Fokus på en pressad bransch under Folk och kultur: »Alla har inte mat på bordet«

Text:

Bild: TT

Linde Sjöstedt är initiativtagare och projektledare till konventet. Hur går det?

– Det är intressant, när man börjar med ett evenemang som normalt är väldigt fysiskt och så landar man här, i ett kontrollrum fullt med kablar. Det är jättespännande.

Hur annorlunda blir det digitala Folk och kultur jämfört med tidigare år?

– Det digitala Folk och Kultur blir väldigt annorlunda. Här brukar det vimla av människor i Eskilstuna som går mellan programpunkter, står och diskuterar i alla hörn. Men nu är det väldigt tomt. Däremot när jag tittar in i burken så är det ett myller. Jag tror vi har över 270 programpunkter som delvis är pågår samtidigt. Vi har fem kanaler och tio teman igång.

Vad finns det för nyheter?

– Vi har hittat på en ny form ”konstögonblick”, kallar vi dem. Det är små filmer på en till fyra minuter, som konstnärer skickat in. Vi har också spelat in intervjufilmer med åtta konstnärer, ”Framåtfilmer”, om hur de ser på sin framtid, som vi inleder varje dag med. Idag var det Bob Hansson.

Hur har folkets intresse varit?

Just nu har vi över 6 000 registrerade så redan de första timmarna har vi slagit rekord. Förra året hade 4 500 besök under fyra dagar. I efterhand kan man också se hur många som faktiskt deltagit vid de olika programpunkterna. Till och med den 19 februari kan man också titta på allt material, kostnadsfritt. I vanliga fall tar vi en anmälningsavgift för deltagare, men i år… nej. Det blir förstås en ekonomisk utmaning och därför har vi startat Folk och Kultur Vänner, för de som vill att vi ska finnas kvar. Den enda intäkten är avgiften för arrangörerna och det är till självkostnadspris. Vi har en tv-studio som sänder 5 kanaler live samtidigt under förmiddagarna och lite till. Men det är roligt att – trots att branschen haft det så tufft – så har vi fått så många med oss över 140 arrangörer som medverkar.

I eftermiddag har ni kulturministern Amanda Lind och näringsminister Ibrahim Baylan i ett samtal med företrädare från kultursektorn…

– Ja, då är departementet arrangör. Det gläder mig. Det är viktigt att det kulturpolitiska samtalet förs på den högsta politiska nivån. Den här pandemin visat att konst och kultur är en viktig kraft i samhällsbygget. Vi har bjudit in alla riksdagspartiernas partiledare. Fem av dem deltar; statsministern Stefan Löfven, Nooshi Dadgostar, Annie Lööf, Jimmy Åkesson och Märta Stenevi från miljöpartiet.

Är det viktigt att näringsministern deltar, med tanke på kulturens roll i samhället?

– Ibrahim Baylan var med förra året med. Han är en kär gäst. Att IB är med känns självklart. Jag skulle vilja ha med finansministern. Vi har en ambition att vara tvärsektoriella. Konst och kultur finns i hela samhället, kreativa näringar en jätteviktig del av Sveriges ekonomi. Kulturen har ett väldigt litet departement och en väldigt liten budget. Därför så viktigt att partiledarna är med

Vad lockar flest besökare i detta tre dagar långa program?

– Vi har inga föranmälningar till särskilda programpunkter. Man loggar in och tittar på det man vill.

Vad vill du själv inte missa?

– Oj… Just nu har jag bara koll på vår egen studio för jag måste se att allt funkar. Får se…. Framåtfilmerna och konstnärsögonblicken kommer jag att se i efterhand.

Vi kommer att sända en omvärldsanalys här från vår studio med hashtaggen #framåt. Där deltar konstnärer, kulturchefer och kulturpolitiker på kommunal och regional nivå och samtliga riksdagspartiernas kulturpolitiska talespersoner. Om hur tänker vi framåt. Hur ser kulturpolitiken ut på kommunal, regional, statlig nivå? Vad ska vi dra för lärdomar från det här året och hur ska vi gå vidare? Där deltar alla kulturpolitiska talespersonerna för riksdagspartierna.

Kultursektorn hör till de som drabbats hårdast av pandemin. Vad betyder det för Folk och Kultur just i år?

– Vi fokuserar på pandemin. Det som brutalt visat sig är att de vanliga trygghetssystemen i vårt land, finns inte för konstnärer. De har inte mat på bordet, situationen är akut. Imorgon kommer tre utredare som fått olika uppdrag att se över detta; Linda Zachrison, för statens räkning, Eric Sjöström, från Stockholm stad, och Jenny Johannisson, som är tf chef för Myndigheten för kulturanalys, Myka. Och kulturen är det kitt som håller ihop samhället. När den har stängts ner får det verkningar på hela samhället. Många har redan lämnat branschen, det är svårt att rekrytera.

– På fredag har vi också en diskussion om hur vi startar om branschen. Vår programledare Kerstin Brunnberg leder ett samtal med Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare Statens Muséer, Karim Jebari, filosof och forskare vid Institutet för Framtidsstudier och Tobias Nilsén, grundare av förlaget Volante. Hur har pandemin påverkat oss och hur kan vi tänka framåt? Vad kan branschen dra för lärdomar av digitaliseringens möjligheter?

Blir det ett digitalt konvent även nästa år?

– Vi kommer absolut bli fysiska i Eskilstuna. Vi vill träffas. Men alla de förmånerna som det digitala innebär kommer vi att behålla. Det stora värdet är att vi ökar tillgängligheten. Även tiden expanderar eftersom vi kan erbjuda allt material i ytterligare tio dagar. Efter det kommer vi att ha ett Folk och Kultur Play, med betalvägg men för en ganska human summa; 650 för privatpersoner och 2000 för företag. Vi vet ju kostnadsläget i den här branschen.

Apropå kostnadslägen. Hur säker är er framtid?

– Vår framtid är inte säker, vi är en ideell förening. Men jag är så otroligt glad att så många följt med på den här digitala resan. Den här arenan fyller verkligen ett behov. På fyra år har vi vuxit från ingenting till att ha ministrar och partiledare med oss. Det finns ett stort behov av att samtal om kulturens betydelse i samhället.

– Bara under det här samtalet har besökarna strömmat till. Nu är det över 9000 registrerade som loggat in, och när vi började samtalet var det 6000.