Högt pris
Bild: Björn Larsson Risvall/Scanpix
Skulle du själv kunna tänka dig att vittna under alla omständigheter? Den frågan ställde sig Sven-Erik Alhem, ordförande i Brottsofferjourernas Riksförbund och före detta överåklagare, som i tidningarna är nästan lika frekvent brott och straff-kommentator som Leif GW Persson.
Svaret: Nej.
Han skulle inte kunna tänka sig att vittna under alla omständigheter. Inte om familjen eller andra i närheten riskerade att hotas eller skadas. Självrannsakan fick honom att ändra uppfattning i frågan om svenska domstolar ska tillåta anonyma vittnen. Nu förespråkar han dem, i extrema fall.
Det är en kontroversiell ståndpunkt bland åklagare, poliser och andra i rättsbranschen, eftersom det anses kompromissa med rättssäkerheten. Även om en del röster höjs för anonyma vittnen är bland annat Advokatsamfundet starkt kritiskt. Och det är lika kontroversiellt att en person i Sven-Erik Alhems position erkänner en oro över att vittna. Mantrat är annars att känslan av att det skulle vara farligt är överdriven, den är skapad av medier, som bara rapporterar om de fall som går illa.
Bristen på vittnen gör det svårt att lösa den senaste tidens våldsupptrappning – med åtta döda och många skadade – mellan kriminella i Göteborg, sa både polisen och företrädare för kommunen i veckan.
– Som vanlig civil person så händer det nästan aldrig något. Vi brukar säga att i 99,9 procent händer det ingenting, säger Helena Lans, som arbetar som planeringsledare på Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet i Göteborgs stad.
Fast då utgår de ifrån att vittna i alla möjliga fall, inte bara sådana som gäller grovt kriminella.
– Det finns ett bra vittnesskyddsprogram, men det är svårt för oss att plocka fram Kalle, Johan och Ulla som lever i ett annat land och visa dem som goda exempel, säger Mats Sjöström, chef för personsäkerhetsenheten vid polisen i Västra Götaland.
Det dåliga exemplet i Göteborg är enklare att plocka fram. Masoud och Shahnaz Garakoei vittnade mot Bandidos, efter att paret hade vägrat betala pengar till mc-gänget för »skydd« av sin restaurang. Den låg på Hisingen, samma del av Göteborg där den senaste tidens skjutningar ägt rum. Sju personer, däribland ledaren, fick fängelse efter vittnesmålen. Paret Garakoei – som utnämndes till Årets Svenskar av Fokus år 2006 – fick känna av hur det är att inte tillhöra de 99,9 procenten. Deras bil brändes, barnen och de själva dödshotades och de drog på sig skulder när de inte kunde hålla restaurangen öppen. De ville inte ge upp sina liv, sälja restaurangen till underpris och börja om någon annanstans under skyddad identitet. Vilket var det alternativ polisen kunde ge dem. Till slut tvingades de ändå gå in i polisens särskilda säkerhetsprogram och sedan 2007 har de inte synts till, vare sig i svenska medier eller någon annanstans.
Talar man exempel är det svårt att bortse från paret Masoud och Shahnaz Garakoei. De är de enda företagare utsatta för utpressning i Göteborg som har vittnat. Men sådana som polisen kallar slumpvittnen, människor som befunnit sig på fel plats vid fel tillfälle, där säger Göteborgspolisen att det finns flera exempel på vittnesmål med lyckliga slut.
Sedan paret Garakoei vittnade har det kommit till olika lagar som ger polisen fler möjligheter att hjälpa människor som är utatta för övergrepp i rättssak. I riksdagen svarade Beatrice Ask nyligen på kritiken om att ansvarsfördelningen mellan polis och kommun när någon ska skyddas är otydlig.
Men för den som inte är beredd att förlora sin verksamhet och byta liv, som paret Garakoei, finns det i dag inga alternativ.
– Men att leva resten av sitt liv med vetskapen att man har sett någon skjuta ihjäl en människa eller något annat utan att göra något, det är anmärkningsvärt tycker jag som polis, säger Mats Sjöström.
Det är där Sven-Erik Alhems anonyma vittnen kommer in. Han kallar den möjligheten »en ventil i rättssystemet«.
– Jag är ambivalent, för man vet att det finns en spridningsrisk och att väldigt många skulle vilja vittna anonymt. Och i de allra flesta fall är det aldrig fråga om en risk, utan ett obehag att vittna. Men Europakommissionen och Europadomstolen har kommit fram till att det går att ha anonyma vittnen i undantagssituationer, där det inte får vara den enda bevisningen, säger Sven-Erik Alhem.
För dem som känner obehag snarare än att de är utsatta för risk har han andra förslag. Som att möjligheten att vittna via länk från en rättssal i en annan stad kunde användas oftare, kombinerat med att vittnet kunde förklä sig, så att det även om det inte är anonymt skulle slippa bli igenkänd.
Kristdemokraterna och centerpartiet har försökt övertala sina allianskolleger i den rättsliga arbetsgruppen att tillåta anonyma vittnen. På moderatstämman i helgen ska partiet ta ställning till hur man förhåller sig till kronvittnen, att den som vittnar mot en kriminell själv kan få rabatt på sitt straff. Om partiet ändrar uppfattning i den frågan, kan en utredning eventuellt även komma att ta med frågan om anonymitet. Även socialdemokraterna är emot anonyma vittnesmål.
Fakta | Ett fyrtiotal skjutningar i år
Hittills under 2013 har antalet skjutningar i Göteborg varit klart fler än under de senaste åren. Här är ett urval:
11 okt En man i Bergsjön skottskadas.
8 okt Skottlossning i Västra Frölunda.
17 sep Skottlossning i Biskopsgården.
8 sep En man på Hisingen skjuts i benet.
6 sep En man i Hammarkullen skottskadas.
4 sep En 17-åring och en 28-åring skjuts ihjäl i Biskopsgården.
28 aug En bil träffas av skott på Redbergsplatsen.
2 aug Skott mot två män i bil i Tynnered. En 20-åring avlider medan en 24-åring träffas i handen.
30 juli En man i Angered skjuts i foten.
25 juli En 28-årig man i Partille skjuts i bröstet och avlider senare.
14 juli Två män skottskadas på Hisingen.
14 april Skott in genom fönster mot två män, 43 och 28 år, i Bergsjön. 43-åringen avlider och 28-åringen träffas i ansiktet.