Arbetsdomstolen: Fel att sparka Maria Ågren

Text: Mats Holm

Bild: SÖREN ANDERSSON / TT

Det var fel av regeringen att avskeda Transportsstyrelsens generaldirektör Maria Ågren i samband med Dagens Nyheters avslöjande om att myndigheten lagt ut sin it-drift på företaget IBM. På onsdagen föll domen i det omfattande målet mellan Maria Ågren och staten  i Arbetsdomstolen där ett stort antal vittnen hördes under sex rättegångsdagar i december.

»Arbetsdomstolen har funnit att staten inte förmått styrka att generaldirektören gjort sig skyldig till brott«, skriver Arbetsdomstolen.

Maria Ågren får kritik, men det var fel av regeringen att avskeda henne från hennes tjänst i regeringskansliet, slår domen fast.

Ågren avskedades efter att hon erkänt att hon brutit mot rikets säkerhet när it-driften på Transportstyrelsen lades över på it-företaget IBM. Ågren undertecknade i juni 2017 ett strafföreläggande med böter för vårdslöshet med hemlig uppgift.

Sveriges Ingenjörer hävdade i rättegången att Ågren mer eller mindre lurades att skriva på detta strafföreläggande. Ledningen på Näringsdepartementet ska ha framfört att hon på detta sätt skulle slippa publicitet och att saken därmed var utagerad.

När it-skandalen briserade i juli 2017 hade Ågren sedan januari 2017 en ny tjänst i regeringskansliet. Den anställningen vid Näringsdepartementet gällde till och med februari 2021.

Det är den senare anställningen som målet i Arbetsdomstolen gällt. Enligt fackförbundet saknades laglig grund att avskeda henne från den tjänsten i förtid.

I målet är det staten som haft bevisbördan. Statens ombud advokat Robert Latakos kallade en rad vittnen för att visa att Ågren skadat rikets säkerhet. Ågren beviljade ju fyra gånger under 2015 avsteg från lagen, skriver Dagens Nyheter.

Avstegen innebar att utländska tekniker vid IBM i Tjeckien kunde få full tillgång till registren utan att ha säkerhetskontrollerats.

Det känsligaste registret var körkortsregistret där Sveriges hemliga agenter, som arbetar under falska och särskilt skyddade identiteter, går att spåra. Agenterna arbetar i Sverige för Säpo och polisens Nationella operativa avdelning samt utomlands för den militära underrättelsetjänsten. Chefer från den militära underrättelse- och säkehetstjänsten Must och Säpo vittnade i Arbetsdomstolen om att uppgifterna röjts.

Maria Ågrens ombud förbundsjuristen Karin Lundin försökte, bland annat med ett vittne från IBM, visa att någon hemlig information inte röjts.

Lundin argumenterade för att Ågren som nytillträdd generaldirektör litat på sin egen organisation och handlat i god tro. Det rådde tidspress och avstegen från lagen var det enda alternativet för att klara it-driften med dess service till medborgarna och miljardintäkter till staten.

Staten ska genom Arbetsgivarverket ersätta Sveriges Ingenjörer för rättegångskostnader med 1 683 945 kronor.

Läs mer

Carina Eriksson tecknar i rätten

Ågren: Var det en relevant åtgärd att sparka mig?