AKB: Inte bara mina strumpbyxor som var problem
Se mingel från Fokus valvaka här.
Följ valnatten på Fokus här.
19:36:
Även Lars Ohly (V) tror som Anna Kinberg Batra (M) att det är skifte i ledningen på gång.
– Efter nyår kommer vi ha en moderatregering, säger han.
Han tror att Centern och Liberalerna varken kommer att ingå i en regering som förlitar sig på stöd av Sverigedemokraterna eller bilda regering med Socialdemokraterna.
– Jag kommer att vara väldigt ledsen trots att vänster kommer att göra ett av sina bästa val på länge, men jag kommer att vara ledsen för jag ser bara dåliga regeringsalternativ.
Maud Olofsson tror på en Alliansregering men passar på att ge en känga åt Socialdemokraterna.
– Socialdemokraterna tycker det är förfärligt om Moderaterna skulle få stöd av SD men de skulle inte tveka att få det själv.
– Jag är inte orolig över att Sverige inte kommer att kunna regeras. Jag är orolig över att det politiska spektrat har förskjutits så mycket att en regering kan vara bakbunden av en rasistisk agenda, säger Lars Ohly.
19:16:
– Jag tror att nästa statsminister heter Ulf Kristersson, säger Anna Kinberg Batra
Samtidigt menar hon att Moderaterna har haft svårt att hitta sin plats i det nya politiska landskapet.
– Jag är den första partiledaren sedan Hugo Tamm 1907 som väljs men inte prövas i val. Det var kanske inte bara var jag och mina strumpbyxor o min frisyr som var det enda problemet för moderaterna. Man ser partivänner runt om i Europa som prövar sina roller och det är svårt.
Kinberg Batra menar att ekonomisk politiken har varit lågt prioriterad under denna valrörelse.
Stad vs land
– Min absoluta övertygelse om att man måste ta oron på allvar. Både sossar och moderater har låtit SD bli det enda "säga ifrån"-partiet.
18:56:
Göran Persson säger att han hade en kommunreform i skrivbordlådan. Där behövs stora åtgärder:
– Det här är känsligt. De övriga länderna har försökt. Danskarna gjorde det kuppartat och snabbt.
Kommer S gått längre åt vänster?
– Jag tror att enda möjligheten för S att fortsätta vara den dominerande kraften är en analys som baserar sig på klass, och skillnader grupper emmellan kombinerat med ekonomisk tillväxt.
– S tjänar inte på diskussion om etnicitet eller kön. Den grundläggande diskussionen om klass har man försummat. Corby och Sander visar att efter lång nyliberalvåg finns de utrymme för en vänsterdiskussion, även om de inte är några föredömen.
– 1998 var ett nederlag för S. Hela det nederlaget gick till V och Schyman: en protest mot S.
– Det är en fördel att göra upp över blockgränserna. Samtidigt finns en beskrivning av V som ett ansvarslöst parti. Det är inte sant. De visade ett stort ansvar under budgetsaneringen.
– Blir SD större än M trycks moderaterna in mot mitten. Det är en ny diskussion i svensk politik. Vilka konstallationer som då kan uppstå vet vi inte.Vi kommer se det alltmer redan i kommunerna.
18:50:
– Det är ett unikt politiskt läge. Inget vi har erfarenhet av. Ett nytt parti som rent av kan vara underskattat - SD. De gamla regeringsbärande partierna kommer göra ett dåligt val, trots det kommer de förmodligen få leda regeringe.
– Inget av de har presenterat ett regeringsalternativ, utan en kaskad av miljoner, sa
Göran Persson, tidigare statsminister.
– Vi vaknar upp till en diskussion om statsministerposten, den kan avgöras redan i kväll. Om de rödgröna är störst börjar en dramatisk period. Då vill alliansen ihop med SD troligen avsätta Löfven.
– Det blir dramatiskt om de rödgröna är större än alliansen.
– Två omständigheter avgör: blir SDs framgång stor underminerar det Moderaterna. I Sörmland tycker man sig se en större vilja från invandrarna att rösta. Triggas de att rösta av SD gynnar det sannolikt den rödgröna sidan, sa Göran Persson.
Vi står kanske inte för en ny lågkonjunktur. Hur påverkar det?
– Det paradoxa är i regel att under press tar man de beslut man måste ta. Det ska man inte blunda för. Att göra stora saker med den kriskänsla som finns i lågkonjunktur går att göra. Men finns krisinsikten? Där är jag tveksam.
18:41:
Bara timmar kvar tills valresultatet kommer. Men den stora frågan i lokalen är vad som händer efter valet. Men först ut på scen är tidigare SVT-chefen Eva Hamilton. för att svara på frågor om medierna klarat bevakningen av valrörelsen och om SVT blivit ängsligt.
– Jag var lugn och stolt över mitt gamla bolag (SVT). Fram till förra fredagen flöt det på med fantastisk framgång. Duellen mellan Kristersson och Löfven. Man försöker hitta på lustigheter, ibland lyckas man ibland inte, menar Eva Hamilton som var SVT:s förra vd.
– När TV4 tog in "Loket" Olsson skrattade vi åt det. Men man nådde andra grupper, sa hon.
– Sen kom avslutande partiledardebatten. Det är otroligt stressigt. Då säger Jimmie Åkesson något som får kontrollrummet att reagera. Då utbryter en diskussion: Va' fan gör vi nu?
– Radiolagen ska respektera demokratibegreppet. Ett tidigare inslag med en SD-representant i Aktuellt fälldes i granskningsnämnden. Eva Landahl fattar beslutet att efter debatten säga att det strider mot demokratibegreppet.
– SVT tar avstånd under olyckliga former. Det bara släpps ut så ingen förstår kontexten. Annie Lööf hinner ju säga i från. Det finns en annan åsikt i rummet. Då skulle man låtit det vara menar jag. Man skulle inte tagit det tveksamma beslutet.