»Sommaren är en konstig masspsykos«
Bild: Scanpix
– Jag är mindre förtjust i diskursen om sommaren, att den är så speciell och magisk och att man måste ta vara på den. Den är som en enda lång, konformistisk söndag då alla ska göra någonting annat än resten av året och alla ska njuta av solen och värmen tillsammans. Det är en konstig masspsykos och ett slags undantagstillstånd vilket är stressande.
Är inte det lite som att hata livet?
– Jag kan såklart uppskatta en solig sommardag, det är mer den där kollektiva inställningen jag vänder mig emot. För de ensamma är det också extra svårt, folk försvinner iväg och ensamheten blir mycket mer påtaglig. Jag gillar när vardagen kommer i gång igen, man gnetar på dag för dag och kan uppskatta en trevlig torsdag eller fredag utan de där stora sjoken av trevlighet.
Tips till den som bävar inför kallare och mörka tider?
– Njut av att det inte finns så mycket påbud, ät en glass för att du tycker att det är gott, inte för att du borde göra det. Det är svalt och krispigt i luften och man kan sitta inne utan att känna att man måste gå ut. Dessutom kan man uppskatta att folk har mer kläder på sig.
Du vill inte kalla din nya roman för en kärleksroman, utan en roman om kärlek. Varför?
– En kärleksroman handlar inte bara om kärlek utan berättelsen bekräftar också ofta kärleken i sig. Min bok är en dekonstruktion av kärleken, en undersökning av hur det kan se ut när det inte fungerar så bra.
Vad definierar vår tids kärleksrelationer?
– Jag skulle säga bristen på regler. Huvudpersonen i min bok blir tokig av att hon inte kan kräva någonting och längtar efter förpliktelser, till och med efter en hederskultur som kan skydda henne. Det är typiskt för oberoendeskapet vi odlar och som jag ställer mig bakom, men som både är vår frihet och förbannelse. Det finns ingenting att hålla sig till, bara tillfälliga överenskommelser.
Fakta | Lena Andersson
Lena Andersson, skribent och kritiker, är aktuell med sin femte roman »Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek« som ges ut i augusti på Natur & Kultur.