»På spåret har blivit ett förfest-program«

Text:

Bild: Scanpix

Hur känns det inför fredagens premiäravsnitt av »På spåret«? 

– Det här är min första säsong som producent för »På spåret«, och jag är förväntansfull. Det känns extra kul att vi, på grund av 25-årsjubileet, kör en mästarsäsong i år också. Fast det har varit svårt att inte försäga sig, vi spelade in alla program i oktober, så jag vet ju vilka som vinner redan.

Vad är viktigast för att det ska bli ett bra program?

– Det är en fördel med ett allmänbildat par, men samtidigt får de inte vara för bra. Det är viktigt att tv-tittarna någon gång kan briljera och tänka »kunde de inte den där lätta frågan?«. En bra dynamik i och mellan paren är också väldigt viktigt. I år är det många som återser varandra, Carina Lidbom och Tommy Engstrand som tävlar ihop hade inte setts på jättelänge till exempel. Under produktionen blev vi som en liten »På spåret«-familj, men man märkte samtidigt av konkurrensen väldigt tydligt. Alla vill ju vinna.

Hur skrivs frågorna?

– Det är ett riktigt pussel. Vi började arbetet i mars när tre researchers spånade fram och skrev frågor. Baserat på det här åkte sedan olika tv-team ut i världen och spelade in inslagen. Sedan satte vi samman allt på redaktionen.

Blev det svårare frågor i år eftersom det är mästarsäsong?

– Nej, frågorna håller nog samma nivå som tidigare år, men vi har försökt att hitta nya resmål dit vi inte åkt tidigare. Vi har en kodex på »På spåret« om att vi aldrig ska ställa samma fråga två gånger. De givna frågorna dyker alltid upp på spånmöten, och då får vi dubbel-kolla så att vi inte ställt dem tidigare.

Vad är hemligheten bakom programmets framgångar?

– Svenskar älskar frågesporter och det här är ett intelligent program utan taskiga inslag. Kristian Luuk och Fredrik Lindström är fantastiska och lockar även den lite yngre målgruppen. Jag blir lite förvånad men glad när jag hör att en 25-åring tittar på »På spåret«. Jag tror att det blivit ett förfest-program.