77 valfrågor du inte visste att du ville ställa

Text: Claes Lönegård, Torbjörn Nilsson & Maggie Strömberg

1. Vad har valrörelsen handlat om hittills?

Vilket av blocken som kommer att förlora minst. Om det nu finns två block. Och om den förlorande sidan kommer att accepteras som vinnare av den ännu större förloraren. Eller om allt bara slutar i pannkaka, med Jimmie Åkesson glad som ett födelsedagsbarn.

2. Vad är krona för krona-principen?

Fredrik Reinfeldts och Anders Borgs modell för att finansiera reformer och få valrörelsen att bli så tråkig som det bara går.

3. Har valrörelsen blivit så tråkig som Reinfeldt velat?

Nej, inte alls. Exempelvis har moderaterna och miljöpartiet bråkat om vilket parti som satsar mest på försvaret. Hiskeligt roligt med tanke på hur de tillsammans motarbetade alla förslag om upprustning i försvarsberedningen.

4. Vad är centerpartiet?

Partiet som alltid prioriterar jobben före miljön. Och ändå kan kalla sig alliansens gröna röst utan risk att baktala sina samarbetspartier.

5. Vilket parti vill inte vinna?

Vänsterpartiet, som gjort så gott de kunnat för att hamna utanför en rödgrön regering, i förhoppning att partiet ska växa ännu mer i opposition – oklart i vilket syfte.

6. Hur fungerar socialdemokraternas skattepolitik?

Satsningar på välfärden går före skattesänkningar. Fotnot: Gäller ej redan genomförda skattesänkningar och är ingen garanti för eventuella framtida höjningar.

7. Vad ska man tycka om Jan Björklunds skolpolitik?

Väljarna kan – än så länge – inte betygsätta ministrar efter en skala A till F. Men om folkpartiet får som de vill ska skolbarn ges betyg redan från årskurs fyra.

8. Vilken utrikespolitik gick socialdemokraternas Urban Ahlin till val på?

Carl Bildts.

9. Har feminismen gått för långt?

Ja, någon jävla ordning får det vara! Feminism kan i dag betyda allt från allianspartiernas krav att kvinnor ska ha rätt att bedriva vårdföretag till feministiskt initiativs intersektionella kamp mot den heteronormativa och rasifierande könsmaktsordningen. Det är hög tid att väljarna sätter ner foten.

10. Vad är socialdemokraterna?

Ett parti som inte har bestämt sig för vad de vill.

11. Men något måste väl sossarna ändå vilja?

Få allas röster. Så att alla får det bättre. Har gått sådär hittills.

12. Vem ljuger?

Det parti som säger att det ska ta bort pensionärsskatten. Det finns nämligen ingen särskild skatt för pensionärer, däremot avdrag för dem som lönearbetar. Men att ta bort det verkar tydligen inte lika populärt.

13. Jobb eller bidrag?

Ser ut att bli mer bidrag än jobb oavsett vem som vinner.

14. Brydde sig någon om jobben i den här valrörelsen?

Jadå, två personer diskuterade detta: centerpartiets Martin Ådahl och vänsterpartiets Ali Esbati. Helst med varandra.

15. Värsta bidragspartiet?

Båda sidor gillar bidrag men i olika former. Oppositionen tycker om a-kassan och sjukförsäkringen, regeringen älskar subventioner som rut och rot och sänkt restaurangmoms. Sverigedemokraterna vill ha mer av allt så länge bidragen inte går till flyktingar och invandrare.

16. Vilka lovar att förstatliga järnvägsunderhållet?

Socialdemokraterna – partiet som startade avregleringen av järnvägen på 1980-talet och konkurrensutsatte järnvägsunderhållet så sent som för ett drygt decennium sedan.

17. Vad vill moderaterna?

Prata om jobben. Aldrig om arbetslösheten.

18. Vad vill kristdemokraterna med att kalla sig familjens röst?

Byta fokus. Det är svårt att framställa sig som pensionärspartiet när man inte får gehör hos Anders Borg för sina förslag om att sänka skatten för pensionärer.

19. Vilket parti kan strunta i krona för krona-principen?

Sverigedemokraterna, som har en aldrig sinande intäktspost i minskat asylmottagande. I alla fall om man får tro partiets egna ekonomiska kalkyler.

20. Kan man verkligen rösta på ett enfrågaparti?

Ja, om man vill stoppa vinster i välfärden, då är vänsterpartiet valet. Inte för att det är partiet som får bestämma i frågan, men som röstmagnet fungerar det säkert.

21. Kommer det inga elaka frågor om miljöpartiet?

Nej, alla journalister älskar miljöpartiet.

22. Hur super är regeringens supermiljöbilspremie?

Alliansens löfte att satsa 75 miljoner kronor för att stödja köp av elbilar motsvarar en tiondels promille av statsbudgeten och gäller bara i år. Sedan saknas det alltså återigen pengar till premien.

23. Vem utformar egentligen regeringens miljöbilspolitik?

Enligt näringsminister Annie Lööf: Volvo PV.

24. Hur krishanterade Sara Skyttedal?

När kdu-ordföranden på DN Debatt krävde diskussion om hur många flyktingar Sverige ska ta emot glömde alla att hon tapetserat Kronobergs län med affischer som antydde att hon var för vålds- och sexualbrott.

25. Vilka försvarar girigheten i välfärden?

Miljöpartiet, som ställt sig bakom lärarfackens krav på 10 000 mer i månaden. De gröna har dock varit lite giriga själva, och bara velat finansiera en bråkdel. Resten ska tydligen arbetsmarknadens parter själva fixa.

26. Vad är sverigedemokraterna?

Ett parti som ägnar en halv kongress åt att diskutera hur katter ska tas om hand men som enkelt enas om hur människor från andra länder inte ska tas om hand.

27. Varifrån har partierna hämtat sina influenser?

Amerikansk microtargeting i all ära, men valrörelsen 2014 har annars gått mest i sovjetiska tecken. Kristdemokraterna vill förstatliga sjukvården, folkpartiet förstatliga skolan och socialdemokraterna förstatliga järnvägsunderhållet.

28. Hur oeniga är egentligen de rödgröna?

Man skulle kunna lista alla trätoämnen, eller bara konstatera att inte ens när de är överrens i själva sakfrågan så kan de enas om vad förslaget ska kallas. Som när socialdemokraterna säger slitageavgift, miljöpartiet lastbilsskatt och vänsterpartiet kilometerskatt. För åkerinäringen är det en och samma börda.

29. Vad är liberalism enligt folkpartiet?

Att införa ordningsbetyg i skolan. Det liberala i förslaget är tydligen att det ska vara frivilligt för skolorna att införa.

30. Hur kunde det bli såhär?

När försvarspolitiken blev het igen stod försvarsvännerna i moderaterna där med ett enveckasförsvar och en krona för krona-princip som förhindrade dem från att lova upprustning.

31. Hur ska socialdemokraterna skapa nya jobb?

Genom noggrant utarbetade femårsplaner framtagna i det innovationspolitiska rådet och verkställda av industrikanslern med hjälp av innovationskatapulten, så att Sverige år 2020 har EU:s lägsta arbetslöshet. Som vore det inte svårt nog att styra ett lands egen arbetslöshet går socialdemokraterna alltså till val på ett löfte som är beroende av hur arbetslösheten utvecklas i 27 andra EU-länder – två mandatperioder bort.

32. Vad är miljöpartiets vallöften värda?

Ingenting, enligt språkröret Gustav Fridolin. Allt är förhandlingsbart bara miljöpartiet får bilda regering med socialdemokraterna.

33. Vem öppnar hellre hjärtat än plånboken?

Fredrik Reinfeldt.

34. Vilka jobbar för ett kallare klimat?

Enligt LO: regeringen. Enligt miljöpartiet: miljöpartiet.

35. Vad är socialdemokraternas recept för bostadskrisen?

Byggbonus för studentbostäder, ökad kreditgivning till nybyggande och löfte om 250 000 nya bostäder till år 2020 – vilket, enligt expertmyndigheterna, råkar vara just så mycket som redan är i startgroparna. Oavsett om det blir maktskifte eller inte.

36. Vad vill miljöpartiet med skolan?

Efter att ha haft Sveriges erkänt mest naiva skolpolitik gentemot de framväxande skolkoncernerna vill miljöpartiet nu begränsa vinstuttagen. Men tillåta rimlig avkastning på kapital. Utan att definiera vad som är rimligt. »Beskedet till väljarna är tydligt«, som språkröret Åsa Romson uttryckte det i radions partiledarutfrågning.

37. Om man nu tycker att det viktigaste i världen är Nato, hur borde man bete sig i vallokalen då?

Ringa Jan Björklund och terapiprata.

Valfraga-3

38. Vad kan regeringen tacka socialdemokraterna för?

Att de åtminstone inte måste försvara den misslyckade penningpolitiken.

39. Är alliansen eniga om något?

Att tvångsinföra valfrihet i äldreomsorgen.

40. Alliansens bästa valarbetare?

Gudrun Schyman.

41. Vad är överskottsmålet?

En budgetregel från 1990-talet som moderaterna och socialdemokraterna har lika svårt att överge i retoriken som att leva upp till i praktiken.

42. Vem står upp för humanism?

Jimmie Åkesson. Så länge den sker långt, långt borta och legitimerar stängda svenska gränser.

43. Hur ser Stefan Löfvens drömregering ut?

S + mp + fp. Den sakpolitiska grunden för en sådan blocköverskridande regering är hittills en extra öronmärkt månad i föräldraförsäkringen.

44. Vem ska man rösta på om man vill ha lägre skatt?

Bra fråga.

45. Vad är närodlad -politik?

Svårt att svara på. För centerpartiets skull får man åtminstone hoppas att mer än fyra procent av väljarkåren kan svara på det.

46. Lärde sig oppositionen något av valet 2010?

Att man inte vinner val på att prata om sjukförsäkringen. Och att man därför helt sonika har sluta prata om den och i stället riktat in sig på sexigare målgrupper.

47. Vad är folkpartiet?

Väljarnas andrahandsval.

48. Vad gör man när man är desperat?

Man gör som alliansen: lovar hårdare straff. Det fungerar alltid, visar forskningen. Inte för att minska brottsligheten men väl för att vinna röster.

49. Kan det bli mer populistiskt?

Socialdemokraterna och sverigedemokraterna har tagit upp kampen med vänsterpartiet om vem som vill beskatta bankerna – och i slutändan bankkunderna – hårdast.

50. 350 000 nya jobb kan väl inte vara så svårt?

Nej, inte om man, som alliansen, sätter ut löften till år 2020. Tills dess kommer tre fjärdedelar av de utlovade jobben ha uppstått bara av att arbetskraften vuxit.

51. Vem är Rut?

Kvinnan som städar ditt hem fyra år till om alliansen vinner valet. Med socialdemokraternas förslag om halverat Rut-avdrag städar hon bara varannan vecka.

52. Vad har sverigedemokraterna inte nolltolerans mot?

Illa underbyggda ekonomiska kalkyler som beräknar hur många miljarder invandringen kostar Sverige.

53. Vad är moderaterna?

Ett parti som vill ha högre skatter, fler flyktingar, snålare försvar och så den omvälvande idén att folk skulle få bygga bostäder även på platser där det bullrar lite.

54. Vad gjorde regeringen när kritiken mot Fas 3 blev för massiv?

Bytte namn på den till sysselsättningsfasen. Fortfarande ingen riktig valvinnare.

M

55. Vad kallar socialdemokraterna plussjobben för den här gången?

Extratjänster.

56. Hur mycket behöver skatterna höjas?

Svaret på frågan som politikerna inte vill höra är 120 miljarder kronor under nästa mandatperiod, enligt Konjunkturinstitutets uträkning, bara för att bibehålla nuvarande välfärdsnivå.

57. Vad är miljöpartiet?

Ett parti som förr i tiden alltid valde miljö före jobb men som nuförtiden alltid väljer statsrådsposter först.

58. Minns du inte längre vad kristdemokraterna står för?

Då tillhör du deras kärnväljare.

59. Är socialdemokraterna vänster eller höger?

»Jag tror att ingen kan definiera vad som är höger och vänster«, sa Stefan Löfven i en Agenda-intervju. Någon skulle säkert invända, men partiledaren talar i alla fall för sig själv.

60. Saknas det politiska visioner?

Som statsminister Fredrik Reinfeldt formulerade det på moderatstämman 2011: »Det finns de som säger att det behövs visioner. Jag vill varna för det.«

61. Vad är kristdemokraterna?

Världens till åsikter bredaste treprocentsparti.

62. Blir det dubbelt så dyrt att anställa unga om oppositionen vinner?

Nej, det är bara något Annie Lööf gillar att säga. Däremot kommer arbetsgivaravgiften att fördubblas. Men för att arbetskraftskostnaderna ska dubbleras krävs att arbetsgivaren samtidigt betalar noll kronor i lön, och så låga ungdomslöner har inte ens centerpartiet föreslagit.

63. Ung och vet inte vad du ska välja?

Bra, för socialdemokraterna och folkpartiet har ändå tänkt bestämma åt dig. Först obligatorisk sommarskola, sedan återinförd allmän värnplikt.

64. Har skolan lämnats över till amatörer?

Till slut sa skolminister Jan Björklund vad oppositionen länge har sagt.

65. Vad menar vänsterpartiet med rätt till heltid?

Att alla ska jobba lika lite som de som i dag deltidsarbetar.

66. Vad tycker social-demokraterna om generella insatser mot ungdomsarbetslösheten?

Dåligt när regeringen sänker arbetsgivaravgiften för unga. Bra när de själva föreslår garanti om jobb eller ut-bildning inom 90 dagar. Resurs-slöseri som resursslöseri, säger -forskarna.

67. Vilka reformer är viktigast enligt ekonomerna?

Återinföra fastighetsskatten och minska ränteavdraget, förslag som inget parti med självbevarelsedrift går till val på. Förutom vänsterpartiet.

Valfraga2

68. Vad har regeringen att skryta med?

En höjning av snusskatten med sex kronor. Så mycket mer reformer har det inte blivit under mandatperioden.

69. Chicken race eller demokrati?

Alliansen och socialdemokraterna bryr sig tydligen mer om varandra än om väljarna. Eller hur ska man annars tolka att partierna kom med sina valmanifest i sista
minuten.

70. Hur ska man rösta om man vill stoppa nya Super-Jas?

Bra fråga. Sannolikheten för att miljöpartiet eller vänsterpartiet skulle kunna göra något åt saken är lika stor som att de nya planen blir Sveriges nästa superexport.

71. Kommer moderaterna förbjuda tiggeri?

Nej, förutsatt att inte Cecilia Magnusson från Göteborg, som föreslog just detta i en stort uppslagen debattartikel lagom till valspurten, seglar upp som efterträdarkandidat till Fredrik Reinfeldt.

72. Vad är vänsterpartiet?

Ett idébaserat parti med livlig ideologisk diskussion som till slut enades om att vara mot allt som arbetsgivarorganisationen Almega är för.

73. Vad hände med idén att spara på a-kassan?

Alla allianspolitiker övergav den. Utom Anders Borg och Fredrik Reinfeldt.

74. Kommer Olof Johansson rösta på centerpartiet?

Troligen inte. Annie Lööf går till val på att bygga en Öresundsbro till.

75. Ångrade sig moderaterna?

Ja, försvaret av moderaterna krävde till slut att Anders Borg kastade in en extra miljard till försvaret.

76. Varför är siffran 76 viktig i det här valet?

Det var då, 1976, väljarna senast lät en statsminister från Ådalen bilda koalitionsregering. Och se hur det gick.

77. Kan man lita på vad politikerna lovar?

Ja, tyvärr.