Brottstycken ur verkligheten
GÄRNING I: Mordet på a och b
– Skicka en ambulans. Det är två skottskadade. Unga killar. Det är unga killar här. Grabbar.
– Får du någon kontakt med nån av dem?
– Nej, det går inte.
– Nej.
– Den ena är på huvudet. De ligger ... de sitter i framsätet på bilen.
– Var är de skadade?
– Ena är skjuten vid ögat, den andra skjuten på huvudet.
Fakta | dödligt våld
Det dödliga våldet har under de två senaste decennierna minskat i Sverige. Ökat har däremot antalet och andelen fall som rör kriminella konflikter och där illegala handeldvapen används. Sådana konflikter i storstadslänen har kommit att stå för närmare hälften av alla fall av dödligt våld med skjutvapen jämfört med knappt 20 procent i början av 1990-talet. Offren är oftast unga vuxna män som själva varit dömda för brott, med ofullbordad skolgång och obefintlig arbetslivserfarenhet, rötterna i länder ut anför Europa. Brottsplatsen har kommit att bli gator, torg, garage och andra offentliga platser. Uppklaringen är lägre än i andra fall av dödligt våld. Polisen upplever att tröskeln för att använda skjutvapen i kriminella konflikter har sänkts och att våldet sker mer impulsivt. Medan man tidigare sköt någon i benet för att markera och skrämma skjuter man nu för att döda.
EN INTERVJU
»På tre år har jag begravt sju unga personer. Alla skjutna. Varför de skjutits? Det handlar om pengar. Alla vill ha pengar. Det är inte fel att vilja ha pengar. Men vissa vill ha mer. Man vill ha sköna bilar, fina klockor, märkeskläder. Hur få mer om man inte vill kämpa för det, arbeta för det? Hur få snabba pengar? Det är frågan. Svaret: Droger. Kriminalitet. För det tredje: konkurrens. Det är väldigt enkelt. Konkurrens om marknaden. Konkurrens skapar våld. Sedan hämnd. Du trampar in i mitt territorium. I dag räcker inte ord till. I dag finns något som heter pistol. Det är pistolen som pratar. Men snälla du, skriv inte om utanförskap.« (Moosa Assal, imam och fritidsledare i Tensta)
KLÄDER
A: Svart dunjacka (Canada Goose), blå luvtröja (Gant), vit t-shirt, blå jeans (Armani), livrem, svarta shorts (Nike), kalsonger (Calvin Klein), vita strumpor, skor (Nike). Obs! jackan uppskuren av sjukvården.
B: Svart dunjacka (Canada Goose), grå bomullströja (Hugo Boss), grå mjukisbyxor (Hugo Boss), svart t-shirt (Rock Eagle, fram och bak bild på lejonhuvud), vita strumpor, skor (Adidas).
TJÄNSTEANTECKNING
»Ett tänkbart scenario är att C varit med i en affär som rör Malmö där A strulat till affären och/eller blåst andra.« (ur förundersökningen)
ETT UTLÅTANDE
»Han hade tidigare åkt utomlands på ett provisoriskt pass efter en incident med en handgranat.«
(Frivården)
FÖRHÖR (SVAR)
– Nej.
– Ingen aning.
– Jag vet inte.
– Jag minns inte.
– Inte vad jag minns.
– Ingenting.
– Jag vet inte.
¬ Jag minns inte.
– Jag minns inte.
– Jag minns inte.
– Det är inget jag kommer ihåg.
– Du ska vara glad, du har det längsta förhöret med mig hittills.
SKOLGÅNG
C hade »väldigt många IG«, hög frånvaro, man »uppfattade honom som väldigt frånvarande och likgiltig samt att han inte hade förmågan att ta emot kommunikation«.
NOTERINGAR
2/9–12 A knivskuren i stort slagsmål utanför restaurang Ego i Stockholm.
28/7–13 A skottskadad i handen under bråk i Hässelby.
20/4–15 A misstänkt för mordförsök: skjuter person i benet i Hässelby.
17/2–16 A misstänkt för att tillsammans med andra ha misshandlat en person på Tidaholmsanstalten.
LEDTRÅDAR
Man lägger ut fotografier på en Glock och en hand som håller i denna Glock och en Glock används vid mordet och det visar sig vara hans hand. Man slänger ut en fråga på nätet om ammunition till en Glock, lämnar efter skottlossningar gång på gång efter sig tomhylsor från det som ska bli mordvapnet, glömmer ett par byxor i en stulen bil och byxorna bär hans dna, man måste ställa en flyktbil någonstans och ställer den på familjens parkeringsplats, har suttit halva dagen i baksätet på den bil där offren kommer att hittas, bredvid varandra i framsätet, och hon som lånat ut bilen tycker inte om hans uppträdande, »så jag kollade hela tiden på honom typ«, springer efter mordet andfådd förbi några personer och han var definitivt inte ute och joggade: »Hon känner igen honom eftersom de är jämngamla och har gått i skolan samtidigt.« Ett par timmar före mordet lägger A, offret bakom ratten, till C, i baksätet, på Instagram.
KÄNSLOR
Hon säger att hon känt B ganska länge och att de är mycket bra vänner. De träffades ofta, tog en cigg tillsammans, tittade på film och tog det lugnt. I efterhand har hon fått veta att B haft starkare känslor för henne men det var inget hon visste om. Den här dagen hade de bara haft kontakt via snapchat. Inga samtal. Hon vet inte var han var eller vem han var med. Hon var tillsammans med en kompis hela dagen, mellan tio och sju, på Dazzling Beauty på Birger Jarlsgatan där en kompis har en stol. Kompisen skulle fixa sitt hår och det tog hela dagen. Nej, hon känner inte till den andra som blev dödad, hon visste inte att B kände honom. Hon vet inte varför de var tillsammans. Hon vet ingen som skulle vilja skada B. Han tog in ga droger eller sålde, han hade nyligen konverterat till islam och skulle besöka moskén och om man inte är ren fyrtio dagar bakåt får man inte gå in. Nej, hon vet inte hur han försörjde sig, om han jobbade. Hon har aldrig sett honom bära skyddsväst eller vapen. Hon tycker att han förändrat sig på senare tid, till det bättre, att han ville göra något med sitt liv.
EN DAG I LIVET
Han berättar att B sov hemma hos honom, vaknade före honom, låste lägenhetsdörren och kastade in nyckeln genom brevinkastet. Han vaknade till, gissar att klockan var mellan tio och tolv. B skulle skicka eller lämna pengar till vänner på någon anstalt eller något häkte, antagligen ett häkte, B skulle i alla fall åka och lämna pengar. Själv sov han länge, vaknade och gick ut vid femtiden. Han hängde i Husby, sedan i Akalla där han och en kompis käkade på ett ställe och kollade matchen mellan Barcelona och PSG på tv , halva matchen.
MARKNAD
Han bekräftar att han ringt på kompisens telefon för att köpa narkotika, ringt den kvällen till B.
– Jag känner inte personerna jag köper från utan träffar på dem bakom Tenstas t-bana. De brukar stå i gäng nedanför trapporna till t-banan.
Han ringer två gånger: för att köpa och andra gången för att säga att han är på plats.
– De står och säljer i gäng. Jag känner inte dem.
LEKEN TÅLA
»Han hade en speciell livsstil«, säger H. »Man får ta vissa konsekvenser då. Är man med i leken får man leken tåla. Må han vila i frid. Han var kriminell.«
(ur förundersökningen)
STATUS
– A och jag möttes ute för två veckor sedan, på La Isla. Jag vet inte vem han var med men A var jättefint klädd, han sa att han hängde på Stureplan.
STATUS (II)
– A kunde vara så här; alla står tillsammans någonstans och så kunde han välja ut någon som skulle följa med honom och göra något. Typ följa med honom för att hämta saker, hos hans mamma eller syster. Jag tror att A tog med sig B, att det här bara var en slump.
STATUS (III)
– A hade väl tio stycken flickvänner.
HUSRANNSAKAN
Väska 1: Grå större väska. Ett svart fodral som passar i väskan innehållande folie. Ser ut att vara till för att föra ut varor ur affären utan att larmbågarna tjuter.
Väska 2: Ett vapen med spänd hane samt magasin, Stalker 914-S. En påse med ammunition, Fiocchi 357 Magnum.
Väska 3: Ett vapen i en ljusblå genomskinlig plastpåse. På sidan ett magasin samt ett antal patroner i avsedd förpackning.
Ryggsäck 1 (svart): En våg, redlinepåsar samt en redlinepåse med narkotika.
Ryggsäck 2 (grå): En kartong med redlinepåsar samt en eller två redlinepåsar med misstänkt narkotika.
Ryggsäck 3 (svart): Två vågar, redlinepåsar, en kartong med vinylhandskar, flera redlinepåsar med misstänkt narkotika samt en större påse med misstänkt narkotika.
All misstänkt narkotika misstänks vara marijuana.
Fakta | Kriminella nätverk
De kriminella nätverken är i första hand löst sammansatta med informell hierarki, snarare föränderliga än beständiga och med en interaktion mellan äldre och yngre. En sammanställning för hela landet visar att det finns totalt cirka 200 nätverk i de så kallade utsatta områdena med minst 5 000 aktörer. En undersökning i polisområde Stockholm sommaren 2017 räknar till 46 kriminella närverk, 12 av dem nya sedan 2015. Drygt hälften sägs ägna sig åt narkotikabrottslighet och våldsutövning och med en tydlig påverkan på lokalsamhället. Narkotika är oftast en gemensam företeelse hos aktörerna vilket bidrar till etableringen av kriminella nätverk och grunden till en kriminell karriär. En utmärkande drag för narkotikahandeln är att kundunderlaget består av lokala ungdomar som tillhör samma krets som narkotikaförsäljarna. Några av nätverken har genom sitt starka våldskapital, sina konflikter med varandra och skjutningar, sin öppna narkotikaförsäljning tagit över det offentliga rummet. Näringsidkare har tvingats bort.
ORMAR
» ... och som ni har märkt utifrån de människor ni plockat in, vi är omgivna av ... vi sitter liksom mitt i ormgropen, vet inte vem man ska ställa frågor till. Och ställer jag en fråga som kan verka avgörande för någon annan och så vidare så har det varit väldigt, väldigt … jag vet inte hur jag ska förklara det, det är ormar runtomkring. [...] Man ställer inga frågor utan den som vill berätta får berätta i stort sett.« (ur förundersökningen)
GÄRNING II: Mordet på k
»Den 16 mars 2015, vid 18-tiden, sköts K till döds på en parkeringsplats vid Hovslagaregatan i Upplands Väsby. Han träffades av minst sju skott i huvud och överkropp och avled omedelbart. Samtliga skott avlossades från nära håll och några av dem när han låg ner på marken. Mordet kan betecknas som en ren avrättning.
När mordet ägde rum var K i sällskap med tre personer. Två av dessa var [---] och [---]. De uppehöll sig i närheten av parkeringsplatsen och var bland annat inne i en tvättstuga som ligger cirka 50 meter därifrån. K hade lånat [---] mobiltelefon och ringde flera samtal till ett visst telefonnummer. Enligt åklagaren bestämde K under samtalen möte med gärningsmännen på parkeringsplatsen i tron att dessa ville köpa narkotika av honom.
K rörde sig, enligt vad utredningen visar, i kriminella kretsar. Det har framkommit uppgifter om att han hade många fiender. Vilka dessa fiender skulle ha varit finns det dock ingen närmare utredning om. Ett flertal personer har varit misstänkta för mordet under förundersökningen. Misstankarna kom dock under senvåren att riktas mot ...« (ur domen)
EN BILFÄRD
– När ni åkte upp från Solna med den där bilen, vilka åkte i den?
– Jag, R, K och två till.
– Vilka är de två?
– Jag vet inte. Äckliga var de.
– Hur då?
– Han som körde hade backslick och solbrillor. Han var som en solad italienare. I alla fall mörkare än en vit person.
– Och hans kompis då?
– Han var mulatt eller ljusare mörkhyad. De var säkert från Östermalm eller Danderyd. Typ laddkunder.
– Var satt kompisen?
– Höger bak, det kommer jag ihåg för jag rullade en gås åt honom.
EN AV DE TVÅ I BILEN
»En kompis till S berättade att K kunde hjälpa till om man ville. Med det menar S att K kunde fixa kokain. S har själv brukat kokain ibland på helgerna. Därför var han intresserad av personer som kunde fixa ladd. K var känd för att fixa bra grejer när som helst. [...] Han uppfattade det som så att K ville ha en bra relation till honom. Mest för att K skulle göra affärer med folk genom S. S har bra kontakter inom finansvärlden. S festar mycket, ofta med folk som har pengar och som brukar kokain. [...] S tog mest upp beställningar från folk han festade med. Sedan ringde han K som fixade det.« (ur förundersökningen)
VITSORD
– Han är sträng.
– Ja, han är bossig, mycket bossig.
– Han har inget körkort men andra hyr bilar åt honom.
– Han är bra på att få en att känna sig värdelös genom ord.
– Nej, han hotade henne inte. Han visade mer upp det som att han var stolt över att bära vapen.
– Han hade också konflikter med dem men han säger inte »Nej tack« utan i stället »Nej tack din horunge«.
– Han hjälpte folk. Hade du inga pengar och han hade en röding så gav han dig om du förstår. Han var en godhjärtad person.
– Han var dumtuff. Jag tror inte han fick chansen. Det hade inte räckt med att skjuta honom i knät. Då hade han bara stått på kryckor dagen efter och haft samma attityd. Han måste dö.
FÖRSVARSTAL
Hans barns mamma har anklagat honom för brott han inte begått och han är dömd för våld mot en parkeringsvakt men han är oskyldig till det och 90 procent av alla bilförare tycker illa om parkeringsvakter och han skulle köpa cannabis på apoteket om det fanns men eftersom staten vill lura folk att ta starka mediciner i stället måste han odla eller köpa själv för att bli kvitt sina smärtor i axeln och han röker cirka 1,6 till 2 gram cannabis om dagen men har inga missbruksproblem, cannabis är olaglig eftersom staten bestämt så, själv delar han inte den uppfattningen, och han brukar köpa cannabis i hektoposter och för dem betalar han mellan 8 500 och 9 000 kronor och ibland bjuder han vänner på röka. Han nekar till påståendet att han skulle sälja cannabis för vinning.
KONKURRENS
Hon säger att de hade hotat K lite. De hade sagt till honom att lugna ner sig. K var väldigt driftig så de bad honom att lugna ner sig. Skotten mot lägenheten handlade kanske om det, han hade kommit utifrån till en ny ort och K var ju som han var. Hon säger att det finns andra personer som försökt ta över deras ställen och deras kunder. Och så kommer han hit och han är väldigt smart och försöker ta över från dem. Det var inte acceptabelt, tyckte de. Hon har hört att han försökt ta över deras kunder. Han ville få ihop en summa pengar för att kunna starta ett nytt liv. Han ville verkligen det. Men han var på noll hela tiden. Efteråt har hon fått höra att han hade köpt knark av en mörk kille i Tensta men inte betalat tillbaka. Han skulle komma med pengar men han kom inte. Det är vad hon har hört.
PÅPEKANDE
Hon vill påpeka att hon inte är rasist även om hon kal-
lar en mörkhyad person för jävla fittneger.
SAKNAD
»Ja, jag vet inte hur jag ska börja, mitt liv suger ... Jag har aldrig hatat mitt liv så mycket som nu ... Jag är livrädd för op på torsdag, jag måste flytta, jag saknar mitt gamla jobb så in i helvete mycket och jag kommer förmodligen aldrig fortsätta med de, jag saknar dig så in i helvete mycket och jag vet inte vart jag har dig längre, hela min värld har gått i spillror på några veckor.« (sms)
EN ANNAN INTERVJU
»Först och främst måste vi fråga oss själva: Hur har vi kunnat hamna i en sådan här situation? Hur kunde vi misslyckas så? Det är inte nyanlända som begår brott. Det är andra, tredje, fjärde generationens invandrare, födda i Sverige, har svenskt medborgarskap och har bott här i hela sitt liv. Vad vi ser är en totalt misslyckad integrationspolitik. Hur ska vi kunna ta emot och integrera hundratusentals nyanlända när vi i decennier misslyckats så? Nej, jag tror inte på ropen om tiotusen nya poliser. Vi måste i stället fråga vad som gått så snett att vi behöver tiotusen nya poliser. Visst, det behövs nya poliser, men vi måste fråga oss vad vi gjort för fel när vi måste bygga ett nytt polishus i Rinkeby för nästan åttahundra miljoner kronor. Här i Tensta har stadsdelsnämnden byggt en klottervägg för hundratusentals kronor. En klottervägg! Jag säger bara det, out of touch. Samtidigt som Stockholms kommun flyr härifrån, överger stadsdelen, inte tar sitt ansvar. Diskrimineringsombudsmannen kunde inte flytta till Rinkeby och utbildningsförvaltningen kunde inte flytta till Tensta. Vilka signaler skickade det? De ser Rinkeby och Tensta som en no-go-zon. När jag kom hit för tjugofem år sedan kändes Tensta som en del av Sverige. Det gör det inte längre.«
(Hossein Alfak, ordförande i Tensta företagarförening)
LEJONTORNET
– Min relation med honom ... grejen i förorten, så har man ... Han är ju mycket äldre än mig och när det är en så pass stor åldersskillnad då brukar, brukar ens relation med den äldre vara liksom att jag är lillebrodern och han är storebrodern och man ser upp till honom, man respekterar honom. Om han ber om någonting så borde man göra det, på grund av reglerna i förorten. Och grejen är, jag valde inte att bli vän med han för att se bra ut i hans ögon, han ska inte fan: det här är en skön grabb eller skön lirare utan jag tyckte verkligen om honom som en storebror. Och vi hade så mycket planer i framtiden. Vi skulle till Lejontornet, om du vet vad det är, det är en femstjärnig restaurang nere vid stan. Jag skulle ta dit en brud och han skulle ta med sig sin brud, vi skulle liksom på en dubbeldejt. Alltså vi snackade allt liksom, från bröllop till ... till knull med tjejer och vilka tjejer han har knullat och hur och att han har knullat så här många tjejer och så vidare och så vidare. Så, ja, jag tyckte om honom jätte- jätte- jättemycket som en storebror.
HOPP
»På fråga om hur polisen ska kunna se till att L inte blir dödad eller dödar någon, säger han att absolut inte kommer att döda någon. Men att inte själv bli dödad är svårare att skydda sig mot. Den dagen då man ska dö kommer till alla. Och om någon bestämt sig för att ta dig, så kommer han att ta dig. Oavsett om det är en vän eller någon man känner eller en polis. Om någon blivit behandlad så illa eller blivit kränkt, så är det så. L lever sitt liv och är snäll, trevlig, ärlig och trampar inte på någon och hoppas inte någon trampar på honom. Och hoppas att ingen skjuter honom.« (ur förundersökningen)
GÄRNING III: Mordet på P
– Ni måste komma nu, snälla.
– Ja, vi ska komma. Vad gör din kompis just nu då? Ligger han på backen eller ...?
– Nä, han ... han är kvar i bilen.
– Han sitter i en bil?
– Jaa ...
– Ja. Nära huvudingången?
– Ja.
– Var är han skjuten då?
– Jag har ingen ... vid bröstet och i ryggen.
– Skjuten i bröstet och i ryggen?
– Ja.
– Mm, är han vaken och kontaktbar fortfarande?
– Nej, han ligger medvetslös, han andas knappt.
– Har du någon som kan hålla stopp på blödningen ...
– Nej, nej.
– ... hjälpa dig?
– Jag håller på med jackan nu.
DOMAR (P)
Förberedelse till rån: Greps tillsammans med fem andra på ett parkeringsdäck i Akalla. I de två bilarna hittas rullar med aluminiumfolie, handskar, stulna registreringsskyltar, en soft air gun. Fängelse 7 månader. (2012) Falsk tillvitelse, narkotikabrott: Beslagtagen narkotika (cannabis). Vid gripandet uppgivit att han var brodern. Dagsböter. (2013) Försök till grov stöld: Greps i den lägenhet han brutit sig in i. Fängelse 4 månader. (2013). Grovt vapenbrott: Greps på Malmö centralstation med 10 pistoler av märket Glock i en väska, på väg till Stockholm. Fängelse 2 år och 6 månader. (2014).
DÖDSDAGEN
»På söndagen berättade (modern) att han sov till klockan 16 på eftermiddagen. Han skulle ha hjälpt till med några saker men han sov och hon ville inte störa honom. När han vaknat duschade han och sedan träffade hon honom sista gången i centrum cirka 19.04.«
(ur förundersökningen)
SJÄLVFÖRTROENDE
– Du nämnde i början på förhöret att du kände till att P var ganska kriminell och att han var känd.
– Men det är ju ryktet.
– Vad är det ryktet säger då?
– Vet faktiskt inte, inget jag kommer ihåg, om det har kommit på tal. Men att han är mycket högt uppsatt inom kriminalitet och att han är välkänd hos polisen, vilket ni redan vet, till hundratio procent, det är jag ganska säker på. Onödigt att sitta här och säga nej, han var inte alls kriminell.
– Fanns det någon hotbild runt honom?
– Hur menar du då?
– Ja, att han kände sig hotad eller att någon hotade honom. Som du känner till alltså.
– Tvärtom, tvärtom, jag hade aldrig kunnat föreställa mig att nån skulle våga skjuta nån som P, med tanke på den respekt han har i förorten, ja till och med ... inte bara i Hallonbergen utan Rinkeby, säkert, i Tensta och så vidare. Så och därför var ju P ändå en person med mycket, mycket självförtroende och tyckte mycket om sig själv och var självsäker och han speglade sig själv ganska mycket. Kollade hur han såg ut och sa typ så här: kolla hur snygg jag är och så vidare.
– Hade han några ovänner då?
– Nej, inte vad jag vet.
< Fakta våldskultur
»Mycket tyder på att våldet är normaliserat bland de kriminella i områdena och att de äldre och tongivande använder våld som uppfostrings- och konfliktlösningsmetod. Unga socialiseras genom detta tidigt in i våldskulturen och knyts till kriminella strukturer genom social inlärning som överförs från de äldre till de yngre vilket ses i att unga gärningsmän utför rån och utpressningar.« (ur Utsatta områden. Social ordning, kriminell struktur och utmaningar för polisen)
EN MOR
»Efter grundskolan gick F två terminer på gymnasiet, sedan slutade han då han tyckte skolan var jobbig. Sedan har han studerat ungefär en halv termin i Gävle, han var den enda mörkhyade och han sa att det var farligt för honom där. Efter det har han jobbat på någon sorts saneringsfirma i två månader. [...] (Hon) för över 1 000 kronor i månaden till F. F bad att hon skulle göra det. [...] Söndagen var helt normal. På söndagarna är hon hemma och tvättar och går inte ut. Den här dagen vaknade F vid 15-tiden och åt frukost, efter det gick han ut. Han sa inte vart han skulle och när hon brukar fråga svarar han ofta bara att han ska gå ut. Det är inte ovanligt att han vaknar sent. F kom hem vid 23-tiden. (Hon) hörde när F kom hem och gick in i sitt rum som han delar med brodern. (Hon) och yngste sonen har sovrummet bredvid och därför hörde hon när F kom hem. [...] Dottern har eget sovrum bredvid vardagsrummet.« (ur förundersökningen)
SKILDA VÄGAR
– När han kom ut sa jag till honom att jag var färdigpluggad och hade jobb, jag ville inte gå med honom på gatan eftersom hans folk var ute efter honom, därför gick vi skilda vägar. Jag ville inte stå med honom i centrum och sen bara kommer någon och pepprar, då dör jag också.
Fakta | trångboddhet
»I flertalet områden råder en utbredd trångboddhet. De grupper som är trångbodda är unga vuxna, utrikesfödda och framför allt hushåll med låga inkomster [...]. Det finns även forskning som visar att trångboddhet och sämre skolresultat hänger ihop. Hälften av bostäderna i miljonprogrammen är trerumslägenheter och där finns väldigt få stora lägenheter. Många av de familjer som bor i områdena är barnrika och har behov av stora lägenheter vilket sällan kan erbjudas. Det förekommer att kriminella aktörer tjänar pengar på att sälja samma lägenhetskontrakt till flera familjer vilket innebär att det i några fall bor tre familjer i en trerumslägenhet. Trångboddheten gör att ungdomar tillbringar sin lediga tid ute i området då det inte finns plats i hemmet. Den offentliga miljön blir i stället deras vardagsrum som de delar med de kriminella.« (ur Utsatta områden. Social ordning, kriminell struktur och utmaningar för polisen)
TJEJERNA
»... det händer då och då att vi går och käkar. Tar ut tjejerna.«
BANG BANG
– Och bilen du sitter i står stilla?
– Mm.
– Berätta en gång till, vad händer då?
– Nån går ut från bilen ...
– Vilken bil?
– Bilen.
– Vilken? Din bil?
– Nej, det är inte min bil, det är en bil.
– Ja.
– Okej, nån går ut från bilen, jag säger inte att det är jag, säger inte att det är någon annan.
– Nej.
– Men nån går ut från bilen, går bak till den vita bilen ... sen åker vi till Lily’s Burger. Nu vill jag tala om för er, jag vet inte hur ... ni tjafsar för mycket.
– Så nån går ut från bilen?
– Ja.
– Går bak till den vita bilen?
– Ja.
– Och säger hej då?
– Fast på vårt språk.
– Ja.
– Maa’alsalamah.
– Vad betyder det?
– Det betyder hej då.
– Hej då på vårt språk?
– Ja, vårt språk.
– Men jag förstår fortfarande inte.
– Vadå?
– Du sitter i en bil som inte är den vita bilen. Den bilen du sitter i har stannat bredvid kyrkogården vid Karolinska, du får säga till om jag säger fel nu.
– Nej, nej du säger helt rätt.
– Ja, och sen går nån ur bilen?
– Ja.
– Ur vilken bil?
– I bilen jag satt i.
– Ur bilen du satt i?
– Ja.
– Var står den vita bilen då?
– Bakom.
– Bakom, okej. Vad händer nu då? Nån går ur bilen du sitter i, det står en vit bil bakom, vad händer nu då?
– Det står en vit bil bakom, någon går ur bilen, nån parkerar inte, nån stannar förstår du, jag sitter bak bara. Så nån går ut från bak och går bak till den vita bilen. Så om det var där ... Jag tror det var där något fruktansvärt hände.
– Okej, vad är det som får dig att tro det? Du sa för en stund sen att du hörde nånting?
– Mm jag hörde, jag hörde.
– Vad hörde du?
– Bangers, tre bangers, tre smällar, det vill säga bara ... jag hörde tre smällar, sen åkte vi till Lily’s Burgers.
ÄNNU EN MOR
Hon säger att han är en väldigt lugn och fin person. Han blir aldrig stressad och han har världens finaste och godaste hjärta. Han skulle inte kunna döda en liten fluga. Han lever ett kyrkligt och kristligt liv. Han läser Bibeln varje kväll. Han är hemma klockan arton varje kväll. Han gör middag till hela familjen. Han är aldrig ute och slarvar på dansställen och så. Hon är etthundra procent säker på att han aldrig skulle kunna mörda någon.
PLAN
– Jag kommer inte längre alls gå ut, hänga vid fotbollsplanen, fritidsgården, utan jag kommer vara mest hemma och kanske om jag träffar någon kompis och gå hem till han. Jag kommer försöka undvika all kontakt med folk som kan ... som kan vara fara för mitt liv. Bara liksom att jag hälsar på dem, det är så jag känner, jag känner absolut att jag inte längre vill vara i Hallonbergen. Jag skulle också vara rädd ... alltså att vara i Hallonbergen, andra förorter där det råder mycket kriminalitet liksom, jag kommer fortfarande att vara rädd. Och, jag vet inte, jag vet själv inte hur jag ska hantera det och jag försöker komma på en plan hur jag ska hantera allt tillsammans och så.
RÄDSLA
– Ja det känns rätt att hjälpa men liksom, alltså, på det sättet man hjälper att nån har blivit skjuten liksom, man kommer in i deras värld automatiskt eftersom du hjälper han eller så kändes det liksom för mig. Det var därför jag blev rädd, jag skulle inte vara rädd om nån ringde mig och sa, ja, han har ramlat på en sten och han blöder från huvudet eller något sånt, då har det varit ... jag hade varit mer rädd om hans liv. Men om man tänker så här, shiiit, han har blivit skjuten alltså. Man får värsta bilden i sin hjärna.
HAN SOM TOG TÅGET
Efteråt delar de på sig; fyra släpps av på Fridhemsplan, två far vidare med BMW:n. De vill inte väcka uppmärksamhet, inte efter »en sån här händelse« som en av dem säger i ett förhör. En av dem som släppts av på Fridhemsplan säger hej till de andra och försvinner ner i tunnelbanan. Han har bråttom. Han måste hem. Han tar t-banan och han har bråttom för att han måste vara hemma klockan åtta.
– Så han var tvungen att åka hem?
– Exakt.
FRAMTIDEN
»Han säger att när hans egna barn föds, vill han inte att barnet ska råka illa ut när det är ute i samhället, eller kunna få tag på narkotika såsom det fungerar i Husby i dag.«
Källor: Domar och förundersökningar vid Solna och Attunda tingsrätt 2013–2017. »Det dödliga våldet i Sverige 1990–2014« (Brå 2015). »Utsatta områden. Social samordning, kriminell struktur och utmaningar för polisen« (Polisen, Nationella operativa avdelningen 2017). »Kriminella nätverk inom den organiserade brottsligheten i polisregion Stockholm« (Polisregion Stockholm, underrättelseenheten 2017). »Unga, oorganiserade och bor kvar hemma – de ligger bakom den nya mordvågen« (Dagens Nyheter 16/5 2017). »Vanligt med utländsk bakgrund bland unga män som skjuter« (Dagens Nyheter 20/5 2017).