»Resan till Texas påverkade mig kopiöst«
Bild: Andreas Bardell/Norstedts
Varför åkte du tillbaka till Texas för att göra en bok om dödsstraff?
– Jag hade aldrig varit med om något liknande. Bloggen hade 2,2 miljoner läsare och responsen var enorm. Resan påverkade mig kopiöst. Efteråt ville jag bara göra mer. Aftonbladet såg ingen bra vinkel när jag ville göra en uppföljning ett år senare så jag tog ut semester, bad familj och vänner att inte höra av sig till mig och åkte till Texas på egen hand för att skriva den här boken.
Vilka följer du i boken?
– Jag träffar dubbelmördaren och de människor som är knuta till hans avrättning. Bland andra en präst som sett 300 avrättningar, brodern till ett mordoffer och en fängelsedirektör som lett 89 personer till dödskammaren men hatar varje dag som någon avrättas.
Vad tar du med dig för insikter från resan?
– Det som händer i dödskammaren påverkar så många fler än den som sitter i själva sitsen. Mitt mål var att låta människor berätta hur deras liv förändras på grund av det som händer i det där rummet.
Hur är inställningen till dödsstraff i Sverige?
– Det är intressant hur snabbt attityden gentemot dödsstraff förändrats i Sverige. Var fjärde svensk är för dödsstraff. Många svenskar vill ha ett hårdare klimat. Man tror kanske att dödsstraff avskräcker från att begå brott. Men det är högre mordstatistik i de stater som har dödsstraff i USA.
Du har vunnit Stora Journalistpriset 2012, som Årets berättare för reportaget »Dagen vi aldrig glömmer« om Norge ett år efter Utøya. Vad betyder det för dig?
– Andra minns när de gifte sig, jag minns när mitt namn lästes upp den dagen. Det fanns inte i min världsbild att jag skulle vinna. Det var stort. Men det enda jag tänkte på i stunden var att le på ett normalt sätt för att inte se galen ut.
Fakta | Fem frågor
Carina Bergfeldt är reporter på Aftonbladet och författare. Hon är vinnare av Stora Journalistpriset och är nu aktuell med reportageboken »Sju dagar kvar att leva« som ges ut av Norstedts i maj.