Pånyttfödelse
Bild: scanpix
Så blir du en renässansfurste
Sugen på att komma i renässansstämning? Testa de här knepen.
Läs
Dante brukar få representera renässansen, trots att han verkade under medeltiden. Andra lästips är Petrarca och Boccaccio. Eller bläddra i en gammal skolbok: grammatik hörde till de »fria kons ter« man vurmade för.
Drick
Vin. Vin i mängder.
Ät
Kryddnejlikor och ingefära var modekryddor under renässansen. Tryffel och champinjoner återupptäcktes efter att ha varit bortglömda under medeltiden.
Lyssna
Till renässansens mest berömda kompositörer hör Josquin des Prez, Giovanni Pierluigi da Palestrina och Tomás Luis de Victoria.
Renovera
Riv ner mönstertapeten och måla något profant på väggen. Renässansens mest välbeställda ägnade sig gärna åt inredning med annorlunda inriktning än den som syntes i kyrkorna.
Samtida renässansmänniskor
Svenska universalgenier med bildning, fri personlighet, kunskapstörst, utvecklat konstsinne och ärelystnad – såsom idealet löd under renässansen.
Fredrik Lindström
Jessica Gedin
Horace Engdahl
Karin Johannisson
Peter Englund
Katerine Kielos
P C Jersild
Tio saker vi kan tacka renässansen för
Comedia dell’arte
Machiavelliska härskartekniker
Kändiskult och personfixering
Novellen som litterär genre
Fiolens intåg i musiken
Humanismen och separationen från Guds lag
Astronomins genombrott med solen i centrum
Häng – lösare sittande kläder kom på modet
Riddarhuset i Stockholm
Gutenbergs tryckpress
Koll på konsten
Sophie Allgårdh är konstkritiker och chefredaktör för tidskriften Paletten. Här är hennes personliga favoriter på listan över renässansens viktigaste konstverk.
Leonardo da Vinci
»Jungfru Maria, Jesusbarnet och den heliga Anna« (1508–1510)
»Leonardo suger tag i ett klassiskt bibliskt motiv men gör det på ett helt nytt sätt. Målningen genomströmmas av värme, intresse för mänskliga relationer och tro på naturen som inspirationskälla. Det gåtfulla och dimhöljda landskapet i fonden bildar en effektiv kontrast till innerligheten i förgrunden.«
Louvren, Paris
Jan van Eyck
»Makarna Arnolfinis trolovning« (1434)
»En starkt förtätad målning där flamländaren låter lasyrer och ljuseffekter förhöja ögonblickets allvar. I spegeln bakom de trolovade syns två vittnen. Ett av dem är troligen konstnären själv som på väggen ovanför spegeln signerat ”Jan van Eyck var här” – ett exempel på renässanskonstnärens självmedvetenhet.«
National Gallery, London.
Albrecht Dürer
»Självporträtt« (1496)
»Den tyske renässansmålaren var också en visionär intellektuell med ett lidelsefullt intresse för perspektiv och psykologiska gestaltningar. Av hans många självporträtt är detta det mest levande och också bäst komponerade. Med det dramatiska alplandskapet utanför fönstret understryker Dürer att han varken såg sig eller betraktades som en begränsad provinskonstnär.«
Pradomuseet, Madrid.
Giorgione
»Stormen« (1506–1508)
»En av konsthistoriens mest gäckande målningar. Är det Adam och Eva efter syndafallet eller en zigenerska och en soldat? Verket klarar sig lika bra utan nycklar. Med lyrisk ton och prunkande sensualitet fångas människans utsatthet. Kontakten mellan kvinnan och mannen är bruten. Allt tycks lugnt på ytan men våldsam grönska och blixtrande himmel antyder de motstridiga känslor som utspelar sig inombords.«
Galleria dell´Accademia, Venedig.