Avskytt aprilväder
Bild: Scanpix
Funnes det ett soundtrack till denna frostnupna vårvinter skulle den 22 strofer långa »Klage-Wijsa Öfwer Thenna torra och kalla Wååhr« från 1642 ha en självklar plats.
Visan inleds med påståendet »En torr och kall wåhr/gör Sommaren kort«. Upphovsmannen Lars Wivallius hade dock fel, visar dagens klimatforskning. En kall vår som denna innebär inte att sommaren blir kort. Men (tyvärr, enligt många) inte heller att den blir lång och varm.
Enligt Lennart Wern, klimatolog på SMHI, finns det inga kopplingar mellan vårvädret och sommarens dito.
– Det enda sambandet som finns är det mellan januari och februari. Är den ena av dem kall så blir den andra det också. Men liknande samband för årets övriga månader existerar inte, säger Lennart Wern.
En titt på den svenska faunan ger heller inte vid hand att den kalla vårvintern innebär en svårare situation för djur som fästingar, mördarsniglar, getingar och huggormar.
– Om man med skadedjur menar rävar och kråkor så kan de faktiskt gynnas av en kall vinter. Kyla påverkar rådjurens tillgång till föda och innebär att många rådjur dör, vilket är perfekt för räven som då har något att kalasa på, säger Jonas Wahlström, chef för Skansenakvariet.
För de mindre populära djur som däremot tillbringar vintern under jord är det tjälen snarare än kylan som påverkar livsvillkoren under sommaren. En vinter som denna, där snön på många håll kom tidigt och fungerade som en isolering av marken, ligger tjälen inte särskilt djupt. Därför har fästingar och mördarsniglar förmodligen haft en njutbar vinter och kommer att leva gott i sommar, enligt Jonas Wahlström.
Inte heller sommarens stora Östersjöplåga, den giftiga algblomningen, påverkas nämnvärt av en kall vinter. Enligt Bertil Håkansson på Havsförvaltningen är det i första hand ljuset som triggar i gång vårblomningen. Lite längre fram kan ett kallt ytskikt i havet dock sätta stopp för den värsta blomningen av cyanoalger.
För den som letar efter fördelar med kylan återstår frågan om hur våren blir för alla Sveriges pollenallergiker, de omkring 20 procent av befolkningen som håller sig inomhus när andra njuter av den späda grönskan.
Här finns faktiskt åtminstone en grupp som kan glädjas åt vädret. Den ovanligt kalla våren kan ha en gynnsam effekt för alla gräspollenallergiker. Värme och fuktighet under just denna tid på året gör nämligen att gräspollen växer snabbt.
– När det är så pass torrt och kallt som i år hinner det inte växa till sig lika mycket före blomning, och då blir pollenhalterna lägre, säger Åslög Dahl, ansvarig för pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet.
Tråkigt nog gäller detsamma inte för björkpollen och andra trädpollen. Björkens hängen färdigbildades redan i fjol, så inget väder i världen kan påverka hur pass stor pollenhalten blir. Däremot kan årets uppskjutna säsong bli mer intensiv än vanligt – men också kortare – om det kalla vädret snabbt växlar om till vårvärme. Då kan alla björkpollenallergiker se fram emot några riktigt intensiva dagar när pollenhalterna exploderar.
Det kanske blir en klagovisa i år, trots allt.