Präktig plantskola

Text:

Bild: Scanpix

Kändisarna

Fyra kända tidigare elevrådsordföranden.

Alexander Bard
Allkonstnären Alexander Bard började sin unga ledarkarriär som elevrådsordförande i såväl högstadiet som gymnasiet då han bokade in konserter på skolan, bland annat med Reeperbahn. Så här sammanfattar Bard i dag sin tid med ordförandeklubban:

– Gunilla Carlsson, som sen blev biståndsminister, tog ju över efter mig, och hon fick städa upp i kassan ordentligt.

Filip Hammar
När det skulle bestämmas vilken elev som skulle få åka till Eritrea i samband med Operation Dagsverke gick elevrådsordförande Filip Hammar upp till rektorn och sa att det var lika bra att han själv fick åka, »det skulle bli så mycket bråk om resan lottades ut«.

I en intervju i Café tittade han tillbaka på tiden:

– Jag behandlade elevrådsordförande­skapet som om jag vore Micael Bindefeld. Jag syntes överallt, hade nycklar till allt.

America Vera-Zavala
När Attac-grundaren America Vera-Zavala satt som elevrådsordförande på gymnasiet anordnade hon strejk för bättre arbetsmiljö. Senare blev det parti­politik för henne när hon gick vidare till Ung vänster och vänsterpartiet.

Carl Bildt
Under lärarstrejken 1966 ställde sig en 17-årig Carl Bildt, elevrådsordförande på Östra Real i Stockholm, framför tv-kameran och uppmanade med brådmoget allvar på sin numera karaktäristiska stämma:

– Vi håller oss efter lagen här, och lagen förordar att vi är i skolan.

LIStobias
Viktiga frågor

Sveas ordförande Tobias Jobring listar de viktigaste frågorna för elevråden genom tiderna:

1. Efter andra världskrigets slut var många stater rädda för att något liknande skulle hända i deras länder. För att förhindra det införde de demokratiska instanser i alla delar av skolan.

2. Sveriges elevråd, Svea, bildades 1994 som en reaktion på att den större organisationen Elevorganisationen fokuserade enbart på elever och inte på elevråd. Därmed fanns det för första gången en organisation som enbart fokuserade på elevråd.

3. Riksdagen beslutade 1997  att starta ett försök med lokala styrelser med elevmajoritet i kommunala gymnasieskolor. Det gjorde att elevråden för första gången fick reell makt i skolan.

4. Den borgerliga regeringen avskaffade 2006 möjligheten till lokala styrelser på gymnasieskolan och i mitten av 2007 avslutades försöksprojektet med lokala styrelser i skolor. Detta skedde utan utvärdering och trots att alla försöksverksamheter varit mycket framgångsrika. En av elevernas största möjligheter att påverka togs ifrån dem utan att ens utvärderas.

Årtalen

1862 Sveriges första elevkår grundas, på Sven Eriksons­gymnasiet i Borås. Verksamheten bestod i huvudsak av försäljning och skoldanser.

1948 Grunden lades till Seco, Sveriges Elevråds Centralorganisation. Man jobbade hårt för att den obligatoriska morgonbönen skulle ersättas med morgonsamling och att kristendomsämnet skulle få namnet religionskunskap.

1959 Landets alla elevråd samlades för första gången till den första Elevriksdagen i Göteborg.

1962 Elevrådet upplevde sin storhetstid, och arrangerade för första gången Operation Dagsverke.

1966 Riksomfattande lärarstrejk. Den 17-åriga elevrådsordföranden Carl Bildt i moderiktiga glasögon intervjuas i tv. Elever skanderade »Sluta slåss! Tänk på oss!« under en stor demonstration från Kungsträdgården till riksdagen.

1968 Ockupationen av universitetets kårhus i Stockholm påverkar även de betydligt yngre ungdomarna i elevråden som blir alltmer politiserade. Interna stridigheter följde.

Insamlingarna

Första Operation Dagsverke genomfördes 1962 och inbringade 9 222 kronor och 74 öre. I dag har Operation Dagsverke samlat in över 100 miljoner kronor. Här är några exempel på insamlingar:

Peru (1965)

Sicilien (1975)

Zimbabwe (1979)

El Salvador (1987)

Sudan (2010)