Hård M-kritik mot miljöpolitiken
Fyrtiotre dagar efter det svenska riksdagsvalet kom Nicholas Sterns larmrapport om kostnaderna för klimatförändringarna. Den utlöste en storm i världsopinionen.
I Sverige stod den nyss så hyllade statsministern alldeles tomhänt. För vad hade han egentligen sagt om kampen för en bättre miljö?
Inte mycket.
På båtresan ut till sitt sommartal i Vaxholm i augusti hade Fredrik Reinfeldt visserligen presenterat en ny havsmiljöpolitik. Men Greenpeaces ettriga aktivister i motorbåt prejade moderatledarens flytande presskonferens. Ni moderater är så på efterkälken, var budskapet.
Sex månader och en global miljödebatt senare håller till och med många av partiets egna riksdagsledamöter med.
Fokus har genomfört en större enkät bland de 97 moderata riksdagsledamöterna. Miljöfrågan splittrar gruppen. Av de 52 som svarat anser hälften att partiets miljöpolitik är för svag. Tonen i svaren är avslöjande:
– Vi måste vara mycket självkritiska, säger en. – Vi har ingen genomtänkt strategi, vi är tagna på sängen, säger en annan.
Oskar Öholm är en av få som vill stå öppet för sin kritik.
– Vi måste ändra attityd. Alldeles för många av oss moderater har taggarna utåt bara man diskuterar miljö, säger han.
Mest missnöjda är de kvinnliga ledamöterna, vilket fångar partiets problem i ett nötskal. För trots valframgången svek kvinnorna moderaterna.
Nästan var tredje manlig väljare röstade moderat. Men så många som tre av fyra kvinnliga väljare valde ett annat parti.
I sin eftervalsanalys är partiet självkritiskt. »Skillnaden i röststöd mellan kvinnor och män är inte acceptabel«, skriver analysgruppen och pekar ut bristande miljöpolitik som en möjlig orsak.
Men även bakslaget bland unga väljare kan ha en grön förklaring.
Förstagångsväljare har varit en moderat paradgren sedan 1979. Den borgerliga framgångsvägen i somras bäddade för ungdomsrekord. Men i stället sjönk stödet. Bland studerande var det så lågt som 22 procent.
Analysgruppen anser att jobbpolitik inte lockar unga, som befinner sig i en annan livsfas. Men väljarforskaren Henrik Oscarsson, docent vid Göteborgs universitet, är skeptisk till den teorin.
Svaret finns någon annanstans. Miljön igen? Mycket möjligt.
– Miljön är en fråga som engagerar unga väljare, bekräftar Henrik Oscarsson.
Nu försöker moderatledningen sprida bilden av sitt parti som ett miljöparti.
Valanalysgruppen vill utreda hur könsskillnaden hänger ihop med partiets miljöpolitik.
I förslaget till nytt handlingsprogram, som ska diskuteras på partiets kommunkonferens i helgen, står miljön bland de första punkterna. Och i onsdags presenterade statsminister Fredrik Reinfeldt sin nya kommission för hållbar utveckling. Precis som Göran Persson tidigare hade sin oljekommission.
Frågan är hur långt den nymoderata miljövurmen räcker.
En lång rad riksdagsledamöter anser att det enda felet är att partiet talat för lite om miljön. Kommunikationen har brustit, inte politiken. Samma argument som socialdemokraterna i höstas förgäves försökte ta till när de skulle förklara jobbfrågans roll i deras valfiasko.
Några moderata ledamöter tvivlar på att klimatförändringen beror på människan, trots enigheten om detta i FN:s senaste klimatpanel.
– Vi har ju haft en istid tidigare och det var väldigt varmt på bronsåldern, säger en ledamot. – Också dinosaurierna dog av en klimatförändring, säger en annan.
Även om partiledningen övertygar skeptikerna är det inte alls självklart att moderaternas miljöprofil stärks i jämförelse med de andra partierna. Nu är hela borgerligheten på väljarjakt.
Centerpartiet, som tonade ner sin klassiska naturprofil i valrörelsen, pratar som vore det gröna vågen igen.
Folkpartiet, som aldrig gått i bräschen i miljöfrågan, sprutar ut pressmeddelanden om klimatet.
Kristdemokraterna, som hållit sin miljökändis Anders Wijkman i kulisserna, sitter med ett trumfkort i ärmen.
I regeringsställning vill alla partier profilera sig. Och i klimatpolitiken går det att med en egen politik vara partiegoistisk.
– Det är helt öppet vilket borgerligt parti som tar ledartröjan i miljöpolitiken, säger moderaten Oskar Öholm.
Centerpartiets Stockholmsledare Per Ankersjö anser att en bättre moderat klimatpolitik skulle gynna borgerligheten och är viktigare än att värva väljare till det egna partiet. Men i centerrörelsen är det också gott om stridslystna röster.
»Det finns anledning att tvivla på statsministerns engagemang«, skrev Johan Hammarqvist – ledarskribent och nära medarbetare till Maud Olofsson i valrörelsen – i veckan om moderaternas försök att följa miljöopinionen.
Före valet var miljöprofilering en belastning. Göran Persson uppmanades till och med av sina opinionsexperter att prata mindre om klimatet.
Fredrik Reinfeldt slapp miljödebatten i valet, men har det desto tuffare nu. Nu står han med en splittrad riksdagsgrupp och en ny potentiell konfliktfråga i alliansen.
Nu när svenskarna börjar tycka som Greenpeace-aktivisterna.
Research: Petra Hedbom, Daniel Persson, Anna Ritter