Därför nobbar sossarna Almedalen

Text:

Bild: TT

Stefan Löfven ringde Lisbeth Palme, som man bör i det socialdemokratiska partiet när det kommer till Almedalsveckan. Det är en ordning som etablerades på 90-talet, medan Ingvar Carlsson fortfarande vägrade tala i den anrika parken. Av respekt för sin mördade kollega och vän höll han i stället sina Gotlandsframträdanden på Högklint eller vid Österport i Visby.

Almedalen var Olofs scen.

Men så en dag släppte Carlsson på sina principer. I en intervju med Hela Gotland, för ganska precis tio år sedan, avslöjade han att svängningen kom efter efter ett samtal med sin företrädares änka.

– Lisbet Palme fick mig på andra tankar, sa Carlsson.

Och tillade:

– Gotland och Visby ska vara stolta över att ha lyckats skapa en sådan fantastisk plattform för politik och samhällsdebatt.

När Stefan Löfven ringde upp Lisbeth Palme för inför Almedalsveckan 2017 var det för att förankra något som gnagt i honom länge. Han slets mellan två grupper av rådgivare i regeringen: de som tyckte att han skulle dyka upp i Visby som vanligt, och de som ansåg att Almedalsveckan spelat ut sin roll. Det som hade börjat med att Olof Palme ställt sig på ett lastbilsflak och hållit ett spontant tal, hade blivit något annat, hävdade kritikerna. Det var inte längre som när Ingvar Carlsson hyllade Almedalen, då det mesta handlade om politik. Då folkvalda och journalister kunde springa på varandra i gränderna. Skvallra. Kanske lägga ut texten över en öl medan solen gick ner över Östersjön.

Visst, det var lite kladdigt. Men det kretsade i alla fall kring politiken på ett annat sätt än i dag.

I april sa Stefan Löfven till Aftonbladet:

– Almedalen har blivit för mycket av lobbyister och näringslivsintressen och för lite av folkrörelse och enskilda medborgare.

– Under tiden på IF Metall gillade Stefan att åka hit, gå på seminarium och ta anteckningar och följa debatten. Men det är inte längre folkligt, genuint, säger en socialdemokrat med insyn i diskussionerna på Rosenbad.

Det första Gotlandsbesökarna möts av i dag är inte politik, utan reklam för laddningsbara bilar. På bästa adress i Visby trängs globala storföretag ­­– Google, Swedbank,Volkswagen – i kapp med företag inom PR och kommunikation. Almedalsveckan har allt mer blivit ett näringslivsevent, lyder kritiken från både politiker och journalister. Ett svindyrt sådant! En del medieföretag betalar sexsiffriga belopp för bara boendet innanför ringmuren. Lägg därtill tältplatsen och vi pratar hiskeliga belopp.

Politikernas knorrande om att politikerveckan har glidit dem ur händer får stöd i statistiken: Knappt 140 evenemang av förra årets totalt 4 311 arrangerades av ett riksdagsparti. Närmare bestämt tre procent, en siffra som minskat ytterligare det här året, enligt Dagens Samhälles uträkningar. Det kanske tydligaste exemplet på näringslivets avancemang i politikens sommarparadis utspelade sig vid invigningsminglet på konferensanläggningen Wisby Strand i söndags.

Försäkringsjätten Skandia bjöd på politikerna på wraps och vin. Under sitt välkomsttal pekade vd:n Frans Lindelöw mot Almedalen, där de traditionsenliga talen hålls, samtidigt som han refererade till »politiska debatter« och »presentationer«.

Ett stön gick genom det i övrigt politikertäta rummet.

– Formatet har spelat ut sin roll, suckar en S-källa.

– Det känns inte nytt och inte fräscht, fortsätter personen och vittnar om hur partiledarna, oavsett i regering eller inte, inte kan röra sig fritt på gatorna utan att ständigt bli påpassade av nåt företag eller en intresseorganisation.

– De möter inte folk. Så de drar av sitt tal, gör en massa intervjuer och sticker igen.

Lisbeth Palme förstod. Hon gav Stefan Löfven, som den rörelsens okrönta drottning hon var fram till sin bortgång i fjol, medhåll att skippa Almedalen. Det blev startskottet för S-ledarens turnéer i Sverige parallellt med Almedalsveckan. Han höll ett tal förra året men har skippat årets evenemang helt för platser som Ullared, Skara och Grums.

Löfven vill vara där folket är, långt ifrån kotterierna i Visby, framhåller partisterna.

Och han är inte ensam. SSU deltar inte längre med egna arrangemang och aktiviteter. Ett av Sveriges största fackförbund Kommunal har valt att skippa Almedalen helt det här året. Ordföranden Tobias Baudin har sagt att det handlar om prioriteringar, att hitta bästa ställe att stoppa medlemmarnas pengar. Elaka S-tungor sufflerar »ja, för du har ju den där skandalen att tänka på«; Att bränna sex eller kanske sjusiffriga belopp för att vara i Almedalen är kanske inte något undersköterskorna i förlossningsvården ser med blida ögon på efter utsvävningarna på Metropol Palais. Särskilt inte när Brexit/Trump-vindarna nått kulingstyrka, och organisationen helt ärligt skulle få samma utdelning via en välskriven debattartikel.

Även fackförbundet Byggnads nobbar Almedalen och har arbetsplatsträffar i stället.

– För mig är det självklart att välja korvgrillning i Sölvesborg framför rosémingel i Almedalen, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads i ett pressmeddelande.

Samma resonemang förs inom LO i stort. Fackorganisation har det här året skalat ner sin närvaro i Visby. Bland annat har  ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson följt Löfven och skippat veckan helt.

– Att vi skulle skala ner något i år är ett beslut som fattades efter en diskussion i LO-styrelsen med de 14 förbunden. Det är jätteviktigt att de frågor vi står upp för, jämlikhet, skillnaden mellan stad och land och vanligt folks livsvillkor, kommer upp i Almedalen när klegget och eliten träffas. Men vi satsar lite mindre i år och gör sedan en utvärdering om hur vi ska göra framåt: Ska vi fortfarande vara på plats och hyra egna lokaler, ska vi tillbaka till den gamla nivån eller ska vi till och med skala upp ytterligare, säger LO:s planerings- kommunikationschef Eric Sundström.

En käpphäst för Stefan Löfven i Almedalen har de senaste åren varit Dagens Medias »DJ battle«, närmare bestämt att hans statsråd inte ska medverka vid spektaklet. Ett beslut som står sig även i år och som med smärtsam tydlighet gett resultat i uppslutningen. På årets medverkandelista i kategorin politik finns Per Schlingmann och Filippa Reinfeldt i det blå laget, mot Jessica W Sandberg och Stig-Björn Ljunggren i det röda.

Viss skillnad mot när de som tävlade verkligen var politiker.

Men vad betyder det att socialdemokrater, de som uppfann Almedalsveckan, väljer bort Visby? Och vad skulle kunna vara ett alternativ till Almedalen? För det första var det viktigt att Lisbeth Palme var på samma linje som Löfven, hävdar socialdemokrater med insyn, och framhäver vilket genomslag statsministern har fått när han rest runt landet istället för att umgås med »klegget« i Almedalen. Samtidigt är det svårt att inte tycka att det ekar tomt när Moderaternas partiledare drämmer till sossar från scenen – och får svar av en föga karismatisk finansminister. Inte för att Frans Lindelöw och company ens lär märka det.

Kanske borde socialdemokraterna titta på en av sina mest förslagna politiker, Niklas Nordström i Luleå, och inse att Almedalen kan vara en, som Ingvar Carlsson uttryckte det, »fantastisk plattform för politik och samhällsdebatt«. Han utnyttjar Almedalen för att ta ett snack med Telias nye vd Anders Olsson om den usla mobiltäckningen i Norrbotten. »Att ingen vill ta ansvar för situationen som råder sedan den fasta förbindelsen klipptes är en skamfläck«, dundrar han i Norrbottens-Kuriren.

En del spekulerar i att Järvaveckan skulle kunna ersätta Almedalen på sikt. Det tror inte de socialdemokrater Fokus har talat med. Järvaveckan är »jäkligt sympatisk«, säger en av dem och påpekar att det så klart är bra när politiker är ute och håller tal. Men det är en balans: ska politikern ut och prata eller möta folk? Det finns nog inga genvägar för mötena via en »vecka«, hävdar S-källan som har erfarenhet från regeringsarbete.

Så, kommer Almedalen att dö när partiet som lade grund för evenemanget i allt större grad drar sig ur? Knappast, om man ska tro en sosse som ofta väljer att gå rakt in i elden när hans partikamrater springer åt andra hållet: Widar Andersson, politisk chefredaktör för Folkbladet.

– Det är 900 seminarium bara i dag, säger han när vi springer på varandra i gränderna på måndagen.

– Men det har varit excesser och överdrifter och det vore inte fel om det »downsizades« så att det handlade mer om politiken igen.

Tror du att socialdemokratin kommer att ändra uppfattning kring Almedalen?

– Det kommer att ändras och förändras, det gör det hela tiden, säger han.