Alliansen vill avsätta tre ministrar

Text:

Bild: Erik Simander/TT

Alliansen kommer att väcka en misstroendeförklaring mot infrastrukturminister Anna Johansson, inrikesminister Anders Ygeman och försvarsminister Peter Hultqvist på grund av IT-skandalen på Transportstyrelsen. Det meddelar Anna Kinberg Batra under en blixtinkallad presskonferens tillsammans med Alliansen.

– Det som händer närmast nu är att vi kommer begära att talmannen kallar in kammaren för att kunna behandla vår begäran om misstroendeomröstning mot de här tre, säger Anna Kinberg Batra.

Efter att begäran om att kalla in riksdagen lämnats in har talmannen enligt reglerna tio dagar på sig att kalla in riksdagen. En omröstning om misstroende kan därför snart bli aktuell.

– Det kan bli under de närmaste veckorna, säger Anna Kinberg Batra.

Hon förklarar att beslutet har tagits efter att de ansvariga ministrarna »inte gett tillfredställande svar« i Riksdagen och blixtinkallade till pressträff efter att möte med statsminister Stefan Löfven. Sedan tidigare har Sverigedemokraterna gett uttryck för att väcka misstroende mot de tre statsråden.

– Det är vi som står här, men det har framkommit att andra partier är missnöjda med detta. Vi räknar med att få majoritet i riksdagen, säger hon.

Socialdemokraterna har ännu inte kommenterat utspelet och Vänsterpartiet stödjer inte Alliansens misstroendevotum.

– Däremot kommer vi att återkomma om vi själva ska begära misstroende mot någon enskilt ansvarig minister. Det återkommer vi till inom de närmsta dagarna, säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt till TT.

Senare under dagen kommenterade Socialdemokraterna Alliansens besked om att väcka en misstroendeförklaring.

– Anna Kinberg Batra och Alliansen skapar nu både en parlamentarisk oreda och dessutom en osäkerhet i landet. Det är allvarligt, säger Tomas Eneroth, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen, till TT.

Fakta | Misstroendeförklaring

  • Riksdagen kan med en misstroendeförklaring tvinga regeringen eller en minister att avgå.
  • Minst 35 ledamöter måste föreslå att riksdagen ska rösta om att göra en misstroendeförklaring för att omröstningen ska bli av.
  • Minst 175 (av totalt 349 ledamöter) måste rösta ja till förslaget för att riksdagen ska förklara sitt misstroende.
  • Om riksdagen inte har förtroende för en minister måste ministern avgå.
  • Hela regeringen måste avgå eller utlysa extraval om riksdagen inte har förtroende för statsministern.
  • Tidigare har riksdagen röstat om misstroendeförklaring sju gångar. Inte någon gång har det gått igenom. Två gånger har själva hotet om en misstroendeförklaring lett till att en regering respektive en minister avgått.

Källa: Riksdagen

Liverapporteringar
SVT
Aftonbladet