En studie i benbrott

Text:

Bild: Janerik Henriksson/TT

EM-kval, Champions League, nationella ligan och cuper. Spelschemat för en fotbollsspelare på den högsta nivån är intensivt just nu.

Och med det ökar risken för skador.

I ett lag med 25 spelare är alltid två eller tre skadade spelare borta, truppen kan räkna med runt 50 skador varje säsong. Så ser alltså normalläget ut. Detta enligt Matilda Lundblad, lagläkare för Elfsborg och Göteborgs FC, som också arbetar med att samla data om skador i ett stort antal europeiska topplag i ett omfattande Uefa-projekt.

Zlatan Ibrahimovics skadade häl har gett både PSG-tränaren Laurent Blanc och förbundskapten Erik Hamrén bistra bekymmersfåror. På presskonferensen före veckans EM-kvalmatch mot Ryssland nämnde Zlatan Ibrahimovic just att han »gått på för hårt«. För att säkra PSG:s intressen flög klubben in sin läkare som skulle hålla koll på sin storstjärnas häl under landslagssamlingen i Stockholm.

För miljardrullningen i fotbollen gör att skador blir alltmer avgörande. Fler skadade spelare ger sämre resultat på plan, vilket påverkar intäkter från sponsorer och biljettförsäljning. Under den senaste säsongen kostade till exempel de skadade spelarna i toppklubben Arsenal totalt 240 miljoner kronor, enligt Football-Lineups som kartlagt kostnaderna i Premier League. I snitt kostar en skadad spelare i den brittiska ligan fem miljoner kronor per månad.

– Tränarna och klubbcheferna vet numera att detta är viktigt och har ett långsiktigt tänk. De lag som har färre skador hamnar bättre i ligorna, säger Matilda Lundblad som vet att Premier League i dag lägger cirka två procent av omsättningen på sina medicinska team. Vissa har till och med egna sjukhus och kliniker i anslutning till sina hemmaarenor. Chelsea har nio stycken heltidsanställda i sitt medicinska team.

Att det är tätt mellan matcher ger liten chans till återhämtning och är en viktig förklaring till en ökad skaderisk. Och det är på matcher de flesta skador sker, fler ju högre nivå man spelar på. Men det totala antalet skador inom fotbollen ökar inte. Större fokus på frågan, bättre kunskap om hur skador förebyggs, mer anpassad träning och bättre fysik hos spelarna är förklaringen.

På högsta nivå är också förändrad belastning en viktig orsak till skador.

– När ett lag byter tränare går skadorna upp eftersom kroppen är känslig för förändring av belastningen. Oftast planar detta ut efter ett tag, men för en del tränare i Uefa-studien fortsätter antalet skador i deras lag att ligga över snittet. Och då handlar det väldigt sällan om otur.

Just nu fördjupar sig Matilda Lundblad, tillsammans med Barcelonas läkare Ricard Pruna, i de genetiska aspekterna. Genom att studera blod- och salivprov från spelare kan man se om en spelare har en genuppsättning som ökar skaderisken. Resultaten gör att både de preventiva insatserna och rehab kan individualiseras för att minska skaderisken.

Klicka för att förstora:

   fsk