Efter VM – nu återstår bara regeringens besked om OS

Text:

Bild: TT

Alpina VM i Åre som avslutas i helgen har varit en möjlighet för idrottsvärlden att marknadsföra den svenska OS-kandidaturen. Efter att det grönblå styret i Stockholms stad svängt i frågan återstår egentligen bara en sak i den svenska ansökan: att regeringen ställer sig positiv till den säkerhetsgaranti för spelen som Internationella olympiska kommittén, IOK, behöver.

I veckan besökte statsminister Stefan Löfven (S) VM-arrangemangen i Åre, men hade inget besked i frågan.

– Jag tycker att vi seriöst ska pröva det, men det vill ju till att det är ekonomiskt hållbart och hållbart på andra sätt också, sa Löfven till DN.

Löfven lovade att regeringen ska bereda frågan så snabbt som möjligt. Och han var försiktigt positiv till ett OS:

– Jag tror att det är ett projekt som skulle samla hela landet under ett antal år, att ha det att se fram emot. Det skulle sätta Sverige på kartan. Det är de stora fördelarna, men återigen – det måste vara ekonomiskt försvarbart och hållbart.

Stockholm kommer enligt OS-planen att vara platsen där många grenar kommer att avgöras, de flesta alpina tävlingarna arrangeras i Åre, backhoppning i Falun och kälksport i Sigulda i Lettland.

Och nu är alltså de styrande i Stockholms stad positiva till en ansökan, efter att vid maktskiftet avvisat tankarna på en OS-ansökan. Eller rättare sagt, de är positiva till att upplåta Stockholms arenor och offentliga rum för genomförande av deltävlingar i spelen.

Men så lät det inte i den 12 oktober 2018.

– Det saknas tydliga underlag för ett vinter-OS just nu, men alla vill ha det i framtiden, så frågan är när, sa finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) då.

– Vi stänger inte dörren för att arrangera OS, men vi kan inte göra bedömningen att man kan stå som värd 2026, sa borgarrådet ansvarig för idrottsfrågorna, Karin Ernlund (C) vid presskonferensen med M, KD, L, C och MP i Stockholms stadshus.

– Utgångspunkten för alla våra partier har varit att säkerställa att ett OS inte ska bekostas av skattebetalarnas medel, sa Ernlund.

Men i januari ändrade sig stadshusmajoriteten. IOK:s Agenda 2020 där man tydligt håller igen på spelens kostnader och IOK svarar för en större del av utgifterna hade övertygat stockholmspolitikerna om att staden inte skulle riskera ekonomiska utgifter:

– Avgörande är att man inte behöver ha Stockholm som en garant för vinterspelen. Att Stockholm inte ska bära några kostnader, utan att det i princip handlar om att hyra anläggningar i Stockholm och upplåta mark, sa Karin Ernlund.

Stockholmspolitikerna har genom åren haft ett knepigt förhållande till OS-planerna.
Moderaterna, Socialdemokraterna, Stockholmspartiet och Centerpartiet röstade i Stockholms kommunfullmäktige i oktober 1995 för att Stockholm skulle söka sommar-OS 2004. Miljöpartiet, Folkpartiet och Vänsterpartiet var emot. Aten vann så småningom spelen 2004.

När frågan om OS 2026 utreddes i Stockholms stad under 2017 var Miljöpartiet de mest kritiska. I ett särskilt uttalande markerade MP-borgarråden Daniel Helldén, Åsa Lindhagen och Katarina Luhr:

»Vi känner oss dock inte övertygade om att evenemanget just nu kan komma att genomföras på ett ekologiskt och ekonomiskt hållbart sätt. Vi upplever att det finns många osäkerhetsfaktorer kring det ekonomiska och för många frågetecken som inte retts ut kring det ekologiska«, skrev de.

– Den infrastruktur som byggs kommer troligtvis inte vara klar till 2026 samtidigt som ett vinter-OS riskerar att skjuta undan flera viktiga bostadsprojekt. Det är svårt att se hur ett OS år 2026 kan rymmas inom ramen för ett redan växande Stockholm, förklarade Daniel Helldén (MP) i ett pressmeddelande i april 2017.

Under midsommarhelgen 2019 kommer IOK rösta om vilket land som tilldelas värdskapet för vinter-OS och Paralympics 2026. Ett eventuellt vinter-OS i Sverige kommer att genomföras 6–22 februari 2026 och ett Paralympics kommer att arrangeras 6–15 mars 2026.