Centerpartiet räddade Annika Strandhäll
Bild: Henrik Montgomery/TT
Inför dagens omröst hade M, KD, SD och L redan deklarerat att de röstar för. Centerpartiet bestämde sig under måndagen för att lägga ner sina röster och räddade därmed Strandhäll.
– Socialförsäkringsminister förtjänar kritik, men regeringen disponerar utnämningsmakten. Och misstroendeförklaringar är inget redskap för allmän opinionsbildning, sa gruppledaren Anders W Jonsson (C).
Det föregicks under måndagen av att Stefan Löfven gjorde ett kraftfullt utspel om att Annika Strandhäll var utsatt för en ”hatsvans”.
– Hon är en av de kvinnliga politiker som möter mest hat på sociala medier. Det är den hatsvansen som kommer att dansa och dricka champagne om en sådan här oseriös kampanj skulle lyckas.
Misstroendeförklaringen säger en hel del om hur regeringens samarbetspartier C och L nu agerar. L befinner sig i en partiledarstrid och hade redan i vintras ett stormigt avgörande i partirådet kring om de skulle ställa upp på Januariavtalet eller inte. En tredjedel var emot, och bland dem fanns många tunga L-företrädare som Allan Widman, Mats Persson och Johan Pehrson.
Avgående partiledaren Jan Björklund gick ut i förra veckan och deklarerade att L ställde sig bakom misstroendeförklaringen vilket i omröstningen placerade dem ihop med M, KD och SD.
När Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson igår meddelade att de lägger ned sina röster förklarade han att en enig partigrupp ställt sig bakom beslutet. När Januariavtalet och regeringssamverkan röstades igenom var det en C-ledamot, Helena Lindahl, som röstade emot.
Signalen är som från en gammal valaffisch: ”Centern – att lita på”. Både väljare och statsministern ska veta var de har C. Förmodligen kommer också partiet att få ”betalt” för detta i förhandlingarna inför höstbudgeten. Och inte tyder på att väljarna straffat C för regeringssamarbetet i EU-valet. Tvärtom.
Även om misstroendeförklaringen hade gått igenom skulle knappast Annika Strandhäll ha förpassas ut från rikspolitiken. Strandhäll beskrivs ha en stark ställning i regeringen och partiet. Hon är en av S mest stridsberedda och debattglada företrädare, och uppslutningen bakom henne har varit stark från ledande företrädare och inte minst Stefan Löfven.
Sedan valet i höstas har hon även en riksdagsplats att falla tillbaka på.
När tidigare sjukvårdsministern Gabriel Wikström blev utbränd 2017 fick Strandhäll ta över sjukvård, folkhälsa och idrott, förutom socialförsäkringar och pensioner som hon redan ansvarade för. Att Lena Hallengren blev departementschef efter regeringsbildningen tolkades av en del som att Strandhäll fick ta ett steg tillbaka.
– Chefskapet följer med sjukvårdsfrågorna. Och hon ville själv släppa dem, det var en orimligt stor portfölj, säger en departementskälla.
Misstroendeförklaringen kan nu snarast verka mobiliserande i stället för demobiliserande på S. Och Annika Strandhäll snarare stärks som politiker än försvagas.