»Man vill inte offra sin hygien för en festival«
Bild: TT
– Storstadsfestivalerna har klarat sig. Besökarna orkar inte längre med det traditionella festivallivet – vi är så bortskämda med livemusik att vi inte behöver leva det livet längre. Besökarna är inte beredda att offra sin personliga hygien och bekvämlighet för att se artisterna längre.
Festivaldöden har dragit över Sverige under de senaste åren. Vad gjorde festivaljättarna för fel?
– För några år sedan ploppade det upp festivaler som svampar ur marken. Det var en helt ohållbar utveckling. Många festivaler förlorade sin inriktning och var alldeles för breda. Att inte ha en tydlig profil straffade sig.
Förra veckan slog Håkan Hellström publikrekord på Ullevi och Filip och Fredrik på Globen. Kan fler typer av artister och underhållare platsa på en stadion?
– Jag tror att vi har blivit mätta på konserter. Ett tag var livemarknaden fullständigt överhettad. I storstäderna fanns det plötsligt oändligt med möjligheter att se livemusik, alla dagar i veckan. Därför är det i dag i stället de mer unika arrangemangen som lockar folk.
Håkan Hellströms rekordpublik på 69 349 personer skåpade ut alla andra nordiska arenarekord. Har Sverige drabbats av rekordfeber?
– Nej, Håkan på Ullevi kommer att ses som en modern klassiker, en rolig grej. Alla ville ju vara där alla andra var och bli en del av historien.
Vad blir stort på den svenska festivalsommaren i år och vad ska du själv inte missa?
– Jag hoppas fortfarande att några ordentliga bokningar ska avslöjas. Den enda festival jag själv ska gå privat på är Green Man i Wales som hålls i en nationalpark med betande får – det är den mest magiska festival som jag varit på.
Fakta | Fem frågor
Kristin Lundell är journalist med inriktning på musik och populärkultur. Årets festivalsommar har börjat med rekordpublik men själv väljer hon en mer jordnära tillställning.