Rullar bollen?

Text: Calle Fleur

Rekordtidig start

Fokus frågar Jonas Nystedt, informationschef på Svenska Fotbollsförbundet:

Hur kommer det sig att Allsvenskan startar så tidigt i år?
- Förbundet har förlängt säsongen av flera skäl. Dels finns det numera 16 lag istället för 14. Dels har det internationella fotbollsförbundet Fifa bestämt att alla ligor ska ligga nere under VM i sommar. Tre eller fyra spelare i allsvenskan är uttagna dit. Och vi kan ändå inte konkurrera mot ett VM-slutspel.

Varför inte det?
- Är du fotbollsintresserad? Om de bästa spelarna i världen spelar VM i TV går du inte och kollar på en allsvensk match.

Svensk Elitfotbolls sportchef sa nyligen att han »tackar Gud« för den tidiga premiären. Varför är det här så viktigt?
- Vi måste försöka hävda oss mot andra ligor i Europa. Jag vet inte om vi ska tacka Gud, men vi kan inte lägga oss ner och dö. Vi måste göra något för att utveckla allsvenskan.

Allsvenskan startar en vecka före SM-finalen i bandy. Är det rimligt att spela fotboll i kyla och snö?

- Ja. Alla klubbar är med på det här.

LISThysen
Väder och vind

Enligt SMHI blir det inte vår förrän om flera veckor. Den allsvenska premiären riskerar att spelas i både snålblåst och snö. Glenn Hysén, som bland annat vann UEFA-cupen med IFK Göteborg – listar fotbollsproffsens mardrömsväder:

1 Blåst
»Det värsta. Ibland är motvind till och med lättare än medvind. Vi tränade ofta på fält med elva eller tolv planer. När det blåste kändes det som att man inte kom någonstans – som att man stod helt stilla på en plan som var 300 meter lång och 300 meter bred.«

2 Snö
»Jag minns en träningsmatch i Italien någon gång i mitten av 80-talet, när det slog om till värsta snöstormen och vi sprang runt där i kortärmade tröjor och shorts. Vi höll ju på att frysa ihjäl!«

3 Regn
»Det ösregnade under UEFA-cupfinalen mot Hamburg på Ullevi -82. Det var stora pölar på planen som vi tvingades trampa i. Jag tror till och med att vi fick byta tröjor i pausen.«

ysten3

Boktips

Henrik Ystén är chefredaktör för fotbollsmagasinet Offside. Hans favoritböcker om Allsvenskan:

»Åshöjden i kvalet« av Max Lundgren
Fortfarande oöverträffad framgångssaga om bonnklubben som med hjälp av Hitte-Joels räddningar, Edwards målskytte och Blåbärskungens pengar hoppas nå hela vägen till Allsvenskan.

»Kung Fotboll« av Torbjörn Andersson
Andersson grottar igenom svensk fotbolls kulturhistoria från slutet av 1800-talet fram till 1950. Informativt, ambitiöst och lika lång som en svensk försäsongsträning.

»Hjältarna« av Mats Samuelsson
Med Åtvidabergs FF tillbaka i högsta serien rekommenderar jag denna nostalgiska tillbakablick till bruksortens glansdagar.

»I skuggan av San Siro« av Martin Bengtsson
Intressant berättelse om elitfotbollens baksida – om den stora talangen som siktar mot proffslivet men slukas av den cyniska branschen. Låter som skönlitteratur men är tyvärr ren självbiografi.

»Utmanarna: Så ska Elfsborg vinna SM-guld« av Henrik Ystén
Mer än lovligt självgott med tanke på författaren. Utkom 2006, samma år som Elfsborg blev svenska mästare för första gången på 45 år. I år är Boråslaget återigen huvudfavoriter till titeln.

Historia

Fotbollsallsvenskan är den högsta divisionen för klubblag i Sverige. Några historiska milstolpar:

Premiären
Allsvenskan startade 1924. Namnet har sitt ursprung i de tidigare regionala mästerskapen, som Västsvenskan och Mellansvenskan. Första säsongen vanns av Gais. Sedan 1993 blir seriesegrarna automatiskt svenska mästare. Damallsvenskan startade 1988.

Rekorden
Flest mål i en match: 7 (Arne Hjertsson, Malmö FF, 1943, och Gunnar Nordahl, IFK Norrköping, 1944). Flest mål i Allsvenskan: 252 (Sven Jonasson, Elfsborg, 1927–1947). Största seger: 13–1 (Helsingborg–IFK Eskilstuna, 21/10 1928). Flest segrar i följd: 23 (Malmö FF, 1949–1950).

Publiken
50-talet var Allsvenskans storhetstid. 1959 såg 52 194 åskådare Örgryte besegra IFK Göteborg på Ullevi – ett rekord som står sig än i dag. 2009 låg publiksnittet för Allsvenskan på 7 952 personer.

Musiken
Alla allsvenska klubbar har sina egna kampsånger. AIK:s nidsång »Sillstryparns marsch« är en klassiker med textrader som »Han kommer från Götet, är bakom flötet / Han jobbar på trålarn och stryper sin sill«. Trelleborg FF:s nya klubbsång »Blå som stål« är lika oförglömlig, med rader som »Här kommer stolta granna pågar från Sveriges gummimetropol«. Och Joel Alme spänner på vibratot och sjunger sitt favoritlags lov i pampiga popdängan »Snart skiner Poseidon«.