Frölundas klubbmärkesbråk – en göteborgsk repris

Frölunda har fått ett nytt klubbmärke. Men frågan är om folk är lika ilskna som de var när Indians lanserades. Fokus reporter Anton Säll ger en tillbakablick.

Text:

Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

”Uppsökte i går smaklöshetens högborg, Scandinavium, för att se hur deras
nya indiantema artat sig.”

Året var 1995. Expressens hockeykrönikör Niclas Andersson gillade inte vad han såg. Nu hade han tagit sig från Stockholm till Göteborg och han var inte nöjd med vad som pågick på isen.

”En del anser det rent rasistiskt, att i kommersiellt syfte utnyttja indianmyten. Det ligger väl en del i det. Det skulle så klart inte skada om Frölunda verkligen lät sina "indian-pengar" på nåt sätt komma även några livs levande indianfolk till godo.”

Frölundas gamla logotyp.

”Men värre; indianeriet är förnedrande för oss som sitter på läktaren.”

Krönikörerna var lite elakare på den tiden.

NAMNBYTET OCH DE nya loggorna var inte okontroversiella i mitten av 90-talet. Många hatade amerikafieringen av den svenska ishockeyn. HV71 blev HV Blue Bulls. Djurgården bytte kallade sig för Djurgården Lions. Luleå blev Luleå Bears. Björklöven blev Björklöven Lynx.

Idén var att de nya namnen och klubbmärkena skulle locka en ny och större publik. Svensk hockey skulle bli en show för alla, inte bara för gubbarna som älskar hockey. Det fanns folk som gillade det. MTV-generationen ska in, skrev krönikörerna.

Göteborgs-posten gav Frölundas nya tröjor och logga fem av fem i betyg.

”Wow! Proffsigast och klart bäst av alla. Stora applåder. Klockrent med en indian i Vilda västern. Aggressiv och krigsmålad med spektakulär fjäderskrud. Det här är rock'n roll. Fräsig typografi. Matchtröjan blir riktigt tuff att ha på sig”, skrev GP 1995.

***

”Ni kan klappa nu!”.

Presentationen närmade sig sitt slut, reklamarna var klara med dragningen. Frölundas ordförande Mats Grauers ville ha applåder när loggan presenteras i onsdags. Processen hade tagit närmare två år innan loggan lanserades på en bombastisk presskonferens.

Göteborg har tidigare haft uppmärksammade namnförändringsdiskussioner. När man byggde sin nya fotbollsarena för ungefär tio år sedan kunde inte kommunpolitikerna enas om ett nytt namn, så man tog in Svenska Akademien-medlemmen Sture Allén som fick brainstorma i 32 timmar innan han kom med sitt förslag.

Arenan döptes till Gamla Ullevi, precis som den tidigare fotbollsarenan hetat. Det som komplicerade saker var att Ullevi ligger precis bredvid, men Ullevi är äldre än Gamla Ullevi. Liberalernas dåvarande kommunalråd Helene Odenljung blev irriterad. ”Fantasilöst”, muttrade hon när tidningarna ringde.

I februari 2022 hade Frölundas nya logotyp redan skapat kontroverser innan den ens presenterats. Efter en smygtitt hade varningsflaggor höjts från supporterhåll. En del var arga för att Frölunda tog bort indianen, andra var arga för att den nya loggan antagligen skulle bli gräslig och en tredje grupp var sura för att man inte hade lyssnat på vad supportrarna tyckte.

Anledningen till bytet är känt. När klubben i mitten av 90-talet valde indianen gjorde man det med bakgrund av att västkusten är "lite vilda västern”. Indian var då det enda logiska alternativet eftersom allt med skjutvapen var uteslutet, enligt dåvarande klubbdirektören Benny Gustafsson.

27 ÅR SENARE HADE andra klubbar i USA med liknande namn redan hunnit gå vidare. Washington Redskins blev Washington Commanders. Cleveland Indians blev Cleveland Guardians. När Frölunda Indians bytte namn fick frölundasupporten, Göteborgsprofilen och den före detta fotbollsstjärnan Glenn Hysén bli ansiktet utåt för motståndarna till namnbytet. Debatten kulminerade hösten 2020 när SVT sände ett debattprogram mellan Glenn Hysén och konstnären Antonie Grahamsdaughter, själv med rötter i den kanadensiska ursprungsbefolkningen

”Hur kan det här vara rasism, det är ju en hyllning”, sa Hysén.

”Vad ser jag liggande på isen? Ett avhugget huvud på en hövding där ishockeyspelarna åker genom munnen och ut på rinken. Det är väldigt kränkande”, svarade Grahamsdaughter i programmet.

Debattörerna enades inte, men klubben höll med om att kopplingen mellan amerikanska urbefolkningar och Göteborg var bristfällig och inledde därför arbetet med sin nya logga.

När loggan sedan presenterades var reaktionerna skoningslösa. Supportrarna tyckte att det såg ut som en myndighetslogga. Organisationen Fastighetsägarna skrattade åt att loggan var misstänkt lik deras. Den före detta skidåkaren Frida Hansdotter – som också har en misstänkt lik logga till sitt klädmärke – berättade för Aftonbladet att hon håller på att prata internt om huruvida man ska gå vidare i frågan. Glenn Hysén sa att det är "som natt och dag” jämfört med den man hade innan.

Den enda som var lite nöjd var Lasse Kronér, en man som uppenbarligen känner sin stad väl.

I tidigare namngivningsprocesser har kommunen flera gånger bjudit in till en namntävling. Därför döptes den allmänna bastun till ”svettekörka” och det allmänna badet döptes till ”pöl harbour”.

”Bara det inte blev något kopplat till göteborgshumor. Någon räka eller nåt. Loggan är väl vad den är, sa han till Aftonbladet.

27 år senare har den tidigare Expressenkrönikören Niclas Andersson följt debatten från sidan. Han skriver inte i kvällspressen längre.

– Det var en mycket medveten provokation, säger han i dag till Fokus.

Redan då fanns det en debatt om huruvida namnet och loggan var rasistisk eller inte. Reportern Mikael Wagner hade pratat med en representant för en organisation som arbetade för urbefolkningens intressen i USA. Representanten var rasande på Frölunda.

Niclas Andersson minns att det var en viss debatt redan då, men den var inte på samma nivå som nu. Han var mer arg på Frölunda för att han tyckte klubben var löjlig, inte för att loggan var rasistisk. Han skrev visserligen i ingressen att det ”är klart att det nya namnet är hets mot folkgrupp”, men det var plastigheten som var mer störande för honom.

– Jag var inte före min tid. Hur man ser på minoritetsgrupper har ändrats kraftigt.

År 2022 orkar han inte ens bli arg på den nya loggan. Den är för tråkig.

– Jag får ingen puls, jag blir inte ens sugen på att såga den. Totalt intetsägande, säger han i dag.

***

Lyssna även på Fokuspodden: Identitetspolitiken – en rå maktstrid

Vill du få Fokus i brevlådan varje vecka – eller enbart digitalt? Här tecknar du din prenumeration.