Höjd skatt på plastpåsar drabbar tillverkare – varslar 27 personer: »Måste hitta nya lösningar«
I Sverige inför man nu en ny skatt. I Norge införde man en miljöfond 2018, det är ett ur miljösynpunkt bättre förslag, men för plastkassebranschen blir effekten densamma.
Bengt Lundin AB tillverkar och säljer plastbärkassar till i första hand skandinavisk dagligvaruhandel.
– Vi levererar årligen ungefär 800 miljoner plastbärkassar till främst dagligvaruhandeln. Ungefär 40 procent går den till svenska marknaden. Vi måste hitta nya lösningar, andra typer av påsar och andra marknader, säger Lars Lundin, senior adviser på Bengt Lundin AB.
En av Bengt Lundins största kunder har aviserat att man ska sluta ha plastpåsar i sortimentet.
Skatten på plastpåsar införs den 1 maj. Den blir tre kronor för bärkassar, och 30 öre för frukt- och grönsakspåsar. Målet är att minska nedskräpningen i bland annat världshaven, enligt ett EU-bärkassedirektiv.
Skatten ska betalas av tillverkaren. Men konsumenterna bedöms få ta kostnaden i slutändan, vilket i sin tur medför att färre påsar säljs vilket ju också är meningen, men intäkter till statskassan lär göra Per Bolund besviken, menar Lars Lundin, som tror att andra bevekelsegrunder ligger bakom skattehöjningen.
– Plast har alltid setts som en miljöbov. Ur politisk synvinkel är det lätt att vidta sådana här åtgärder. Men vi tycker här är plakatpolitik. Att det är politik som inte har många rätt, säger Lars Lundin.
– De plastpåsar vi tillverkar består i huvudsak av återvunnet material. Jag vet inte hur du beter dig när du packat ur din plastkasse från butiken, men jag antar att du gör som flesta använder de som avfallspåse.
Enligt Lars Lundin är det därför en miljövänlig användning.
– Om man för sitt avfall köper tunna påsar är de inte återvunna utan gjorda av ny plast.
– Det finns med miljöproblem att plastpåsar slängs i naturen, men det är ett beteendeproblem, inte ett materialproblem.