»Vi fick brittiska armén att söka efter humlor«

Text:

Bild: Peter Krüger/TT

Vad är grejen med humlor?

– Humlor har längre tungor än andra bin, vilket gör att vissa växter behöver dem för att kunna pollineras. Exempelvis är tomater nästan alltid pollinerade av humlor. Just den här sorten, vallhumlor, var utrotade i Storbritannien, så vi försökte återintroducera dem – med tillstånd från svenska myndigheter, ska tilläggas.

Vad är det som hotar humlorna?

– Mängden och mångfalden av blommor har minskat, speciellt i odlade områden. Sedan har förflyttningar av bin från främst Asien lett till spridning av sjukdomar som de europeiska humlorna inte har någon resistens mot. Det tredje hotet är bekämpningsmedel.

Hur kan man hjälpa till?

– Odla blommor! Särskilt köksväxter som gräslök och rosmarin tycker de om. Man kan också göra ett humlehotell. Såga ett bamburör i decimeterlånga bitar, täpp till ena änden, bind ihop dem i ett knippe och häng upp det i trädgården.

Men du, hur gick det för de skånska humlorna?

– Första året flög drottningarna iväg och vi såg dem aldrig mer. Men när vi introducerade svenska vallhumlor en andra gång, så kunde vi se att det dök upp arbetarbin, att de byggde bon och fick bibebisar. Just nu är drottningarna i dvala, men inom de närmaste veckorna får vi se om de dyker upp.

Hur spårar man humlor?

– Det är svårt! Humlorna ser man lätt, men deras bon är ofta väl dolda i marken. Vi lyckades få den brittiska armén att träna ett par hundar för att söka upp humlebon, men inte heller det fungerade perfekt. Så nu har vi ett gäng volontärer.

Fakta | Fem frågor

Dave Goulson är professor i biologi och forskar på humlor. I dagarna ges hans bok »Galen i humlor« ut på svenska.