Dubbel vänsterkrok mot Stefan Löfven

Text:

Bild: TT (obs! montage!)

I en intervju med Aftonbladet varnar LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven för att ta facket för givet. Då kan LO komma att dra in det stöd man gett åt partiet i tidigare valrörelsen, skäller fackordföranden.

Konkret kräver Karl-Petter Thorwaldsson att Stefan Löfven ska driva igenom tre saker:

* Höjda pensioner

* Höjda skatter på kapitalinkomster och utdelningar

* Strypt arbetskraftsinvandring

När Fokus träffade LO-basen i tisdags blickade han mot Danmark, och gav Moderaterna tummen upp för partiets analys av vad som behöver göras i frågan om arbetskraftsinvandring.

– Vi vill reglera detta med antingen ett inkomstkrav som Moderaterna är inne på, det var klokt av dem att börja fundera i frågan, det är samma som de är inne på i Danmark, där inkomstgränsen är 28 000 danska kronor i månaden. Då blir mycket av det här utnyttjandet borta, säger han.

– Alla försöker lägga på oss att vi är smygrasister när det handlar om arbetskraftinvandring. Man har ett väldigt lågt inkomstkrav för att komma hit som arbetskraftsinvandrare och det ger 100 procents makt till arbetsgivaren. För kan du inte visa upp din månadslön så blir du utvisad, det är ett fruktansvärt utnyttjande av människor. Och i dag är de dubbelt så många som kommer som asylsökande, 50 000 eller så under 2019.

Genom avkorporatiseringen när arbetsgivarorganisationerna lämnade de tidigare samrådsorganen förlorade facket mycket av sitt inflytande i frågan. Enligt Jesper Johansson på Växjö universitet, som 2008 skrev en doktorsavhandling om LO:s roll i migrationspolitiken, hade LO och facken tidigare i det närmaste ett veto mot arbetskraftsinvandring. När Fokus talade med honom i höstas sa han:

– Facken var remissinstans till dåvarande Arbetsmarknadsstyrelsen (AMS), och blev en gate-keeper i migrationsfrågan. Och speciellt LO hade regeringens och AMS öra i frågan.

– Arbetsgivaren får bedöma behoven själva. Men här vill LO tillbaka till en modell där arbetsmarknadens parter har en påverkan på invandringen, sa Jesper Johansson.

På frågan om Karl-Petter Thorwaldsson tycker att facken återigen ska får större inflytande i frågan, säger han:

– Ja, det tycker jag. Kanske inte på det sätt det var förra gången men jag är öppen för andra metoder som det dansk-moderata förslaget om inkomstgräns. Ett ganska enkelt sätt att se på det. Vi har sagt att man ska gå på arbetsförmedlingens behov av arbetskraft, i dag är det som exploderar det till lågbetalda så kallade enklare jobb.

LO lanserar nu en ny kampanj: ”Ta tillbaka jämlikheten”.

– Vår slutsats på LO är att det mest framgångsrika för att bekämpa SD och den typen av åsikter är ökad trygghet och jämlikhet. Kan man komma med ett och annat politikområde som lutar mer ditåt med progressiva idéer så tror jag i alla fall att chansen ökar, säger Thorwaldsson.

En annan avgående ordförande som skäller på Stefan Löfven är Jonas Sjöstedt (V). I Ekots ”Lördagsintervju” svänger Jonas Sjöstedt från att sin tidigare hållning att gå med på ett förslag om förändrad arbetsrätt om det gillas av parterna, till att nu lägga till en brasklapp:

– Om stora, viktiga fackförbund i Sverige inte ställer upp bakom en åtgärd som förändrar deras medlemmars trygghet på jobbet, då kommer vi inte att acceptera att det körs över med lagstiftning i riksdagen.

Glidningen har kommit i och med att Kommunal, Byggnads, Seko, Fastighets och Målarna har hoppat av förhandlingarna (Pappers stod sedan tidigare utanför).

”Om inte Kommunal är med på en uppgörelse om LAS mellan LO och arbetsmarknadens parter står Vänsterpartiet fast vid sitt hot att fälla regeringen. Besked från Jonas Sjöstedt i Ekots Lördagsintervju. Före Kommunals avhopp har V sagt att de skulle respektera en partsöverenskommelse”, skriver Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg på Twitter.

Var vänsterledaren anser att gränsen för "stora, viktiga fackförbund" går är i nuläget oklart: Räcker det med att Kommunal är med på båten, eller skulle ett Byggnads på utsidan göra hotet till verklighet? Till Fokus säger i alla fall Karl-Petter Thorwaldsson att vad som tas till slutförhandlingen i augusti ska bestämmas på LO:s kongress.

– Det är klart att om förhandlingen blir dålig, och de börjar lämna sina rapporter i maj månad och förbunden inte tror på det, då kommer det inte att bli något. Vi kan inte genomföra en ny arbetsrätt utan stöd från medlemmarna, säger fackbasen.

Thorwaldsson poängterar att förbundet inte ställer sig mot att man förhandlar utan hur det sker. Det har från avhopparna bland annat knorrats om att man har för dålig insyn i processen.

– En LO-ordförande mår bara bra om alla 14 är med, allt annat är ju sämre. Men när jag blev ordförande 2012 var den här förhandlingen i industrifacken och Handels – då var det ingen som hade någon insyn. Nu är det i LO med häften av våra förbund.

– Sedan är det marigt när man tar besluten man skriver under, om man kommer så långt i augusti, då gäller det att man får ett så bra resultat att de allra flesta signerar det, säger han.

Kongressen äger rum i juni, då även Karl-Petter Thorwaldsson lämnar över ordförandeskapet till någon av kandidaterna som står beredda att ta över. Först då vet vi om ordföringarna bara skäller, eller om de är beredda att bita ifrån på riktigt mot S-ledaren.