Ännu en misstänkt spion gripen

Text:

Bild: TT

Säkerhetspolisen grep igår, den 27 februari, en person misstänkt för grov olovlig underrättelseverksamhet mot person. 

Personen var anhållen i sin frånvaro när han greps. Gripandet skedde med stöd av Polismyndigheten. Säkerhetspolisen har arbetat med ärendet under en längre tid och bedrivit ett intensivt underrättelse- och utredningsarbete, meddelar man på sin webbplats. Gripandet är ett resultat av Säkerhetspolisens arbete mot olovlig underrättelseverksamhet.

Flyktingspionage är en metod att försöka hindra flyktingar från att uttrycka kritik mot regimen i det land de har flytt ifrån. Säkerhetspolisen bedriver ett aktivt arbete för att förhindra och motverka det flyktingspionage som förekommer i Sverige. 

Ytterligare en person har nu anhållits misstänkt för olovlig underrättelseverksamhet. Gripandet skedde bara en dag efter det uppmärksammade tillslaget i centrala Stockholm. De två ärendena är inte kopplade till varandra enligt Säkerhetspolisen. Enligt presschefen Karl Melin är den gripne misstänkt för flyktingspionage, eller som det heter åklagaren Hanströms skrivelse till tingsrätten:  personen är misstänkt för olovlig underrättelseverksamhet, grovt brott.

DN rapporterar om ett tidigare uppmärksammat fall, i juni 2018, då en 49-årig man från Kina dömdes för att ha spionerat på tibetaner i Sverige. Manen lämnade uppgifterna till en kontaktperson på den kinesiska ambassaden i Polen, i utbyte mot pengar. Dagens Nyheter skriver att man har varit i kontakt med den misstänktes advokat Hanna Lindblom, som bekräftar att hon åtagit sig uppdraget i övrigt inte vill kommentera fallet, sin klient eller dennes inställning till misstankarna.

Gripandet av den senast misstänkte flyktingspionen igår skedde alltså bara en dag efter det att Säkerhetspolisen gripit en annan misstänkt spion i centrala Stockholm. Då slog Säkerhetspolisen till under ett möte med en rysk underrättelseofficer som varit aktiv i Sverige under diplomatisk täckmantel. Den anhållne personen i det fallet arbetar inom ”svensk högteknologisk industri” och har tillgång till uppgifter som är av intresse för främmande makts underrättelseverksamhet.