Stickspår

Text: anders billing & emma härdmark

Bild: malin hedenäs, scanpix

Kända stickare och virkare i politiken

Fredrick Federley
Har bland annat stickat en halsduk åt sig själv. »Jag stickar till förbannelse. I kammaren, på tåget, på alla möten. Aldrig har jag lyssnat så bra på mötena som nu. Men det får inte vara för avancerat, då klarar man ju inte av att lyssna längre«, sa han till SvD häromåret.

Inger Arenander
Politisk reporter på Sveriges Radio. Lär ta med sig stickningen till riksdagen och ta fram den så fort debatten börjar bli för långtråkig. Stickade på 1980-talet en tröja åt sedermera chefen för hela Sveriges Radio, Kerstin Brunnberg. Tröjan hade texten »Dagens Eko« i versaler över ryggen.

Johan Lönnroth

Tidigare riksdagsman för vänsterpartiet. I dag docent vid Handels i Göteborg. Ställde ut sina mössor på Handelshögskolans dag 2009 och kommenterade då sitt hantverk på skolans hemsida:»Jag började virka mössor när jag satt i kommunfullmäktige på 1980-talet. Jag var en inbiten nagelbitare och min svägerska tipsade om att virkning skulle hålla händerna sysselsatta med något annat. Det fungerade bra. Jag känner en inre frid när jag virkar, det känns att jag åstadkommer något.«

LISmtickat_eva

»Japan inspirerar«

Designern Eva Kruk gav för fem år sedan ut boken »Sy och sticka på egen hand«. Sedan dess har hantverkstrenden exploderat och Eva Kruk själv jobbar som redaktör för hantverksböcker på förlaget Natur och Kultur.

Stickning är ju stort, men hur är det med nål och tråd?
– Sömnad är på gång. Det som hänt inom hela hantverksområdet är att det är mycket yngre människor som håller på. Och man gör generellt lite finare grejer än tidigare.

Vad finns det för andra trenderna just nu?

– Det är ofta inspiration från Japan, till exempel virkade djur, amigurumi. Men också sömnad som sagt, allt från att brodera lite roligare korsstygnsbroderier till att sy egna väskor. Stickningen är ändå inte på något sätt på väg bort, utan de som började sticka för ett par år sedan vill ha nya, svårare grejer, inte bara halsdukar längre. Just nu är det mycket naturmaterial som gäller, man kan få tag på garn från hela världen.

Ja, det är ju värsta trycket i garnaffärerna.
– Ja, de nyare affärerna känns väldigt trendiga, det har hänt mycket. För det är knappast de noppriga akryl­garnerna från sjuttiotalet som säljer numera.

Hur skiljer sig dagens handarbete från tidigare generationers?

– Förr var det ofta för att spara pengar, så är det inte nu. Man kan hitta betydligt billigare stickade tröjor på H & M. Det är nog mer lustfyllt att handarbeta i dag, stickning kallas ibland för handarbetets yoga, det hade man inte sagt på sjuttiotalet.

Stickningar i samtiden

Stickad våning
I förra veckan visade Husby konsthall i Stockholm en halvfärdig trerumslägenhet i miniatyr, stickad. Som Dagens Nyheters utsända beskrev det hängde lägenheten »som en kofta, vänd utochin med avigsidan som yttervägg«.

Projektet leds av Elin Strand Ruin, arkitekt och konstnär. Enligt konsthallen ska verket »undersöka kvinnors arkitekturskapande med utgångspunkt från dekoration i förhållande till sociala strukturer«.

Garnmodellen är en exakt replika av en lägenhet på Oslogatan 8 i Husby, där arbetet med lägenheten kommer att fortsätta under den kommande månaden. Enligt DN är lägenheten under den perioden öppen för allmänheten måndag–fredag
mellan 12 och 16.

Mode
Sandra Backlund (bilden), Sveriges just nu kanske hetaste modedesigner, har gjort sig känd med sina närmast osannolika stickade kreationer. Backlund startade sitt märke 2004 och har gjort flera uppmärksammade kollektioner. Hon har bland annat samarbetat med den amerikanske modeskaparen Marc Jacobs och gjort stickade detaljer till Luis Vuitton-produkter. Den senaste tiden har hon också lanserat icke-stickade kläder.

Garnerat
Omfamnandet av lyktstolpar med stickning eller andra stickade stycken i stadsbilden såg dagens ljus för första gången år 2005 i amerikanska Houston, Texas. Pionjärerna var, enligt Wikiepdia, gruppen Knitta Crew som lämnade sina verk signerade med sin slogan »Knitta Please« (på svenska Sticka gärna!). Enligt gruppens ledare var motivet att göra gatukonsten lite »varmare och gosigare«.

I Sverige har Knitta Crews stickade vante plockats upp av gruppen Stickkontakt. På deras hemsida kan man kontinuerligt följa deras senaste verk.

Textila tekniker

Sömnad Vanligt med nål och tråd, antingen för hand eller med maskin.

Stickning Teknik där man skapar maskor i företrädesvis garn med två eller flera stickor.

Virkning En variant av stickning, där garn eller tråd knyts i maskor, men med endast en sticka med krok, virknål.

Knyppling Ett slags avancerat flätande av tråd oftast för att skapa olika sorters spets.

Lappteknik Teknik för att skapa täcken, kuddfodral eller andra textilier genom att foga samman små lappar av överblivet tyg.

Quilt Ett slags teknik för lapptäcken.

Vävning Sammanflätandet av vinkelräta trådar som skapar tyg.

Broderi Skapandet av mönster i befintliga tygstycken, ofta uppspända över en särskild ram.