Sundin (L) : »Alliansen har spelat ut sin roll«
Bild: Maja Suslin/TT
Du ställer inte upp till omval – varför då?
– Dels har jag jobbat heltid i tre mandatperioder och tycker att det är lagom att lämna över till nya krafter. Nu tänker jag jobba globalt med samma frågor som jag jobbat med i riksdagen – teknik, digitalisering och rymdfrågor. Jag kommer att jobba med min egen stiftelse Warp Institute.
Vilka är Liberalernas viktigaste framgångar under den här mandatperioden som oppositionsparti?
– Att de flesta av partierna sluter upp kring ett mål om två procent till försvaret är någonting som Liberalerna har varit avgörande i. Det var jag som motionerade om det på vårt landsmöte 2015 och det gick igenom trots att partistyrelsen först inte höll med. Sedan har andra partier anslutit sig. Trots att vi sitter i opposition så tycker jag att det är en stor framgång.
– När jag tittar tillbaka på min politiska karriär, om det nu blir mer pengar till försvaret, så hade jag i alla fall ett finger med i spelet.
I en tidigare intervju har du nämnt att du ville jobba för en förbättrad rymdpolitik, hur har arbetet framskridit?
– Jag fick med Liberalerna med i alla delar som jag föreslog inom rymdpolitiken, förutom att sätta en svensk på Mars. Efter mycket tjat från mig och andra kom det till slut en rymdstrategi från regeringen. Nu gäller det i nästa mandatperiod att strategin blir verklighet och jag kommer att jaga på från utsidan.
Vad var det för förslag som du lade fram?
– Bland annat att vi ska försöka få fler svenska astronauter. Ett annat förslag var att vi borde ha en lag om asteroidbrytning. Det börjar komma ett antal sådana företag som skulle kunna etablera sig i Sverige med en sådan lagstiftning. Vi tror också det vore väldigt bra om vi ger ett tydligt uppdrag till rymdstyrelsen om att jobba med bemannad rymdfart från Sverige, bland annat rymdturism, vilket går att genomföra från vanliga flygplatser.
Med 10 001 dörrknackningar innehar du det svenska rekordet, hur tror du vikten av personvalskampanjer kommer att förändras i Sverige?
– Jag tror vi kommer att se mycket mer inkryssningar genom en stark synlighet på sociala medier. Det finns en enorm potential att bygga upp ett känt namn och även om man skulle stå sist på en lista så kan man kryssas in. Lek med tanken att Hanif Bali (M) skulle ha stått sist på listan – han hade kunnat kryssas in även i en stor valkrets som Stockholm.
Du har sagt att Alliansen numera snarare stjälper än hjälper partierna – hur motiverar du det?
– När SD har blivit så stora som de är så finns den stora fördelen med att bilda en majoritetsregering med Alliansen inte längre kvar. Alliansen var ett oroligt bra verktyg för att bilda en majoritet mot Socialdemokraterna. Nu har verkligheten förändrats och därför tycker jag att partierna borde förändras efter den och gå till val som fyra tydligt separata partier. Jag är rädd att det kan bli svekdebatter efter valet om man då är i ett sådant läge att man måste bryta upp Alliansen. Det är inte så att jag vill se ett samarbete vänsterut och jag hoppas att det blir en Alliansregering, men jag tror att den har spelat ut sin roll.
Fakta | Mathias Sundin, riksdagsledamot från Norrköping
Politisk karriär: Har suttit en mandatperiod i riksdagen och dessförinnan som kommunalråd i opposition i Norrköping.
Annan karriär: Har drivit företag inom e-sport och påbörjat en lärarutbildning samt jobbat som lärare.
Ålder: 40 år
Familj: Fru