Nördigt
Bild: Scanpix, Fox film/viasat
Favoriterna
Nils Olander är intendent på Tekniska museet i Stockholm och ansvarar för de återkommande Nördkaféerna. Här är hans personliga favoritnördar.
Caroline Hyll var gäst i museets Nördcafé och pratade om »Bra planeter att resa till om jorden går under«. Det finns många bra ställen. Men någon av dem som finns där kommer nog till oss innan vi kommer dit.
Thor Heyerdahl var en äkta nörd som hoppade mellan teori och praktik. Gav sig på det omöjliga och levde sitt liv som hängiven. En nörd ska vara lite autodidakt.
Rod Stewart är en nörd på att bygga amerikanska industrilandskap med modelljämvägar. Det är det han gör på hotellrummen numer. Han är hellre på omslaget av tidningen The Model Railroader än på New Musical Express påstår han.
Johan Liljencrants är en nörd på hembyggda musikmaskiner. Han har under fem år byggt en orgel i trä med slagverk, blåsorkester och pipor som han ska styra med hålkort. Allt drivs av ett bilbatteri som driver en luftpump som driver en hammare och så vidare.
Bangbrudar
Tidskriften Bang ägnar sitt senaste nummer åt nördfeminism. Här är tre nördar av kvinnokön som hyllas i tidningen.
Drottning Kristina
(1626–1689) Sveriges drottning beskrivs som landets största misfit. Hon vägrade gifta sig, struntade i politik men tömde Prag för att fylla sitt bibliotek. Konst, böcker och antikviteter var hennes passion.
Lisa Simpson
(Tecknad figur) Åttaåringen som är smartast i familjen, skolan och hela Springfield. Politik, moral och saxofon-nörd som inte har mycket till övers för sina jämnårigas barnsliga intressen.
Emilie du Châtelet
(1706–1749) Vetenskapsnörd som ibland tvingades klä ut sig till man för att accepteras. Översatte Newtons »Principia« till franska och hennes fotnoter anses allmänt ha lagt grunden till Einsteins relativitetsteori.
Stolt
Fokuskrönikören och »På spåret«-vinnaren Johanna Koljonen är en stolt nörd.
Varför?
– Att få definiera en identitet i ett sammanhang på basen av någonting annat än sitt utseende eller sin bakgrund. Jag är rollspelsnörd. Och serietidningsnörd, där har jag dessutom ett rätt så nischat intresse vilket förstås är extra nördigt: vissa delar av förlaget Marvels superhjältar, som New Mutants.
Annars brukar väl nörderiet innehålla inslag av teknik?
– Utanför nördkulturen förknippas det ganska mycket med teknik. Nördkulturen har historiskt sett varit en subkultur för de icke-atletiska pojkarna, bokmalarna och Asperger-killarna, och programmering handlade i början mycket om att bygga regelsystem och det passade dem.
Nu känns det som om det våras för nörden, vad händer?
– Nördkulturen har haft väldigt låg status, vem som helst fick vara med men nu har det hänt något. Rollspel och it har blivit två av de största industrierna i världen och plötsligt har man en social status. Det är inte en outsiderkultur på samma sätt längre, man kan vara både hipp och nörd samtidigt.
Men kräver inte nörden någon form av utanförskap?
– Nej. Men det är en brytpunkt nu. Nörden håller på att normaliseras, och det gör att kulturen i sig kanske splittras. Den kommer inte att finnas som en enhetlig kultur längre, utan mer som en identitet man kan ha samtidigt som andra identiteter.
Politikgeek
Den som vill lägga sig vinn om att bli politikknarkare gör klokt i att skaffa de rätta accessoarerna. Tre saker som utmärker en politikernörd.
1 Ryggsäck
Förkärleken för väskor på ryggen kan förstås ha praktiska orsaker. Mycket handlingar att bära runt på och papper i den mängden väger bly. Plus datorn. Till saken hör också att Joshua Lyman i tv-serien »West Wing« tycks ha sin fula svarta otympliga bag klistrad på kavajryggen.
2 Slips – eller inte
En vattendelare bland männen. Trenden i Sverige har varit bort med slipsen på med pullovern. Men den borgerliga alliansen har tagit mjukisgreppet så långt att en backlash bör vara i antågande. Tillbaka till slipsen med andra ord – antagligen i den amerikanska formen, bred och utan kavaj.
3 Fotriktiga skor
Säga vad man vill om behovet av sittfläsk för att palla alla möten, men frågan är om fotriktiga skor inte är lika viktiga, särskilt under valår. Att kampanja är en fråga om göra fotjobbet. I en krönika beskrev kristdemokraten Ella Bohlin (bilden) nyligen konsten att växla mellan sneakers och högklackat.