Harvar i skuggan
Bild: Scanpix
Olyckligt kanske, att Zlatan gjorde sin Spaniendebut samma kväll som Sveriges damer vinner sin sista gruppspelsmatch. Obesegrade genom hela EM:s kvalspel och ändå får man leta efter damframgångarna på tidningssidorna. I veckan spelades kvartsfinalen mot Norge, men den viktigaste matchen går de svenska fotbollsdamerna mot uppmärksamheten. Mellan mästerskapen spelar de i tystnad.
Lena Videkull är en av Sveriges bästa damspelare någonsin med sina 111 landslagsmatcher och 71 mål. I dag tränar hon ungdomar på fotbollsgymnasiet i Malmö och tycker att det är olyckligt hur ojämnt intresset är för dam- jämfört med herrsporten.
För trots att tjejer, damer och flickor utgör en fjärdedel av alla aktiva i dagens Fotbollssverige får de knappast motsvarande utrymme i media.
– Vissa av mina fotbollselever vet knappast att det pågår ett EM just nu, man blir ju mörkrädd, säger hon.
Trots att det finns 70 000 aktiva damspelare får de minimalt med uppmärksamhet jämfört med herrarna. Visst, säger Lena Videkull, det har blivit bättre. Men ändå.
Hon har många år som tränare bakom sig och ser dagligen hur perifera damerna är även bland de aktiva tjejerna. Stjärnor som Victoria Svensson och brasilianska Marta är viktiga, men Videkull tror att om hon skulle fråga sina kvinnliga elever om vilka de ser upp till skulle säkert åtta av tio namnge en herrfotbollsspelare som deras främsta förebild. Och går man på fotboll går man hellre på en herrmatch än dammatch.
Damfotboll, som under större delen av 1900-talet kämpade med att bli betraktad som en riktig sport och inte bara välgörenhet eller motionsidrott, fick inte sitt egentliga genombrott förrän på sjuttiotalet. Faktum är att engelska fotbollförbundet förbjöd alla dammatcher på klubbarnas planer så sent som 1971.
I dag rankas damallsvenskan som en av de bästa ligorna i världen utanför USA och lockar seriöst satsande spelare att stanna kvar i landet. Häromdagen kom beskedet att landslagsspelarna Therese Sjögren och Nilla Fischer valt att förlänga sina kontrakt med LdB FC i Malmö. Men fortfarande får fotbollsdamer kämpa hårt på många håll för att få de attraktivare träningstiderna, de mer utbildade tränarna – och det eftertraktade utrymmet i media.
En annan skillnad jämfört med herrlagen är spelarnas bakgrund. Inom toppklubbarna i herrfotbollen är det många som har sina rötter utanför Europa, men så ser det inte ut på damsidan.
– Det kanske inte alltid är så lätt för vissa invandrartjejer att få stöd hemifrån som brorsan, säger Lena Videkull.
I hennes klubb satsar man sedan många år tillbaka på träningar i invandrartäta områden som Rosengård, ofta i samarbeten med skolorna och de lokala föreningarna.
De svenska fotbollsdamerna som länge har varit starka i det defensiva spelet, har de senaste åren satsat målmedvetet på att både förbättra sitt passningsspel och att se över ansvarsfördelningen inom laget. Det, och tränaren Thomas Dennerbys lyckosamma generationsväxling, sägs vara hemligheterna bakom årets framgång i EM-kvalet.
– Hela gruppen hjälps också åt på ett annat sätt än tidigare, Victoria Svensson är till exempel fantastisk som spelfördelare, kanske mer det än målskytt just nu, säger Lena Videkull.
Den nya, kaxigare attityden hos de yngre landslagsspelarna som Kosovare Asllani och Caroline Seger är välkommen. Kanske nödvändig rent utav.
Men om den räcker för att föra Sverige till prispallen återstår att se.