Besöksförbudet hävt på svenska äldreboenden: »En glädjens dag«
Bild: TT
Karin Johansson är verksamhetschef på äldreboendet Villa Solhem i Spånga. När Fokus når henne vid lunchtid på torsdagen har det besöksförbud som rått på landets äldreboenden i sex månader precis hävts, och anhöriga släpps åter in. I verksamheten, som har 57 lägenheter, råder vad som kan beskrivas som feststämning. För att välkomna besökare och närstående har personalen ställt upp ballonger och skyltar i entrén.
– Här har vi bjudit in med pompa och ståt. Vi är väldigt glada att besöksförbudet upphör, säger Karin Johansson.
Vad säger de boende?
– De är mycket glada. De är väldigt efterlängtade, de närstående.
Det var den 15 september som socialminister Lena Hallengren (S) meddelade att smittspridningen i samhället minskat så pass att man kunde öppna landets äldreboenden igen. Under våren hade coronapandemin tvingat verksamheterna att gradvis sluta sig, först kom allmänna rekommendationer om att inte besöka boendena, och den 1 april kom ett nationellt besöksförbud. Trots det har coronaviruset slagit hårt mot de äldre – nära hälften av de avlidna i Sverige dog på särskilt boende. Karin Johansson på Villa Solhem säger att det har varit en tuff tid.
– Det har varit en tuff tid i många avseenden. Covid-19 är riskfyllt och en farlig smitta som finns i samhället, men ensamheten som de boende känner av att inte få ha sina nära och kära nära sig påverkar också väldigt mycket. För oss är det en glädjens dag att få ta emot och välkomna de närstående hit igen, säger hon.
Fram till nu har den enda kontakten med anhöriga kunnat ske på avstånd. Telefonsamtal, Skype och FaceTime har blivit ett vanligt inslag, men också vad man kallar för en ”besöksskärm” – en vägg av plexiglas.
– Vi har ställt den utomhus, ute i trädgården under ett tak, det har funnits handsprit, och man har fått ringa och boka tid. Man har haft en halvtimme på sig och fått sitta vid skärmen på varsin sida, säger Karin Johansson.
Hur blir det nu då? Är det fritt fram att besöka vem man vill, när som helst och hur som helst? Nästintill.
– Man bör höra av sig i förväg att man kommer. Man kanske kan ringa när man åker hemifrån, en 20-30 minuter innan. Vi kräver inte att de närstående ska ha långväga planering för att komma hit, men att man ska ha möjlighet att förbereda både den boende och avdelningen, säger Karin Johansson.
Den stora skillnaden mot tidigare är att man nu får komma in i verksamheten och de äldres egna lägenheter. Väl på plats tilldelas besökare munskydd, handsprit, och de måste skriva ner sina kontaktuppgifter i smittspårningssyfte.
Att direkt krama mormor som har suttit bakom en plexiglasvägg i ett halvår, det bör man undvika.
– Folkhälsomyndigheten avråder från det. Man ska hålla avstånd vid besök. Vi rekommenderar två personer vid varje besök. Men vi kan inte styra vad de närstående gör inne i lägenheterna.
Det råder inget tvång?
– Det är inget tvång, nej. Det är upp till den boende själv att ta emot besök i sin lägenhet. Besöksförbudet har upphört, och vi har inga rättigheter att bevara det på något vis.
Frivillighet och rekommendationer är alltså ledorden. Samtidigt ser Folkhälsomyndigheten tecken på att smittan ökar i samhället igen – folk har börjat slappna av. Finns det då risk att öppna äldreboenden och avslappnade anhöriga får coronaviruset att leta sig in igen och utlösa en ny våg av dödsfall?
Anna Lidback, verksamhetschef på äldreboendet Linnégården i Stockholm, tror att de närstående kommer att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
– Jag tror att det här bara kommer att bli trevligt faktiskt. Jag tror att de flesta anhöriga är kloka nog att förstå att de måste vara delaktiga i att göra det här på ett säkert sätt.
Men om det kommer någon som är lite förkyld, snuvig. Vad gör ni då?
– Då får vi ta den diskussionen med den anhörige och be den återkomma när den är frisk. Så har det varit även innan corona, med magsjuka till exempel. Vi har väldigt sköra äldre, och de flesta anhöriga är medvetna om det.
Karin Johansson på Villa Solhem i Spånga är hoppfull om att återgången till någorlunda normala besöksrutiner ska gå bra, även om hon ser att risken för ny smittspridning ökar.
– Vi kan bara följa utvecklingen och följa direktiven som kommer. Skulle det visa sig att man får ompröva beslutet, då får vi ta ställning till det och agera på det. Vi är bara glada nu under tiden vi har möjlighet att genomföra besök på det här viset.