Glaserat
Bild: scanpix, wikipedia, gustavsberg, munroe blair
Ett tusenårigt material
HEMLIGT RECEPT Porslinet uppfanns av kineserna och började produceras i större skala på 600-talet, och man lyckades hemlighålla processen i tusen år. På engelska, persiska och många andra språk kallar man porslin för »china«. Det kom till Europa med Marco Polo.
HANDELSVARA I Europa blev tillverkningen känd först när holländarna i början av 1600-talet övertog den österländska handeln. Sverige började importera kinesiskt och japanskt porslin i stor omfattning under 1600-talet. Man skickade ritningar med ett fartyg och fick hela serviser tillbaka på nästa fartyg några år senare.
SVENSK PRODUKTION I Sverige tillverkades det första porslinet vid Marieberg 1767. Det fortsatte med Rörstrand och Gustavsberg i mitten av 1800-talet och senare med Göteborgs och Lidköpings porslinsfabrik i början av 1900-talet.
Byggnader och rum i porslin
1. Palacio Real de Madrid är det spanska kungahuset. Där finns två rum som består av enbart porslin. Golv, väggar, möbler och serviser, allt är gjort av porslin.
2. Porslinstornet är en historisk plats som ligger i Nanjing, Kina. Tornet byggdes av tegelstensformade stycken gjorda av vitt porslin. År 1856 förstörde rebeller tornet för att hindra fiender använda det som utsiktstorn. Man har nyligen börjat återuppbygga tornet.
3. Dakinbyggnaden ligger i Kalifornien och är prisbelönat för sin arkitektur. Byggnaden är fem våningar hög och fasaden är av enbart porslin.
Favoriter
Bengt Norling är författare till »Muggar och ställ«. Här väljer han några av sina favoriter bland badrumsporslinets historia.
Klosetten »Unitas«
Designad 1883 av Twyford. Den första helt fristående och helgjutna klosettskålen i keramik. En banbrytare, storsäljare och grundläggande till vad vi har i dag.
Golvurinal »255«
Av Jan Landqvist för Gustavsberg. Fantastisk design med utgångspunkt från formen av ett ägg suveränt anpassad till pinkandets fysionomi.
Dricksfontän »1011«
Av Jan Landqvist för Gustavsberg. Ultimat form och funktion i ett och samma. ABC i industridesign!
Tvättställ »525«
Av Carl Arne Breger för Gustavsberg. Det första tvättstället i världen utan vulst! Gustavsbergs allra största storsäljare genom tiderna.
I köket, i munnen och i rymden
Den moderna porslinstillverkningen gick under 1900-talet från att vara en lyxvara för adeln, till att även bli ett material för praktiska förbrukningsvaror och högteknologiska behov.
1 Badrum. I nästan alla skithus finns porslinet representerat – badkar, wc, handfat eller varför inte en bidé.
2 Tänder. När en tand har spruckit eller blivit skadad lagas den med ett tunt skal av porslin som klistras på den skadade tanden.
3 I köket. Tallrikar, muggar eller köksburkar. Ju tunnare, vitare, hårdare desto lyxigare.
4 Leksaker. Leksaksbilar, serviser men framför allt porslinsdockor.
5 Isolering. Porslin är extremt värmebeständigt och används bland annat i rymdfärjornas värmesköldar och som isolering till kraftledningar.
»Porslinet är evigt bestående«
Fokus ställde fem frågor till Kjell Lööw, chef på Gustavbergs porslinsmuseum:
När började man använda porslin till annat än att äta ur?
– Porslinet användes från början inte primärt till att äta på. Då var porslinet för dekorativa ändamål. Sedan användes porslin till te- och kaffeserviser. Det här är någonting som var enbart för överklassen. Det var först på 1800-talet man började äta på det. Det är lätt att rengöra, det är den bästa egenskapen hos porslin. Det tar inte emot lukt eller smak. Senare började man använda porslin som isolatorer för elledningar.
Finns det nya användningsområden?
– Porslin är all typ av keramik. Man använder keramik i exempelvis rymdteknik, som värmeplattor eftersom porslinet tål så hög värme. Man bränner porslin i runt 1 300 grader.
Vilken verkan har porslinet på miljön?
– Det har ingen verkan på miljön, det är stabilt och nedbrytbart. Porslinet är evigt bestående. Man använder det som fyllnadsmaterial på vägar. Tillverkningsprocessen påverkar inte heller direkt, det bränns i elektriska ugnar. För hundra år sedan var det annorlunda. Då påverkade glasyrerna miljön. Men i dag har man koll på det. Det är miljövänligt med tanke att man återanvänder det. Ett tag trodde man att plasten skulle ta över porslinet. Men så blev det inte. På sjuttiotalet var det populärt med engångsmaterial.
Har du något favoritporslin?
– Wilhelm Kåges »Pyro«-servis. Det är en av de absoluta storsäljarna under 1900-talet. Den tillverkades under 25 år. Det är en ganska enkel servis som har en liten blomma i mitten och är charmig. En vackrare vardagsvara.