»Det finns rasism här«
Bild: Angelica Zander
Nykvarn bröt sig ur Södertälje 1999 och blev en egen kommun, en villaidyll med sjön Yngern och Turingeån som dragplåster.
Dock inte för flyktingar. 2012 tog Nykvarn emot fem stycken, samtidigt som Södertälje, femton kilometer bort, tog emot 628 .
Men utrikesfödda som bor här – ungefär var tionde Nykvarnsbo – har det bra: sysselsättningsgraden är högst i landet och inkomstnivån ligger nära de infödda svenskarnas.
Kommunalrådet Bob Wållberg från Nykvarns-partiet aktar sig för att ta på sig äran.
– De som flyttar till en liten kommun som Nykvarn har redan jobb. Ofta är de högutbildade. Det tror jag är förklaringen till våra goda siffror, säger han.
Forskningen ger honom rätt: det finns en »positiv selektion« av just det slaget.
Av Nykvarns utrikesfödda är många finländare som har haft karriärer på buss- och lastvagnstillverkaren Scania i Södertälje. Och inflyttare med Mellanösternbakgrund kan ha bott så länge i Sverige att banden med ursprungsländerna är svaga. Det kan förklara att inte en enda asylsökande 2012 angav att de kunde ordna eget boende hos vänner eller släktingar i Nykvarn, enligt EBO-reglerna.
Medan 517 asylsökande kom till Södertälje av just den anledningen.
Det kommuner kan kontrollera är mottagningen av flyktingar från förläggningar – om detta ingår de avtal med Migrationsverket.
Och här har Nykvarn inte alls levt upp till sina utfästelser om att ta emot ett tjugotal flyktingar per år de senaste åren. Ett misslyckande som har lett till ett nytt och ännu mer återhållsamt avtal. Mellan sju och tio flyktingar per år ska det bli i fortsättningen.
– Vi har tagit ansvar för ensamkommande flyktingbarn. Men lägenheter har vi ont om, det står redan 1 500 personer i vår bostadskö, säger Bob Wållberg.
Jämförelsen med Södertäljes höga invandrarandel och strida flyktingström går inte att komma förbi, och väcker starka känslor. I Nykvarns kommunfullmäktige har sverigedemokraterna två mandat och national-demokraterna ett (av totalt 31). Men ledamoten för nationaldemokraterna Daniel Spansk har idag gått över till nynazistiska Svenskarnas Parti. Dess klister-märken syns på många lyktstolpar i Nykvarns lilla centrum.
– Det finns rasism här och jag ville protestera och visa att det finns tolerans också, säger Mathias Nilsson, en 28-årig rappare från Nykvarn vars version av Adam Tenstas »Tystas ner« har klickats 2 500 gånger på Youtube.
– Jag tycker det är konstigt att vi knappt tar emot flyktingar alls när Södertälje har så många.
Ove Janson, kommunfullmäktigeledamot för miljö-partiet, är också kritisk.
– Vi borde absolut ha en högre målsättning för flyktingmottagandet. Jag protesterade starkt när målet sänktes.
Läs mer: