänker flytta till Tensta. Är det något som påverkar er syn på vad som komma skall?
– Det påverkar inte vår myndighet mer än att man kanske kan tänkas samordna sina verksamheter. Men om vi tänker på skälen till beslutet om flytt är det klart att DO ensamt inte kan göra skillnad.
Huvudskälet till flytten är att det behövs mer statlig förvaltning i så kallade -»utsatta områden«. Hur känns det att bli ett verktyg i en socialpolitisk åtgärd?
– Det är så det är att vara en statlig myndighet, det ingår.
Fakta | Agneta Broberg
Agneta Broberg, diskrimineringsombudsman, kan komma att flytta med sina 100 anställda från centrala Stockholm till Tensta eller Rinkeby. Detta enligt ett förslag från integrationsminister Erik Ullenhag (fp).