MP-avhopparen: »EU-kritiken urholkad«
Du hoppade av Miljöpartiet på grund av hur "partiet har utvecklats". Vad syftar du på?
– Till stor del på att den EU-kritik partiet brukade bedriva har blivit alltmer urholkad. Och även om det finns ett antal bra förslag om hur man kontrollera lobbyism, så märker jag att den kritik som Miljöpartiet tidigare har stått för har blivit allt svårare att framföra.
– Det andra är att partiet att partiet har rört sig mot höger, eller i alla fall mitten, under samverkan med socialdemokraterna. Jag är rädd för att nu, när man ska försvara kompromisser man gjort med Centern och Liberalerna, kommer den trenden att fortsätta.
Du arbetar för MP i Europaparlamentet och har gått med i partiet Vändpunkt och det är EU-parlamentsval om några månader. Kommer du jobba på för ditt gamla eller nya parti i valrörelsen?
– I EU-parlament kommer jag att fortsätta representera det valmanifest som jag blev vald på som miljöpartikandidat, inte mig själv alltså. Jag söker praktiskt samarbete med mina kollegor i miljöpartigruppen i parlamentet, jag sitter kvar i gröna gruppen. De fyra invalda i Miljöpartier har ju gemensamma projekt, där tittar vi på vad vi kan fortsätta göra tillsammans. Vissa saker kan vi nu inte göra tillsammans. Jag ska till exempel ansvara för att ta emot ett besök från Grön Ungdom, men jag träffar dem inte. Det får mina kolleger göra. Men självklart har vi fortfarande gemensamma genomgångar. Vi håller på att titta på hur vi hanterar det här praktiskt.
Hur har de reagerat på att du lämnar Miljöpartiet?
– Huvudsakligen ledsna, men det här har varit en process.
Kommer Vändpunkt att ställa upp i EU-parlamentsvalet, och är du i så fall kandidat?
– Vändpunkt har gjort det som krävs för att ställa upp, man behöver lämna in en massa papper, visa en lista på man på 1500 personer. Igår kväll skickade vi in en lista med 2900 namn. Rent teoretiskt skulle jag kunna bli kandidat för partiet och om Vändpunkt vill ha mig på sin lista är jag beredd att ställa upp, men jag är inte säker på att det är den bästa lösningen.
Om Miljöpartiet och Socialdemokraterna drivit för långt högerut, kan man då tänka sig ett djupröd-grönt samarbete mellan Vändpunkt och socialdemokratiska Reformisterna?
– Jag har väldigt höga tankar om Reformister och särskilt om Daniel Suhonen men de är ju ingen utbrytargrupp, de försöker jobba inom Socialdemokraterna. Vi har konstaterat att det behövs ett parti som kan gå i opposition mot den här regeringen för en rejäl klimatpolitik och politik för ekonomisk rättvisa.