Trikåklätt
Kortkrönika
Lee Falk skapar Fantomen 1936. Första tidningen kommer 1938.
Lukas Bonnier tar serien till Sverige 1950.
Ulf Granberg anställs som svensk redaktör 1972.
Svenska Team Fantomen tar över alltmer av produktionen under 1980-talet.
Lee Falk avlider 1999. Fantomen börjar styras från Sverige.
Fantomens många dräkter
I Lee Falks originalversion var Fantomen gråklädd. När serien sedan började publiceras i färg började den vandrande vålnaden skifta i färg beroende på i vilket land serien publicerades.
Sverige fram till 1950: Ljusblå.
Sverige från 1950: Mörkblå.
Italien: Röd med gröna ben och gula handskar.
Norge och USA: Lila.
Nya Zeeland: Gul och blå.
Serieruta ur »Gyllene runans gåta«. Illustration: Hans Lindahl
Guldåren
Kär fråga bland kalenderbitarna: När var tidningen egentligen som bäst? Fokus Gammelredax svar: 1985–1989.
Visst hade Janne Lundströms och Jaime Vallvés 1970-tal både spänning och egensinne, men mest av allt banade de väg för det som komma skulle. Nämligen Hans Lindahls superdetaljrika teckningar, Kari Leppänens svarta tusch, Dai Darells emotionella manus, Norman Walkers historiska teman och Claes Remerthis realistiska sinne. Allt under ledning av Ulf Granberg – då rättmätigt betitlad Gammelredax. Det var högkonjunktur i Fantomen-verkstaden i mitten och slutet av 1980-talet. Frågan är om någon serietidning någonsin kommer att nå upp till samma nivå som i den femdelade »Gyllene runans gåta« från 1988.
Fantomfrågor
Var ligger Bengali?
Någonstans mellan Afrika och Indien, enligt Lee Falk. Djungeln, stammarna och savannen talar för Afrika. Tigrarna, de asiatiska piraterna och att det är en tidigare brittisk koloni talar för Indien. Bengali är ett kustland, vilket leder till slutsatsen: på Afrikas östkust.
Vad betyder Djungelpatrullens ordspråk?
»Stamus contra malo« är latin och betyder ”Vi står mot ondskan”.
Finns det en kvinnlig Fantomen?
Ja, i sammanlagt 17 äventyr har en kvinna dragit på sig trikådräkten. De mest minnesvärda är 17:e Fantomens tvillingsyster Julie, den 21:a Fantomens fru och dotter Diana respektive Heloise samt den 9:e Fantomens blivande hustru Flame Stanbury.
Kan man inte tycka att det är lite old school att som Fantomen kommunicera med hjälp av en falk, en radio och en hemlig gång i en vattenbrunn?
Jo, det kan man tycka.
Hur stor är Dödskallegrottan?
Svårt att säga exakt. 1536, då Fantomen-ätten bosatte sig där, var bostadsstandarden onekligen lägre än i dag. Men här finns i alla fall minst sju rum: tronrummet, stora skattkammaren, radiorummet, lilla skattkammaren, kryptan, de försvunnas valv och krönikerummet.
Vem gav Dödskalleringen till den 1:a Fantomen?
Alkemisten och filosofen Paracelsus.
Hur klok är Devil?
Som en människa. Eller klokare.
Vilka Fantomeninfluenser har komikern Fredde Granberg fått från sin pappa Gammelredax Ulf Granberg?
Oklart. Inte ens gamle Moz vet.
Fansen
Politikerna:
Olle Wästberg, folkpartisten, brukade under sin tid som statssekreterare hos finansminister Ann Wibble i början av 1990-talet krydda sin kommunikation med departementets tjänstemän med djungelordspråk.
Fredrik Reinfeldt, statsministern, vill kanske beskriva sig själv när han kallar barndomens stora seriefigur för »en rättrådig man som dricker mjölk och är hård mot de hårda«.
Nina Larsson, partisekreteraren i folkpartiet, prenumererar ännu i dag på den hårdföre överbefälhavaren i Djungelpatrullen.
Kurt Wered, debattören som kallar sig radikalkonservativ och anarkistisk jihadist, anser att Fantomen i en tid av »ängslig politisk korrekthet« kan visa på »Västerlandets historiska uppgift: att med rättvisa och omsorg om de outvecklade folken bringa occidental ordning och civilisation«.
Konstnärerna:
Ernst Billgren, premiärlejonet, har beskrivit Fantomen som »vägen in till läsandets värld och självkänslans«.
Jan Lööf, barnboksförfattaren, smög ofta in en anakronistisk Fantomen-gestalt i sina svenska stadsmotiv.
Ulrica Hydman-Vallien, glaskonstnären, pyntar sina folkliga glasvaser med motiv från De djupa skogarna.
Jan Håfström, popkonstnären, har Fantomen att tacka för många av sina Ikea-populära tavlor.
Carl Johan De Geer, 68-mannen, målade en gång en tavla som drev med de tidiga Fantomenäventyrens kvinnosyn.
Författarna:
Dick Harrison, historikern, hävdar att hans barndoms stora serie skulle vara utmärkt källmaterial till en studie i en »modern mentalitetshistoria«.
Jonas Gardell, komikern, går evigt runt och undrar varför Diana, när Sy Barry tecknade Fantomen, bara kunde göra en typ av judokast.
Musikerna:
Streaplers, dansbandet, gav 1975 ut hyllningssingeln »Kom hit, Fantomen«.
Björn Afzelius, sångaren, spelade 1972 in låten »Morristown«.
Källa till citat och bilder: »Fantomen - Från lila vålnad till blågul hjälte«, producerad av Scandinavian Chapter, utgiven av GML Förlag 2010.