Heliga Birgitta

Text: Leif Holmkvist

Bild: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/SVD/TT

Det var ett muntert kaos i söndags hos familjen Kristersson, som bor granne med Guds hus, domkyrkan i Strängnäs. Birgitta Ed hade sin 50-årsmottagning hemma i villan för en blandad skara av moderat adel, präster, lokala medborgare och släktingar.

I Moderaternas reklamfilm ber hon oss rösta på Ulf och tillägger med en blinkning: »Snälla!« Mest för att bli av med ­karlen som till och med tjatar politik när han dammsuger.

Det är i hög grad Birgittas förtjänst att Ulf Kristersson är öppen med sitt privatliv på ett sätt vi knappt sett sedan Thorbjörn Fälldins dagar. I ett alltmer personfixerat medieklimat är det en styrka att visa upp sitt livspussel och motarbeta polariseringen mellan folket och »eliten«.

»Det handlar om att prioritera rätt«, säger Ulf Kristersson i filmen. Själv har han prioriterat familjen så ofta att det nog bromsat den politiska karriären. När motståndare beskyllt honom för att vara »lite lat« har han ofta vabbat, suttit på föräldramöte eller skjutsat döttrarna till sporthallar och fotbollsplaner.

Som både social och familjekär är det ingen slump att Ulf Kristersson lett Moderaternas familjepolitiska arbetsgrupper och gjort politisk karriär som socialpolitiker, uppdrag som i andra partier oftast tilldelas kvinnor.

Kvinnan i hans liv har däremot byggt företag i pr-branschen. Men Birgitta Ed är ingen kallhamrad affärskvinna som armbågat sig fram i en manstät bransch. Hon beskrivs som en empatisk och omtänksam »bullmamma«, men analytisk och med en särdeles förmåga att skapa förtroende. Och målmedveten har hon alltid varit.

Heliga Birgitta var bara 13 år när hon gifte sig med den fem år äldre Ulf Gudmarsson. Birgitta Ed var 15 när hon på en Muf-kurs blev störtkär i den fem år äldre Ulf Kristersson. Han såg först bara en efterhängsen »fjortis«, men hon gav sig inte och 35 år senare trotsar de toppolitikens trista skilsmässostatistik.


1987 tog Birgitta Ed studenten och bestämde sig för att bli präst. Hon skrev in sig som teologistudent, men ändrade sig för att jobba ett tag. I stället blev det sedan statskunskap i Uppsala. Ulf, som gått ur kyrkan redan som 18-åring, blev 1988 ordförande i Muf och tog examen som civilekonom. Då lämnade Birgitta ungdomsförbundet.

1991 var ett avgörande år: Paret gifte sig, i kyrkan, Ulf kom in i riksdagen och Birgitta fick jobb på UD hos utrikeshandelsminister Ulf Dinkelspiel (M). Samtidigt anställde den nye statsministern Carl Bildt Moderata studentförbundets förre ordförande Göran Thorstenson som talskrivare. Det är en man som har kommit att spela stor roll i parets liv.

Året därpå petades Ulf Kristersson som Muf-ordförande av Fredrik Reinfeldt i det som kallats »slaget i Lycksele« och som länge splittrade dagens moderattoppar. I korridorerna stred Birgitta och Filippa hårt för sina respektive. Sedan dess har Birgitta Ed hållit partipolitiken på armlängds avstånd och gick med i Moderaterna först när maken i höstas valts till ordförande. Men hon fick tillbaka Ulf som medlem i kyrkan 2005.


1994 återtog Socialdemokraterna makten. Birgitta Ed startade den lilla pr-byrån Sagt & Gjort ihop med Sofia Strömberg. Något senare startade Göran Thorstenson it-kommunikationsbyrån Vindrosen ihop med Mats Olin, då gift med Kristina Axén Olin. 2000 går de två företagen samman under namnet Springtime och Birgitta Ed blir vd.

Heliga Birgitta och hennes Ulf fick åtta barn, Birgitta Ed och hennes Ulf adopterade år 2000 Siri och tre år senare tvillingarna Ellen och Signe från Kina.

»Att vara mamma är det absolut roligaste jag har gjort i hela mitt liv. Det skulle jag kunna ägna mig åt på heltid«, sa Birgitta Ed 2003 till Aftonbladet.

Men det gjorde hon inte och Ulf fick dra det tyngsta lasset. Birgitta ledde kampanjen Ja till EMU, där hon blev god vän med Stefan Löfven som ledde LO:s Ja-satsning, men de lyckades bara locka 42 procent.

– Hon var oerhört besviken och trött på trångsynta partikulturer, säger en dåvarande medarbetare. Jag tror till och med att hon röstade på Centerpartiet i några val.

I stället satsade Birgitta Ed kraften på att bygga upp Springtime, där hennes gode vän Göran Thorstenson hade tagit över vd-stolen. 2003 blev företagets bästa år tack vare två stora förluster: EMU-omröstningen och NK:s krishantering efter mordet på Anna Lindh. Springtime hade nu 40 heltidsanställda och en rad underkonsulter. Branschtidningen Resumé utsåg Springtime till »Sveriges bästa PR-byrå«.

Pr och framför allt pa (public affairs), där lobbning är en central del, går ut på att företag köper kunskap om politik och mer eller mindre handfast stöd för sin strategi. Politiker köper på sin höjd krishantering när de gjort bort sig och Uppdrag granskning ringt. Pa-konsultjobbet är som gjort för begagnade politiker som har kontakter och vet hur beslut blir till.


Även om pengarna kom från näringslivet ville Birgitta Ed inte bygga en byrå med moderatstämpel. Hon rekryterade från hela fältet, fusionerade med S-gurun Bo Krogvigs företag Norna och värvade Liberalernas nuvarande partisekreterare, Maria Arnholm, som fick ta över vd-stolen 2005 där Göran Thorstenson vantrivdes. Birgitta Ed byggde upp Springtimes verksamhet i Peking och räknas som en av Sveriges främsta Kinakännare.

Minst ett tjog partipolitiskt aktiva har arbetat på Springtime genom åren (se faktaruta) och många av dem ingår i dag i Ulf Kristerssons informella nätverk. Byrån hade rykte om sig att nå bra resultat, men ville komma bort från nidbilden av lobbyister som försökte påverka i lönndom:

– Vi ville inte vara springpojkar åt kunderna, berättar en tidigare anställd. Vi kunde analysera problemet, vi kunde säga åt dem vad de skulle säga till beslutsfattarna, men de fick ta mej fan gå och säga det själva.

Ett skolexempel är flygskatten – ja, frågan är faktiskt 13 år gammal. 2005 ville Göran Perssons regering lägga in den i budgeten. SAS slog larm till Göran Thorstenson, som hade varit inhyrd på SAS som informationschef. Han mobiliserade flygbranschen och regionala makthavare, med Malmös Ilmar Reepalu (S) i spetsen, och skapade sådant opinionstryck i medierna att frågan sköts på framtiden. Själv syntes han inte.


Springtime var som »en stor familj«, säger många. »Nej, snarare som en sekt«, säger de som tvingades sluta. För företaget gick inte så bra och köptes 2014 upp av det större Hallvarsson & Halvarsson. Redan 2012 hade Birgitta Ed, Göran Thorstenson och Bo Krogvig hoppat av, startat byrån Six year plan och tagit med några lönsamma kunder.

Ständigt denne diskrete Thorstenson – vem är han?

Lärarson från Växjö, fysiker från Lunds universitet, ordförande för moderatstudenterna, jobbade på pr-byrån Kreab och blev talskrivare ihop med Anders Borg hos Carl Bildt 1991. Han beskrivs som en av Ulfs och Birgittas absolut närmsta vänner; de tre har sommarnöje ihop på en strandtomt med två hus norr om Strängnäs. Han är singel och bodde i ett litet hus i Nacka med sin beagle Butler. Först när hunden dött flyttade han till stan. Byggde upp Springtimes verksamhet i Indien och tog ledigt en tid för att jobba ideellt i Kerala åt Percy Barneviks Hand in hand.

– Han är ordningsmannen och räknemaskinen, säger en tidigare kollega. Men han trivs bäst i bakgrunden. Eller ute i naturen, helst i Afrika.

Nu lämnar Birgitta Ed pr-branschen för att plugga till präst. Och som hon sagt: »se till att Ulf överlever«. Hennes sociala talang, Ulfs krokiga karriär genom kommunerna och rötterna i småstaden har skapat ett för politiker ovanligt brett nätverk.

Fakta |  Birgitta Eds stora pr-koalition

Birgitta Ed, grundare av Springtime och hustru till Ulf Kristersson (M).

Göran Thorstenson, grundare av Springtime, rådgivare till Carl Bildt (M).

Bo Krogvig, informationschef på LKAB, förr samma jobb hos S.

Cecilia Stegö-ChilÒ, kulturminister hos Fredrik Reinfeldt (M).

Maria Arnholm, vd för Springtime, nu partisekreterare (L).

Ola Spännar, konsult på Springtime, nu kommunikationschef (C).

Elin Nordmark, biträdande kanslichef (S) i Stockholms stadshus.

Elin Tibell, pressekreterare åt S, dotter till Widar Andersson.

Jonas Nygren, pa-konsult, nu förbundschef för Hyresgästerna, (S).

Christofer Fjellner, pr-konsult Sagt & Gjort, nu EU-parlamentariker (M).

Sofia Strömberg, medgrundare av Sagt & Gjort, nu konsult i Örebro, (L).

Jessica Bissmark, konsult på Springtime, nu presschef (C).

Mats Olin, medgrundare Springtime, då gift med Kristina Axén Olin (M).

De Edsvurna | Birgitta Eds brokiga bekantskaper

Thomas Idergard, Muf-stjärna, pr-konsult, nu katolsk präst i Stockholm.

Kristina Axén Olin, förr borgarråd (M) i Stockholm, nu på en tankesmedja.

Stefan Löfven, god vän sedan Ja till EMU-kampanjen, nu S-ledare.

Nils Bildt, bror till Carl och gift med Birgitta Eds syster Marita.

Filippa Reinfeldt, förr landstingsråd i Stockholms län (M), nu pa-chef i Aleris.

Henrik Landerholm, ungdomsvän från Muf, nu ambassadör i Abu Dhabi.

Michael Storåkers, bekant från Muf, reklamman, nu vd för Bukowskis.

Sven Otto Littorin, förr moderat partisekreterare, nu PA-konsult.

Anders Hultin, friskoleentreprenör, förr i JB, nu i Fria läroverken.

Philip Jerlmyr, driver hudklinik, gift med borgarrådet (M) Anna König Jerlmyr.

Fredrik Timell, konsult Six Year Plan, son till tv-profilen Martin Timell.