Här är tyska bolaget som blir Sveriges största hyresvärd
Bild: TT
Vonovia köper 61,2 procent av Hembla, som tidigare ägdes av svenska D Carnegie & Co, men fram till nu ägt av fastighetsfonder knutna till amerikanska riskkapitalkoncernen Blackstone. Bostadsbeståndet som Vonovia kontrollerar finns framförallt i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Vonovia har i dag 400 000 lägenheter i främst Tyskland, men har som strategi att växa i Sverige, Österrike, Frankrike och Nederländerna.
Redan D Carnegie & Co som ägare mötte kritik mot att de gjorde renoveringar som kraftigt höjde hyrorna i deras lägenheter. De bolag som kontrolleras av Blackstone anses ännu mer gjort det till sin strategi.
I filmaren Fredrik Gerttens bioaktuella film Push beskrivs hur Blackstone med renoveringar och hyreshöjningar tränger ut de med lägre inkomster från hyresmarknaden.
Läs också: Mellander: Inte realistiskt för mindre städer att »vända trenden«
Men även Victoria Park har fått liknande kritik. När allmännyttan i Göteborg ville sälja 289 lägenheter i Rannebergen i nordöstra stadsdelarna till fastighetsbolaget Victoria Park i en bytesaffär mötte det starka protester, och kommunen stoppade affären.
Victoria Park är också en av parterna i den satsning som görs i Malmö för att lyfta Rosengård som stadsdel. Genom Culture Cashbah ska Rosengård fastigheter bidra till ett kulturellt och socialt lyft i området.
Rosengård fastigheter ägs till lika delar av fastighetsbolaget Balder, kommunala MKB, danskägda Heimstaden och Victoria Park.
Hur storaffären påverkar satsningen i Rosengård är än så länge oklart, men redan när Victoria Park såldes till Vonovia 2018 väckte det kritik och tveksamhet runt vad som skulle ske i Rosengård.
– Vonovia har tillsammans med Blackstone identifierat möjligheterna i en passiv svensk bostadspolitik, skrev Stig Westerdahl, docent i företagsekonomi vid Malmö universitet i Sydsvenskan när Victoria Park köptes.
När Vonovia börsnoterades 2013 hade de 150 000 lägenheter, nu är de alltså uppe i 400 000, och har en stark tillväxtstrategi. Storaffären markerar också något av en ny riktning på hyresmarknaden i Sverige.
Fastighetsbolaget Akelius var först ut på 2000-talet med idén att köpa bostäder billigt av kommunala bolag, där bolagen eller kommunen behövde pengar, förvalta och rusta upp och ta ut en betydligt högre hyra.
Läs också: Här är det bäst att leva i Sverige 2019
Under några år gick också utländska fastighetsbolag in på svenska marknaden. Många av dem stötte på hård kritik för att vara dåliga hyresvärdar, och byggde aldrig upp en kritisk massa i sitt bostadsbestånd för att vara konkurrenskraftiga på fastighetsskötsel.
I stället har svenska eller nordiska fastighetsbolag främst under perioden 2015–2017 köpt områden av allmännyttiga bostadsbolag. Sedan år 2000 har minst 80 000 lägenheter sålts av kommunala bolag till privata eller pensionsägda fastighetsbolag.
Men de senaste åren har alltså utländska storbolag också köpt in sig på svenska marknaden, via köp av svenska bolag.
Genom att Vonivia nu är huvudägare till både Victoria Park och Hembla har de faktiskt en större andel av hyresmarknaden i Sverige än i hemlandet Tyskland (som framgår av bolagets diagram nedan).
Största privata hyresbolagen i Sverige
Bolag/Ägare/Antal lgh inom parantes
- Tyska Vonovia (Hembla o Victoria Park) – 38 000
- Rikshem Fjärde AP-fonen, AMF – 30 000
- Heimstaden Danska Fredensborg – 28 000
- Willhem Första AP-fonden – 26 500
- HSB kooperativt bostadsbolag – 25 000
- Stena Fastigheter Stenakoncernen – 24 500
- Akelius Börsnoterat/Akelius foundation – 10 000
- Balder Börsnoterat/Erik Selin – 11 000
- Samhällsbolaget SBB - Ilija Batljan m fl – 8 000
- Wallenstam Hans Wallenstam m familj – 7 100
Källa: Fastighetsvärlden/Fokus