Silly season
Bild: Scanpix
Sillsanningar
Ovärderlig kunskap inför sillsäsongen är bland annat att kunna skillnaden mellan sill och strömming.
1 Frågan om sill eller strömming har geografisk betingelse. Fångas fisken norr om Kristianopel i nordöstra Blekinge kallas den strömming. Fångas den längre söderut och på västkusten kallas den sill. Regeln är att ju lägre salthalt, desto mindre fisk. Ju längre norrut i Östersjön man kommer desto längre blir huvudet, antalet ryggkotor ökar och fetthalten minskar.
2 Sillen leker i de flesta fall både höst och vår. Den samlas i mycket stora stim, leken sker över sand-, grus- eller stenbotten på ett djup mellan 0,5 och 100 m, intill kustens grundvatten eller ute vid bankar i havet. Rommen sjunker till botten, och kläcks efter en till tre veckor beroende på vattentemperatur, ju varmare, desto fortare. Vid drygt tre månaders ålder börjar ynglet likna den vuxna sillen, men först vid tre års ålder är den fullvuxen, 18–25 cm.
3 Sillen är den vanligaste fiskarten på jorden. I Sverige har fångsten varierat genom åren. Först skedde en tillbakagång på 1970-talet men i början av 2000-talet gjordes rekordfångster och numera ligger fångsten på runt 200 000 ton årligen.
Franssons favoriter
Radioprofilen och sillentusiasten Karin Fransson från programmet »Meny« äter sill varje dag, alltid hemmagjord, aldrig på burk. Hon behöver det. Till sillen serveras med fördel ett kallt, friskt öl och hemkryddat brännvin – gärna kummin eller färska örter som timjan eller basilika från köksträdgården. Till den gravade strömmingen fungerar även en inte alltför knastertorr Riesling eller ett gott rosévin. Här några favoriter på midsommarbuffén.
1. Klassisk löksill med mycket lök och kryddpeppar. Kan varieras med olika löksorter – gul, röd, silver eller vårlök. Pynta med mycket färsk lök i tunna skivor på toppen vid servering. Kan också plocka upp filéerna (som alltid ska läggas in hela och skäras vackert vid servering) ur lagen och klicka på krämig sås av gräddfil, majonnäs och vitlök.
2. Gravad strömming i basilikasås. När fileerna fått ligga i ättikslag över natten, lägg ned dem i mixad sås av färsk basilika, vitlök, majonnäs och crème fraiche. Kan med fördel serveras tillsammans med en sallad caprese av solmogna tomater, mozzarella och basilika och en ciabatta till.
3. Stekt inlagd strömming på knäckebröd.
4. Matjessill är ett måste till midsommar. Ska serveras med väl brynt smör, tunt hyvlad prästost och generöst med gräslök. Gräddfil vid sidan av.
Silla snacket
Se här ett par ordspråk och talesätt att briljera med vid sillbuffén.
»Att kalla sill för fisk är att lura folk.«
»Ännu kan vår Herre ge sill åt göteborgarn.«
»Skall det vara gille, sa’ käringen, så låt oss steka den andra sillen med.«
»April, april, din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill.«
»Lipa som en sill.«
»Sillmjölke« (vekling)
»Sillstrypare« (fiskare eller göteborgare)
»Sillpackare« (buss- och spårvagnskonduktör).
»Att stå som packad sill i en tunna.«
»Som en död sill« (lat eller livlös person, dock vid liv)
»Den ger jag inte många ruttna sillar för.«
»Det blev ingen sill av den makrillen.« (önskan gick ej i uppfyllelse).
»En skön sill.« (vacker jungfru)
Och slutligen, till deckarläsaren i hängmatta: engelskans »red herring« är ett villospår.
Sillstoff
Närings- och energivärde per 100 g sill/strömming
Energi: 965 kj
Kcal: 230
Protein: 15,2 g
Fett: 14 g
Fettkvalitet i %:
Mättat: 23,1 %
Enkelmättat: 46,5 %
Fleromättat: 26,5 %
Fördelat på:
Omega-3-fett: 24,8 %
Omega-6-fett: 1,7 %
Fettlösliga vitaminer: A, D
B-vitaminer: B12, niacin, pantotensyra
Källa: Svenskfisk.se