Älskade gärdsgårdsserie
Bild: Scanpix
På april månads första dag sparkar årets fotbollsallsvenska i gång med Göteborgsderbyt Gais–Örgryte. En efterlängtad händelse för många, trots att allsvenskan närmast är att betrakta som en gärdsgårdsserie i ett internationellt perspektiv. Det framgår av den ranking institutet för fotbollsstatistik i Wiesbaden, IFFHS, gör varje år. De har räknat ut att allsvenskan var på 73:e plats bland världens fotbollsligor 2005, efter storheter som ligorna i Vitryssland, Jordanien, Zambia och Honduras. Svenska mästarna Djurgården hamnade på delad 232:a plats bland världens klubblag.
Allt detta är dock ovidkommande för de flesta svenska fotbollssupportrar. Inom filosofin används begreppet relativism, med vilket man menar att all kunskap uppstår utifrån ett begränsat perspektiv, och endast kan vara giltig i relation till detta perspektiv. Med andra ord: så länge vi inte följer den jordanska ligafotbollen spelar det ingen roll om den är bättre än den som spelas på Råsunda, Malmö Stadion och Värendsvallen. Ingen tysk statistiker i världen kan heller ta död på de spirande vårkänslor som synen av en grön (nåja) gräsmatta väcker. Här är tio andra skäl att följa allsvenskan 2006:
1. Johan Mjällby. Publiklaget AIK är tillbaka i allsvenskan efter en ettårig parantes i Superettan. Mer anmärkningsvärt är att de mönstrar 35-åriga hemvändaren Mjällby. Mannen har genomgått sju operationer i sitt högra knä, där han helt saknar brosk. Varje gång han rör sig känner han benpiporna skava mot varandra. Naturligtvis är det vansinnigt att ens befinna sig i närheten av en fotbollsplan i det skicket.
2. Det är VM i sommar. Ända sedan den dag då okända Tomas Brolin slog sig in i landslaget inför VM 1990 efter bra insatser i IFK Norrköping, pratas det inför stora mästerskap om att någon ska »göra en Brolin«. Förbundskapten Lagerbäck är dock inte känd för att testa oprövade kort. Gör han ändå det står Djurgårdens Tobias Hysén och IFK Göteborgs Karl Svensson närmast på tur.
3. Henrik Larsson kommer hem. Han är en av Glasgowklubben Celtics största spelare genom tiderna. Han har spelat inför närmare 100 000 åskådare i Barcelona – och gjort det som en av publikens absoluta favoriter. Nu återvänder »Henke« Larsson till Helsingborgs IF, klubben han lämnade 1993. Ingen återkomst har varit större sedan »Nacka« Skoglund kom hem från Italien till Hammarby 1964.
4. Gais är i Allsvenskan. Göteborg har i år hela fyra lag i högsta serien. Till skillnad från Örgryte och Häcken har grönsvarta Gais en färgstark publik där majoriteten ser ut som rockstjärnor. Vissa av dem är det också.
5. Hur går det för Thiago Quirino? De senaste åren har flera svenska klubbar satsat på brasilianska spelare. Ingen har varit lika omtalad som Djurgårdens 21-årige nyförvärv som varit stjärna i Brasiliens ungdomslandslag. Ingen har heller varit i närheten av att vara lika dyr, 14 miljoner kronor, enligt tidningsuppgifter.
6. Malmös hemmapublik. Malmö Stadion är förfallen och publiken är skiljd från planen av löparbanor. Ändå vann Malmö FF publikligan förra säsongen med i genomsnitt 15 961 åskådare per hemmamatch. Fotbollen är glödhet i Malmö och ingenting tyder på att det blir sämre i år.
7. Elfsborg. Förra säsongen tog Boråslaget ett stort steg framåt genom att bygga en ny arena och ta hem landslagmittfältaren Anders Svensson och Premier League-anfallaren Mathias Svensson. Publiksnittet höjdes med 40 procent. I år är tanken att även poängskörden ska höjas.
8. Vad händer med IFK Göteborg? 2005 var ett omtumlande år för de 17-faldiga svenska mästarna. Skattemyndigheten utreder misstänkt skattefusk och åtal väntas väckas i mitten av april. Turbulensen har även inneburit att lagets viktigaste spelare Håkan Mild lagt skorna på hyllan för att bli klubbens sportchef. Frågan är hur »Blåvitts« unga spelare presterar med pådrivaren Mild på läktaren.
9. Stockholmsderbyn. I år kommer det att spelas sex allsvenska derbyn i huvudstaden. Under 2000-talet har dessa matcher utvecklats till fantastiska folkfester vars inramning håller europeisk toppklass. Man behöver inte vara fotbollsintresserad för att uppskatta de påkostade läktarkoreografierna och publikens sång.
10. De mindre lagen. De har inte de bästa spelarna och inte den största publiken, men utan Gefle, Kalmar, Häcken och Öster hade inte allsvenskan varit allsvenskan. Fotbollen är världens största idrott för att den spelas i minsta by, utan dyr utrustning. Kan Kalmar komma trea i allsvenskan, som de gjorde förra året, betyder det att det inte bara är pengar som avgör ett lags framgångar.
Spelet kan börja. Låt oss nu hoppas att de svenska lagen också lyckas vinna några matcher i de europeiska cuperna. Det hade varit fint att gå förbi Zambia och Jordanien på den tyska rankingen.