August!

Text:

Huvudroller

Från ett åldrande marsvin till en vargdomtör i dagisåldern – alla är de Augustbelönade huvudpersoner i barn- och ungdomsböcker.

Gittan
En dag kommer Gittan bort på en dagisutflykt, men hon är rådig och tillbringar natten i skogen med en vargflock – något som stärker självkänslan i »Gittan och gråvargarna« av Pija Lindenbaum.

Cilla
I den första barn- och ungdomsbok som belönades »Jag saknar dig, jag saknar dig« av Peter Pohl och Kinna Gieth, träffar vi en av två enäggstvillingar som överlevt en tragisk bilolycka.

Herr Muffin
Herr Muffin är en äldre gentleman som levt ett långt, händelserikt liv och hans sista dagar i marsvinslivet skildras i »Adjö, Herr Muffin« av Ulf Stark och Anna-Clara Tidholm.

Elias
Elias är en nioendeklassare som bor med sin pappa i Katarina Kieris »Dansar Elias? Nej!«. Hans mamma är borta men Elias skriver brev till henne.

LISutvikCAROLINE_ANDERSSON

Så tar du hem priset

Bokkritikern och författaren Magnus Utvik brukar synas i soffan i SVT:s »Gomorron Sverige«. Här ger han några handfasta tips på hur du går till väga för att skriva en roman som kammar hem Augustpriset i skönlitteratur.

1 »Leta dig bakåt i tiden. Till din egen barndom. Prickig­korvmackor och skummjölk i hyreshusen. Te och biskvier i herrgårdarna utanför staden. Lyft fram hjältar. Kenneth med kepsen nere på macken. Tina i tvätten. Kanske mamma eller pappa.«

Lästips: Torbjörn Flygts »Underdog«

2 »Lyft fram det bortglömda Sverige. Miljonprogrammen. De gamla bruksorterna. Tages Tivoli på turné i Småland. Men glöm inte kärleken. Och vår längtan efter att bli sedda och bekräftade.«

Lästips: Susanna Alakoskis »Svinalängorna«

3 »Hitta en historia som alla kan. Den bör innehålla kärlek och död. Vänd på steken och gör den onda god och tvärtom. Ingenting är vi så eniga om i Sverige som att det inte är ens fel att två träter.«

Lästips: Bengt Olssons »Gregorius«

4 »Skriv en kollektivroman om händelser vi aldrig får glömma. Skriv torrt och osentimentalt utan tårar i ögonen. Andra världskriget tar aldrig slut. Inte heller den elfte september 2001. Estonia seglar i mörkret.«

Lästips: Steve Sem-Sandbergs »De fattiga i Łódz«

Vinnarna

Samtliga vinnare i kategorin skön­litteratur sedan priset instiftades.

1989 »Tecknens rike« av Cecilia Lindqvist
1990 »De sotarna! De sotarna!« av Lars Ahlin
1991 »Livets ax« av Sven Delblanc
1992 »Medan tiden tänker på annat« av Niklas Rådström
1993 »Händelser vid vatten« av Kerstin Ekman
1994 »Synden« av Björn Ranelid
1995 »Hummelhonung« av Torgny Lindgren
1996 »Sorgegondolen« av Tomas Tranströmer
1997 »Aprilhäxan« av Majgull Axelsson
1998 »Berömda män som varit i Sunne« av Göran Tunström
1999 »Livläkarens besök« av Per Olov Enquist
2000 »Populärmusik från Vittula« av Mikael Niemi
2001 »Underdog« av Torbjörn Flygt
2002 »Den vidunderliga kärlekens historia« av Carl-Johan Vallgren
2003 »Skraplotter« av Kerstin Ekman
2004 »Gregorius« av Bengt Ohlsson
2005 »Den amerikanska flickan« av Monika Fagerholm
2006 »Svinalängorna« av Susanna Alakoski
2007 »Stundande natten« av Carl-Henning Wijkmark
2008 »Ett annat liv« av Per Olov Enquist
2009 »De fattiga i Łódz« av Steve Sem-Sandberg

... och de andra – prisade böcker som blev utan pris.

»Mig äger ingen« av Åsa Linderborg, »Pölsan« av Torgny Lindgren, »Hanteringen av odöda« av John Ajvide Lindqvist, »Ett öga rött« av Jonas Hassen Khemiri, »Hej då ha det så bra« av Kristina Lugn, »Drömfakulteten« av Sara Stridsberg, »Nancy-trilogin« av Elsie Johansson, »Utrota varenda jävel« av Sven Lindqvist, »Den stora gåtan« av Tomas Tranströmer, »Gangsters« av Klas Östergren.