Fokus tipsar: 23 udda besöksmål i Sverige du inte får missa i sommar

Text:

Bild: TT

1) Museum of failure, Helsingborg

På misslyckandenas museum finns givetvis den svenska plastcykeln Itera, som tillverkades i Vilhelmina under tidigt åttiotal. Cykeln fick stor uppmärksamhet, men visade sig vara skranglig och lanseringen misslyckades totalt. Men här finns också Googleglas­ögonen, Rigelloflaskan och en rad andra minnesvärda misslyckanden. Ytterst coronaanpassat; ordnar utställningar men i huvudsak beskådas fenomenen digitalt.

Läs mer här!

2) Lövåsvallen, Billingsfors

Att komma sist kan också vara en prestation. Brukssamhället Billingsfors IK:s fotbollslag har en ohotad position som absolut sist i allsvenska maratontabellen. Under säsongen 1946/47 samlade laget ihop blott tre poäng på oavgjorda matcher. Fast tolv lag har gjort färre mål på sin enda allsvenska säsong än Billingsfors 28. Och Lövåsvallen har varit allsvensk arena. Missa heller inte friluftsmuseet Gammelgården på Majberget i centralorten Bengtsfors, Dalslands eget Skansen och dessutom med Halmens hus.

Läs mer här!

3) Hotell Högland, Nässjö

Järnvägsknutens stolthet när det 1964 stod klart som en utpost mot framtiden. Niovåningshuset på Esplanaden har renoverats i omgångar, men hotellet har klokt nog försökt behålla den genuina sextiotalskänslan vilket framför allt märks i restaurangen.

Läs mer här!

4) Hasse & Tage-museet,  Tomelilla

Garanterat minimuseum på 17 kvadratmeter, men fyllt av hågkomster av Sveriges älskade komikerpar Hasse Alfredson och Tage Danielsson. Bara åtta besökare åt gången i vanliga fall; nu bara bokade familjer eller besök av två åt gången.

Läs mer här!

5) Mentalvårdsmuseet, Säter

Här avlade Thomas Quick sina mordbekännelser, här hamnade Lars-Inge Svartenbrandt på fasta paviljongen. Säters mentalsjukhus var som ett samhälle i sig, med egen frisör, kapell och kyrkogård. I museets samlingar finns serieteckningar av den intagne man som på femtiotalet förutsåg att solenergi nog kunde vara en framtidslösning.

Läs mer här!

6) Sveriges VVS-museum, Bromma

Visst har det gjorts framsteg, från uthus och brunnar till att vattnet kommer ur en kran, och att den personliga hygienen inte är ett mindre projekt och kräver vedspis. Också VVS har sin historia. Museet har öppet vissa söndagar, men annars bokning för besökare.

Läs mer här!

7Åsle tå, Falköping

Fattigfolkets hemvist blev museum redan 1923 och visar hur »tåarna« – fattigt folk som saknade egen mark – fick uppföra bostäder. Ett sätt att i nutid besöka 1700- och 1800-talets utanförskapsområden.

Läs mer här!

8) Kåkstaden,  Malmberget, Gällivare

Kåkarna från det sena 1800-talets ursprungliga gruvsamhälle i Malmberget har bevarats, och här kan man vandra runt i den tidens samhälle. Nästan hela Malmberg håller i dag på att rivas och flyttas när gruvbrytningen fortsätter i berget under samhället.

Läs mer här!

9) Retrolägenheten,  Nossebro

Det är som om en vanlig familj med två barn just lämnat trerummaren ovanpå gamla brandstationen för att göra något och tiden stått still sedan sextiotalet. »Andra Våningen« visar hur livet såg ut när tv-apparaten till och med krävde en extra omkopplare för att möjliggöra TV2.

Läs mer här!

10) Mannaminne,  Höga kusten, Nordingrå

Ja, vad är Mannaminne? Anders och Barbro Åbergs livsverk på många sätt och en upplevelse utöver det vanliga. Inte minst för Anders Åbergs fantastiska samlingar, som inkluderar allt från spårvagnar till stridsfordon och både ett litet cykel- och mc-museum och oemotståndligt nog ett administrations- och byråkratimuseum.

Läs mer här!

11)Hotell Eggers, Göteborg 

12) Hotell Savoy, Malmö

Riktiga hotell som inte förstörts av globala hotellkedjor, med massor av charm och knarr i golvet och prisvärda jämfört med hotelljättarna. I korridorerna kan man nästan känna närvaron av femtiotalets handelsresande, som fixat håret med Brylcreem och är på väg ut för att visa upp årets kollektion för kunderna. Och betydelsen av läget insåg dessa hotell långt innan Petter Stordalen ens var påtänkt. Savoy renoveras nu (oroväckande!) och öppnar igen i höst.

Läs mer om Eggers här!

Läs mer om Hotell Savoy här!

13) Joe Hill-gården,Gävle

Hans sånger har sjungits av Pete Seeger och Joan Baez, Gävlesonen Joel Hägglund emigrerade till Amerika 1902 och blev där fackföreningsagitator för syndikalistiska IWW under namnet Joe Hill. 1915 dömdes han till döden i Salt Lake City, falskt anklagad för ett mord.

Läs mer här!

14) Textilmuseet, Borås

  fyrtiotalet var koncentrationen stark av textilindustrier i Borås, bara Norrköping kom i närheten. En industri som genomgick en gigantisk omställning när konkurrensen från utlandet slog igenom redan på sextiotalet. På Textilmuseet har man idérikt beskrivit historien men också textiliernas betydelse och roll i dag. Till Boråsbesöket hör också att pricka in ett antal av stadens statyer och väggmålningar, som finns lite varstans.

Läs mer här!

16) Runda husen, Beck­omberga, Stockholm

Nils Sterner var chef för Stockholms stads fastighetskontor på femtio- och sextiotalen och ritade flera Stockholmsmiljöer från den tiden, som Västertorps och Bagarmossens centrum liksom Tekniska nämndhuset på Fleminggatan. Men vad som framför allt sticker ut är hans skapelse i de runda husen i hörnan Bällstavägen-Spångavägen. Det blev två fyravånings- och tre trevåningshus, som byggdes som personalbostäder åt Beckomberga sjukhus. Genom husens form blev de små lägenheterna tårtbitsformade, med rätt stora ytor utåt och små in mot trapphusen i mitten.

Läge: 59°21’23.7"N 17°54’35.3"E

18) Hotell Hulingen, Hultsfred

Putte Svensson Sahlin var med och bildade Rockparty 1981, grunden till det som blev Hultfredsfestivalen som hölls under 24 år. Numera driver han och hustrun hotellet där de också vårdar minnena av festivalen och dess artister. Putte blev även coronakrisens första mänskliga ansikte då han i en känsloladdad video uttryckte förtvivlan över avbokningar i krisens spår. Och bli inte förvånad om hans svärmor, Mona Sahlin, kommer och vill städa rummet. Hon rycker in ibland.

Läs mer här!

19) Hotell Xenia, Skövde

I dag studentboende, men en gång kronan i en svensk lågpriskoncern för bensin, Uno-X, som i sin glans dagar hade 300 mackar. Här fanns deras största station och här byggde de sitt hotell, Xenia. Grundaren, Arne (Uno) Sandberg, bekostade även försöken att göra Skövde AIK till allsvenskt fotbollslag. Bland annat värvades Karl-Evert »YA« Skoglund, Nackas bror, som spelare och fick bli föreståndare för Uno-X-macken vid Xenia (numera borta). Likaså värvades tidigare Italienproffset Arne Selmosson. Det räckte fram till allsvenskt kval 1970. Xenia ritades av Hans-Erland Heineman, som också låg bakom Billingehus. Hotellet numera rätt bedagat, men utsikten från Billingen är fin.

Läge: 58°24’07.6"N 13°49’17.6"E

20) Karlsborgs fästning, Karlsborg

Med Göta kanal skulle möjligheterna finnas att upprätthålla ett svenskt försvar även från inlandet och 1819–1909 byggdes Karlsborgs fästning, och dit skulle svenska stats- och försvarsledningen kunna flytta i händelse av attacker utifrån. Men centralförsvarstanken blev överspelad med tiden liksom tanken på Karlsborg som Sveriges reservhuvudstad. Men försvaret har inte släppt platsen där numera jägarregementet K3 med fallskärmsjägarna håller till, och på området finns ett museum.

Läs mer här!

21) Plasten hus, Perstorp

Den svenska plasten kommer från Perstorp, vilket bevisas i Plastens hus (se huvudtext).

Läs mer här!

22) Nordiska trav­museet, Årjäng

Ett museum om hästsportens historia, som ligger inne på Årjängstravet i nordöstra Värmland. Från de första trevande (travande?) stegen till dagens travsport med Elitlopp och spel på hästar.

Läs mer här!

23) Jakriborg, Staffanstorp
I Jakriborg flyttade de första hyresgästerna in 2002 i nya hus fast i en »gammal« miljö. Jakriborg är byggt
för vara en liten stad eller by som lever sitt eget liv, även om Pågatågen går precis intill och siluetten av Lund syns i norr. Arkitekter och kritiker har kallat området en »post- modern pastisch«, »populistiskt«, »icke-autentiskt«, »Bul- lerbyidyll« eller »helt ur fas med samtiden«. Men byggher- rarna Jan och Krister Berggren (därav Jakri AB, som bolaget heter) ville bygga enligt gamla traditioner. Inspirationen tog de från de nordtyska hansastäderna.

Läs mer här!

LÄS OCKSÅ: Den tröstlösa jakten på det unika som placerar din kommun »på kartan«